Filmul unei săptămâni în care cele trei puteri în stat s-au ciocnit deasupra unei povești private

F

O problemă cumva tehnică, de execuție a unei sentințe judecătorești, ne-a arătat – ca un RMN ce ne-a fost făcut fără știința noastră, în somn – cam toate arterele șubrezite de fărădelegi, cheagurile periculoase și inevitabilele ocluzii care gâtuie mecanismele instituțiilor care ne guvernează.

DACĂ AI TIMP să studiezi infrastructura de fapte a poveștii ANAF-Antene poți vedea, în ea, aproape tot ce-am trăit în ultimii 25 de ani: mizele politice și financiare camuflate sub irespirabile, cinice demagogii; războaiele subterane dintre instituții plătite din bani publici; cele trei puteri (plus a patra, media) zvârlindu-se deodată, cu totul, într-un “blame game” gălăgios, contraproductiv, în care legea rămâne secundară tocmai pentru că mecanismele instituționale au rulat prea mult timp sub semnul conservării status quo-ului; o pătură de politicieni comportându-se ca niște companii-lider-de-piață ce privesc condescendent spre start-up-uri disruptive, care le arată că lumea se schimbă; și, în final, o națiune confuză, prea ușor încă de rupt în două din vorbe.

POSTER BOY al poveștii – și al întregii epoci? Un personaj ce ne părea odinioară invincibil. Dan Voiculescu, care scrie azi carte după carte în pușcărie pentru a-și reduce condamnarea de 10 ani de închisoare, își vede modelul – care, iată, încă mai poate arunca țara în spasme – dând semne vădite de dezagregare. Pentru că, așa cum are luciditatea și curajul să scrie chiar unul dintre angajații lui, Călălin Tolontan, “când ești și om de afaceri, și politician, și patron de media, statutul tău semnifică un dezechilibru într-o societate democratică”.

MAI DEPARTE: Faptele, așa cum s-au petrecut, cu reacții de la o puzderie de stakeholders. Avem de toate în meniu: ANAF-ul, legislativul, executivul, președinția, justiția (prin DNA și Consiliul Superior al Magistraturii), partidele vechi și noi, CNA, Sindicatul Funcționarilor Publici, Avocatul Poporului – și, bineînțeles, media & națiunea întreagă reacționând – în Piața Constituției, în fața televizorului, pe Facebook.

1. LUNI, 15 FEBRUARIE: ZIUA ORDINULUI DE EVACUARE: DE CE TOCMAI ACUM?

La 18 luni de la sentința definivă a justiției, ANAF somează Antenele să evacueze în cinci zile sediile confiscate, trecute încă din 2014 în proprietatea statului (notificarea, sentința și lista sediilor, aici).

CONTEXT: ORDINUL DE EVACUARE nu e al noului șef al ANAF (despre care tot luni am aflat că a fost ceva vreme ofițer SRI), ci al fostului președinte, Gelu Diaconu, care l-a semnat cu fix două zile înainte de a fi convocat de procurori, pus sub urmărire penală și ulterior demis de premierul Cioloș (interviul acordat luni de Diaconu pentru economica.net, foarte interesant altfel, a trecut neobservat; bad timing). De ce-a venit tocmai acum ordinul? Pentru că ceasul ticăia: la începutul lui februarie, DNA declanșase o anchetă care viza ANAF exact pentru nerecuperarea acestui prejudiciu. Pe cursdeguvernare.ro, Cristian Grosu vorbește despre motivele tergiversărilor și despre nevoia de reformă a ANAF.

2. MARȚI, 16 FEBRUARIE: ZIUA VORBELOR MARI: POLITICIENII INTRĂ ÎN DISPOZITIV.
 • DISCURSUL ANTENELOR, început cu un comunicat despre “desantul” ANAF și “dispozitive și forțe nemaiîntâlnite” – care “au intimidat angajații – legitimați, fotografiați, interogați”, amenințând “direct libertatea de exprimare” – se va transforma în zilele ce vor veni într-o retorică de război sfânt care va confisca, literalmente, emisia Antena 3: pentru cine n-a urmărit programele stației TV, o măsură a campaniei ar putea fi numărul știrilor redactate după ordinul ANAF: pe o pagina special dedicată sentinței, creată în august 2014, site-ul Antena 3 listează, în intervalul 15-21 februarie, 13 pagini a câte 20 de titluri – în total, 260 de știri din momentul emiterii ordinului ANAF. Antenele argumentează – și sună legitim, fără îndoială – că “mutarea a cinci televiziuni nu se poate face, tehnic și logistic, în cinci zile”. Nu se concentrează însă pe cereri de prelungire a termenului, ci virează direct spre un discurs radical, de auto-victimizare și auto-eroizare.
 • POLITICIENII OFF-TOPIC: Tocmai ei, oamenii care ne dau legi, omit să facă recurs la lege și preiau – suspect de lejer – retorica celor vizați de ordinul ANAF; dau declarații despre “derapaj de la valorile democratice”, “mii de români au murit pentru acest drept la exprimare”, “acțiune violentă a statului”, “tentativă de suprimare a unui post de televiziune”. Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, spune că “descinderea brutală și supranumerică” a ANAF este “un plan bine pus la punct de suspendare a democrației”. Ceee? Despre ce vorbim? Noi, alegătorii, avem în cap o întrebare-cheie – a fost conform legii ce-a făcut ANAF sau nu?. Nimeni dintre politicieni nu pare însă preocupat să dea un răspuns explicit. Deznodământul festivalului de vorbe: cu doar două voturi împotrivă și trei abțineri, senatorii – care cu o zi înainte se pregăteau să interzică Fiscului să execute silit conturile de campanie ale partidelor – îl convoacă pe premierul Cioloș să dea explicații în plen a doua zi.

ȘI MAI AVEM O ÎNTREBARE: De ce a emis ANAF abia acum, la 18 luni de la sentință, ordinul de evacuare? Dan Tapalagă vine, pe Hotnews, cu două răspunsuri: unul scurt (până acum 3 luni am avut un premier care a promis public televiziunilor că nu le va scoate în stradă) și unul lung, cu binevenite explicații despre dedesubturile politico-juridico-locative ale poveștii. Dacă aveți timp și răbdare, citiți textul; veți găsi multă informație nouă, inclusiv motivele pentru care statul nu a închiriat sediile Antenelor (pe scurt, imobile pot fi valorificate legal doar prin vânzare, transfer către o altă instituție a statului și donație – nu și prin închiriere).

3. MIERCURI, 17 FEBRUARIE: ZIUA DECLARAȚIILOR POLITICE, ZIUA AMENINȚĂRILOR.

Premierul și președintele vorbesc: unul apără grav ANAF și face după aceea doi pași înapoi, celălalt pune egal între o sentință judecătorească și niște “banale motive administrative”. O feliuță de națiune dă “unlike” pe Facebook, o altă feliuță se pregătește să iasă în stradă pentru a apăra Antenele. În timpul ăsta șeful PSD, care are toate pedalele la picioare, amenință.

 • PREMIERUL CIOLOȘ, convocat la Senat, începe prin a apăra ANAF: spune că Fiscul a acționat legal și că termenul de cinci zile e stabilit prin lege; mai spune că nu a fost informat despre notificare – și că nici nu trebuia să fie. Cere ANAF, în același timp, să-și “reanalizeze” metodele și să-și respecte contribuabilii. Arată că nu e vorba de o chestiune de libertate de exprimare, de vreme ce stațiile TV nu-și pierd licențele. După câteva ore de discursuri înfierbântate ale senatorilor, Cioloș face câțiva pași înapoi: critică modul în care a acționat ANAF și spune că nu se pune problema ca jurnaliștii să părăsească sediile, fizic, în cinci zile.
 • LA CAPITOLUL INTERPRETĂRI ale evenimentelor punctează Florin Negruțiu de la republica.ro, care argumenteză, în articolul “Războiul celei mai urâte televiziuni cu cea mai urâtă instituție – și victima Cioloș” (3.500+ shares), că premierul a fost “paratrăsnetul” unor frustrări mai vechi ale clasei politice, care “a vrut să-și ia revanșa după umilința protestelor de stradă #Colectiv și să-i transmită tehnocratului Cioloș că o avea el Guvernul, dar nu are puterea”. După cum se va vedea, șarja de artilerie o va conduce PSD, cu două amenințări explicite de “aproape-mazilire” făcute prin vocea lui Liviu Dragnea.
 • SPEECH-UL ZILEI îi aparține totuși președintelui Iohannis, care ține cel mai contestat discurs de la instalare încoace. Fără să i-o ceară nimeni, Iohannis spune explicit că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru “banale motive administrative”, iar abordarea “heirupistă” a ANAF este cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă; mai spune că a avut discuții pe această temă și că “se pot găsi soluții convenabile”. Aceste câteva vorbe declanșează un curent anti-Iohannis fără precedent post alegeri: în seara de miercuri, valuri de oameni dau “unlike” paginii președintelui. Numeric sunt doar câteva zeci de mii; simbolic, însă, Iohannis simte răceala primului fior anti-prezidențial de la instalarea la Cotroceni. Câteva zile mai târziu, sâmbătă, Iohannis spune că n-a vrut să protejeze pe nimeni în fața legii, că nu e apropiat de trustul Intact și că “am înțeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook”.
 • AMENINȚAREA ZILEI vine de la PSD: Liviu Dragnea spune că “analizează foarte serios” ideea unei moțiuni de cenzură: “Dacă Guvernul României bagă pumnul în gura presei, o desfiinţează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru libertatea noastră”. Asculți vorbele șefului PSD și te întrebi de ce-ți sună totul a bla-bla. De ce oare? Două zile mai târziu, același Dragnea avea să-l amenințe – deloc voalat – pentru a doua oară pe premier, cerându-i pe șleau să schimbe “câțiva miniștri”. “Dacă simte, dacă înţelege că va începe şi dumnealui să aibă probleme, ca guvern în ansamblu, din cauza unor membri ai cabinetului, atunci înseamnă că va proceda rapid la nişte remanieri. Dacă nu va înţelege lucrul ăsta şi îi va păstra […] atunci reacţia va fi asupra întregului Cabinet”.
 4. JOI, 18 FEBRUARIE: ZIUA REPLICILOR. O ZARVĂ INSTITUȚIONALĂ CUM MAI RAR VEZI.
 • ANAF DĂ O REPLICĂ la comunicatul Antenelor, argumentând că a acționat perfect legal. Luni, detaliază comunicatul, la sediul Antenelor au ajuns 11 oameni care aveau de lăsat notificări pentru trei imobile; executorii fiscali au legitimat patru persoane, au înmânat 10 notificări și au folosit aparatul de fotografiat doar pentru a poza imobilele.
 • FUNCȚIONARII PUBLICI REACȚIONEAZĂ, NEAȘTEPTAT, printr-o scrisoare deschisă a sindicatului breslei adresată oficial președintelui și premierului, dar a cărei țintă declarată sunt politicienii care fac “legi strâmbe și nedrepte pe care funcționarii publici din cadrul ANAF trebuie să le aplice”. Merită citită scrisoarea; e scurtă, e scrisă într-un limbaj direct și vorbește despre infecții vechi, prea puțin tratate. “Este ușor să vă ascundeți în spatele funcționarilor publici, […] dar, mai greu este să spuneți că legea este proastă și că dumneavoastră, prin aparatul guvernamental, obligați funcționarii, în spatele cărora ieri v-ați ascuns, să o aplice”. Cu doar o zi înainte, Ministerul Finanțelor atenționa legislativul și executivul să-și pună odată actele în ordine, că au neînregistrate în contabilitate bunuri în valoare cumulată de 36 mld. lei (“peste 5.200 de clădiri și terenuri care figurează cu valoarea de 1 leu sau chiar 0 lei”, cf. Curții de Conturi).
 • SE TREZEȘTE DIN AȚIPEALĂ ȘI AVOCATUL POPORULUI, instituție periodic ridiculizată pentru comportamentul anemic și servil: Victor Ciorbea se sesizează din oficiu pe motiv de “posibilă încălcare a […] libertății de exprimare și dreptul la informație”.
 • CNA INVITĂ ANTENELE la discuții. Nu e clar care a fost mersul întâlnirii, cert e doar că instituția promite că va trimite ANAF o scrisoare prin care-și va “comunica preocuparea CNA în legătură cu situaţia evacuării celor cinci televiziuni […] şi posibile evoluţii negative”. De unde preocuparea? Din faptul că după 90 de zile de emisie întreruptă din motive tehnice CNA e obligată să retragă licențele, asta în vreme ce Intact a anunțat că mutarea a cinci televiziuni ar dura de trei ori mai mult, adică nouă luni. Ce logică are, totuși, să anunți public că ai intenția de a trimite o scrisoare, în loc să o trimiți mai întâi și să s-o dai publicității când deja ai făcut-o? Ei, nici asta nu-i foarte clar.
 • ÎN FINE, CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII a dat tot joi un comunicat în care a îndemnat la echilibru și a vorbit despre avalanșa de “aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal – şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”.
5. VINERI, 19 FEBRUARIE: ZIUA MARII ADUNĂRI NAȚIONALE – ȘI A BILANȚULUI.
 • ANTENELE MERG LA DISCUȚII la Ministerul Finanțelor, la întâlnirea pe care o solicitaseră anterior președintelui ANAF. Detalii, aici.
 • VÂRF DE SARCINĂ pentru retorica înfierbântată a Antena 3. Se apropie, la 15,00, adunarea convocată de stația TV în Piața Constituției, după zile de anunțuri și apeluri de mobilizare generală.
 • DNA VINE CU UN ANUNȚ: “Procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi nu şi-a exprimat un punct de vedere privind modalitatea în care organele fiscale pun în executare o decizie judecătorească definitivă, ci dimpotrivă, Kovesi reafirmă cu fermitate principiul potrivit căruia orice hotărâre judecătorească definitivă trebuie executată fără discuție”. Anunțul vine ca replică la un set de afirmații de burtieră din registrul „Șefa DNA recunoaște că Antena 3 nu trebuie evacuată”, afirmații făcute în seara precedentă la Antena 3.
 • REVERSUL MEDALIEI, PROBABIL IGNORAT, de la un coleg de trust: cu puțin înainte de 15,00, jurnalistul Cătălin Tolontan, care conduce “Gazeta Sporturilor” – parte din trustul Intact – publică un articol amar în care afirmă că “fondându-și atitudinea pe multe argumente corecte, cum ar fi acela că statul tolerează insolvența homerică a altor televiziuni și trusturi de presă, dar și pe o premisă total greșită, că deciziile judecătorești sunt opționale dacă ție ți se pare că ai dreptate, Antenele sunt acum în faza în care-și fac rău, nu bine”. Televiziunile, scrie Tolontan, “au ajuns să fie conduse de retorica vedetelor postului […] – așa s-a ajuns la situația în care jurnalismul nu mai e demult decât prilejul militantismului și dovada reîmprospătată a adeziunii pentru problemele companiei, ale patronului sau pentru orgoliile vedetelor”.
 • LA ADUNAREA DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI se strâng, pe o vreme rece și umedă, undeva între 2.500-5.000 de oameni. Ca atmosferă generală, adunarea e ceva între outdoor entertainment – o vedetă a postului îngenunchează pe scenă, se cântă “We’re the champions”, Irina Login mărturisește că respiră cu Antena 3 – și miting eroic, inspirațional, de mobilizare în jurul unei cauze. Un reportaj necăjit, dar cu multă informație factuală, pe adevărul.ro. Ca rating, transmisiunea live aduce Antena 3 aproape 1,2 mil. telespectatori și locul întâi la nivelul întregii țări și la orașe, conform paginademedia.ro.
 • DEZNODÂMÂNTUL ZILEI: ANAF anunță, la lăsarea serii, ce urmează: va porni demersurile pentru scoaterea la licitație a sediilor în care funcționează televiziunile Intact.

CE NE AȘTEAPTĂ? Nu știm, dar suntem pe recepție. Poate că dacă termenul de evacuare n-ar fi fost neplauzibil, de 5 zile, ci de 5 luni, toată conversația publică ar fi fost mai on topic. Vorba lui Dragoș Cabat: “Reformați Fiscul acum!”. Vorba funcționarilor publici: “Stimați și distinși domni [politicieni], promovați și promulgați acte normative coerente”. E mult de treabă.

Am scris acest explainer pentru MONDAY MEMO, un brief săptămânal de informație de business pe care-l fac alternativ cu Andreea Roșca. Dacă vreți să-l primiți în fiecare luni dimineață în Inbox, click aici pentru abonare.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */