#25000: De ce nu ieșim în stradă, deși nu-i mai suportăm?

#

bogdan gigina mediafax

De ce nu ieșim în stradă când aflăm că un ministru în Guvernul României, care nu are dreptul prin lege la coloană oficială decât în anumite condiții, mobilizează în medie de cinci ori pe zi Poliția Română pentru a-i deschide drum prin traficul din București? De ce nu ieșim în stradă pentru a-i cere socoteală?

1. Pentru că se nimerește să avem treburi.

2. Pentru că, socotim noi, vor ieși alții – cu noi sau fără noi, tot aia e, ne zicem.

3. Pentru că, atunci când am ieșit, ne-am trezit că suntem parte dintr-o adunare mică, dezlânată, ușor penibilă, în care niște unii cu portavoce zic aceleași șabloane “despre guvernanți” ca la toate mitingurile din ultimii 10 ani; pentru că ne vine greu să strigăm lozincile lor din tot sufletul, fără să ni se pară că suntem caraghioși; pentru că nu știm, de fapt, cum să protestăm de-adevăratelea.

4. Pentru că venim acolo îndoiți, fără convingerea că putem forța, pe bune, vreo schimbare.

5. Pentru că nu mai vrem să plecăm acasă din nou – a suta oară – cu gustul insuportabil al neputinței.

Ce știu eu e că în anii ’90 ieșeam cu sutele de mii. Ce mai știu e că în 2013, 20-25.000 de oameni mărșăluind pe străzile Bucureștiului – într-o singură zi de duminică – au blocat legea Roșia Montană. 20-25.000, atât ne trebuie.

Mă uit la video-ul Digi24 cu cei 300 de motocicliști care l-au comemorat duminică pe polițistul mort: are, acum, 241.202 vizualizări.

Dacă 10% din cei care l-au văzut ies în stradă, Oprea pică; pariez. Alde Oprea nu știu, de fapt, să facă față mulțimii; se pricep la șmechereli de culise, la comenzi către presă, la negocieri inter-partinice, la ciocoisme. Să dea piept cu oamenii habar n-au. 20-25.000, atât ne trebuie.

Să nu uităm niciodată:

1. Un ministru al Guvernului României cere coloană oficială pentru o “acțiune” despre care încă nu știm nimic (diverse mărturii neoficiale spun că Gabriel Oprea cerea coloană pentru a merge la restaurant, la nuntă, acasă, oriunde). De unde venea și unde se ducea în seara de 20 octombrie, de urgență, în interes de serviciu, Gabriel Oprea? Habar n-avem. Nimeni nu spune nimic.

2. Pentru acea “acțiune”, deși plouă și e întuneric, sunt mobilizați polițiști pe motocicletă; și motocicliștii civili, și polițiștii, spun că să conduci o motocicletă în asemenea condiții e misiune sinucigașă. A fost misiunea aceea în acord cu procedurile scrise ale Poliției? Habar n-avem. Nimeni nu spune nimic.

3. Un polițist care deschide coloana oficială cade într-o groapă vag semnalizată de pe bulevardul Știrbey Vodă și moare – pe loc, cu motocicleta prăbușită peste el – în timpul serviciului; moare pentru că trebuia să deschidă drumul ministrului de Interne. Accident de muncă. Era în acord cu regulamentele prezența lui acolo? Habar n-avem. Nimeni nu spune nimic.

4. A oprit ministrul de Interne aflând că unul dintre polițiștii care-l însoțeau s-a prăbușit într-o groapă? Dacă nu, de ce nu? Habar n-avem. Nimeni nu spune nimic.

5. Și premierul, și ministrul de Interne refuză, vreme de 5 zile încheiate, să răspundă la întrebările presei. Premierul e obraznic și agresiv la conferința de presă, când patru jurnaliști îi pun întrebări; ministrul de Interne se ascunde o săptămână încheiată. Președintele Iohannis se trezește și el într-un târziu, după cinci zile, să le ceară ceară miniștrilor lui explicații oficiale. A murit polițistul Bogdan Gigină la datorie, cf. legii? Habar n-avem. Nimeni nu spune nimic.

20-25.000 de mii, atâția trebuie să ieșim, simultan, pe o stradă.
Hai să nu lăsăm să treacă și asta de la noi.
Hai să nu lăsăm să fi murit băiatul ăla degeaba.
O să mai fie un miting; ne vedem acolo.

Puneți hashtag #25000. Atât ne trebuie.

#25000

FOTO: În seara zilei de 20 octombrie 2015 Bogdan Gigină, un polițist de 28 de ani care deschidea coloana ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a căzut într-o groapă vag semnalizată de pe bd. Știrbei din București; a murit la scurt timp. Pentru ministrul Oprea s-au alcătuit, în perioada ianuarie-octombrie 2015, peste 1.500 coloane oficiale; Oprea a refuzat să spună publicului de unde venea și unde se ducea, în regim de urgență, în acea seară. În imagine, unul dintre cei peste 300 de motocicliști care au participat, la 24 octombrie, la comemorarea polițistului mort. FOTO: Octav Ganea / MEDIAFAX.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */