Sfânta erată. Cum devine fact-checking-ul competență vitală.

S

Nu “devine”, indicativ prezent; a devenit deja, doar că n-am apucat noi să dăm un nume pericolului – și nici antidotului.

Accesul ăsta liber la informație, o binecuvântare altfel, vine – nu știu cât vă gândiți la asta – cu o mulțime de costuri ascunse. Aș vrea să avem un algoritm de evaluare a costurilor, cum avem DAE la credite; sau poate un fel de ANPC al consumatorului de media/informație. N-avem, dintr-o mie de motive (asta-i o altă discuție). Dar v-aș zice mai întâi o poveste: cum s-a făcut de-am dat eu lunea trecută cititorilor Monday Memo – și sunt mii – o informație greșită.

E drept că atunci când am preluat informația în newsletter-ul nostru de fiecare luni dimineața m-a trecut așa, o boare de întrebare. Salariul de 6.000 lei al premierului, căci despre el e vorba, mi-a sunat cumva neplauzibil de mic, știind eu ceva-ceva de măririle de salarii de bugetari despre care s-a vorbit în ultimele luni; dar cum a venit boarea de întrebare spre mine, fix așa a și trecut. Pe scurt, nu mi-am bătut capul să verific, să caut sursa primară, să dau o referință ultra-oficială; cifra ocupa unul dintre cei patru bulleți ai unui textuleț de două degete lățime, iar sursa pe care o citam era una foarte credibilă – Mediafax, cea mai mare agenție de știri românească.

Dacă aș fi găsit informația cu pricina pe un site no-name, pesemne că aș fi fost suspicioasă și aș fi scormonit mai mult; retrospectiv judecând acum, cred că sursa informațiilor – Mediafax – mi-a dat încredere și confort. Iată propoziția din care mi-am luat informația greșită; plus că sursa primară citată în textul Mediafax era un organism guvernamental, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici:

“Aşa se face că, în România, premierul are un salariu de peste 6.000 de lei, mai mic decât al unui funcţionar cu statut special din MAI sau MAE sau al unui inspector de integritate de la ANI, dar de trei ori mai mare ca al unui funcţionar executiv” – ultimul paragraf din știrea Mediafax cu titlul “ANALIZĂ. Administraţia XXL: Doar 13% din 1,2 milioane de bugetari au funcţii publice, restul sunt şefi şi funcţionari cu statut special”.

Nu, ceea ce v-am spus în Monday Memo #77 nu-i adevărat: premierul nu are salariu de 6.000 lei, cum zice Mediafax, ci de 15.825 lei; nu-i niciun mare secret, nu-ți trebuie să fluturi legea 544 a accesului la informație, ca jurnalist, ca să-l afli (Andreea Roșca l-a găsit cu “search” pe un site al administrației centrale, aici – date actualizate în iulie 2016; Mediafax nu s-a obosit să dea search).

Nu știu dacă cititorii Monday Memo or fi remarcat asta, dar noi de obicei căutăm să dăm, oricât de minimalistă ar fi știrea, și sursa primară a informației – fie ea lege, studiu, raport, articol din presa străină.

[Presa românească dă arareori – în 20-25% din cazuri, în cel mai bun caz – linkuri către sursele primare. Ce primim în feed-uri, îndeobște, sunt texte bazate fie pe comunicatul oficial de presă, în caz că organizația are un “comunicator”; fie pe selecția – uneori foarte bună, alteori stângace – a jurnalistului pe mâna căruia a încăput documentul-sursă; fie, de cele mai multe ori, pe copiatul in extenso (cu tot cu greșeli, eventual), a muncii unui coleg de breaslă care a muncit să facă un text].

Bun. Până acum noi căutam pentru cititorii noștri sursele primare și puneam linkuri în principal ca să îmbogățim Monday Memo (e drept că am dat frecvent afară din newsletter pseudo-știri – pe motiv de lipsă de acuratețe/logică/informație). De-acum încolo, însă, facem din fact-checking politică editorială – cât ne permit resursele de timp/energie.

E ceva în neregulă aici totuși, nu? Un newsletter gratuit, făcut de doi oameni, își asumă nu numai rolul de filtru – exersat vreme de un an – ci și pe cel de fact-checker. 

Păi da, it’s complicated. Bine că-i anchetăm pe ăia de la Sky News. Avem multe de povestit de azi înainte pe tema fact checking-ului; revin.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */