MONDAY MEMO #119 / Greu de demis: cea mai bizară criză politică din ultimii 27 de ani.

M

LUNI, 20 IUNIE 2017

Suntem la a treia criză din ultimele șase luni. E o criză-premieră-istorică: partidul de guvernământ se pregătește să-și dărâme prin moțiune de cenzură, miercuri, propriul guvern.

PENTRU CINE N-A ȚINUT PASUL, IATĂ FAPTELE: Mai întâi șeful PSD, Liviu Dragnea, a evaluat activitatea cabinetului (160+ pagini, aici); toți miniștrii, mai puțin trei, au picat examenul. Apoi le-a cerut tuturor demisia (dintr-o știre ulterioară a reieșit că ar vrea să păstreze, într-un nou cabinet, mare parte dintre miniștrii-corigenți). Miniștrii s-au conformat; doar premierul – surpriză – a refuzat să demisioneze.

  • în final, PSD s-a întrunit și a anunțat că l-a exclus pe premier din partid (deși, cf. statutului, doar organizația Timiș o poate face);
  • cu un singur ministru nedemisionar alături, Sorin Grindeanu l-a chemat în ajutor pe fostul premier, Victor Ponta, pe care l-a instalat precipitat – după o mică bătălie birocratică – în funcția de secretar general al Guvernului; spre președinție a trimis doar două demisii – cea de la Interne și cea de la Dezvoltare (forțele de ordine și banii pentru județe, adică);
  • rămas fără opțiuni, Liviu Dragnea a decis să-l înlăture pe Grindeanu prin moțiune de cenzură – motiv pentru care a convocat duminică parlamentul pentru citirea în plen a documentului.

CE URMEAZĂ: Săptămâna asta – miercuri – avem votul. Moțiunea o puteți citi aici – are 4 pagini.

+ Cronologia detaliată a Iuliei Marin o găsiți pe PressOne.ro.
+ Teo Tiță a scris, cu câteva zile înainte ca varianta moțiunii de cenzură să prindă contur: “În fapt, asistăm la o criză a unui PSD care, în absența unui pericol extern serios, se întoarce spre sine. Dl. Dragnea […] reproșează cabinetului nu performanța, ci mai degrabă refuzul premierului și al miniștrilor de a respecta până în cel mai mic detaliu ordinele venite de la partid. O pretenție absurdă izvorâtă din frustrarea președintelui PSD – pe care istoria de probleme cu Justiția îl ține departe de funcțiile executive”.
+ Andrei Luca Popescu de la “Gândul” a explicat, în “Toți oamenii lui Grindeanu”, pe cine se bazează de fapt premierul-fără-cabinet în lupta cu Dragnea&restul.
+ Iar Dan Turturică a formulat, pe digi24.ro, o ipoteză despre cauzele ultime ale crizei: un dosar vechi, tras din motive necunoscute pe tușă, prin care procurorii l-ar acuza pe Dragnea că ar fi promis 3,5 mil. euro mită fostei șefe DIICOT. Nu există, încă, dovezi publice în favoarea ipotezei lui Turturică; doar informațiile documentate de el și deducția că, pentru a se salva, Liviu Dragnea e nevoit să treacă la decizii radicale (“o schimbare totală de regim, cu Codul Penal făcut harcea parcea, cu instituții întregi anihilate și cu zeci de demnitari înlocuiți”).

ASEARĂ RTV a difuzat niște înregistrări în care procurorul şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că “de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”. Multe necunoscute, deocamdată. DNA susține că în înregistrări sunt intercalate sintagme care nu-i aparțin lui Kovesi.

PLUS, ÎN FINAL un mini-inventar al crizelor din ultima jumătate de an, așa cum au fost ele descrise de Liviu Dragnea (și un video în care se vede relația Dragnea-Grindeanu, așa cum arăta ea în ianuarie; e bun de material didactic pentru limbajul non-verbal).

***  

AZI ÎNCEPE DIVORȚUL. La masă cu UE se așază (metaforic vorbind) o Theresa May năucită de valul de nenorociri care-au lovit-o în ultima lună: două atentate teroriste, unul la Manchester și celălalt la Londra; un șoc electoral pe care ea însăși și l-a provocat (a declanșat anticipatele pentru a-și consolida avantajul și a sfârșit prin a pierde majoritatea pe care o avea în parlament); și, pe deasupra, un devastator incendiu într-un bloc de locuințe, care a stârnit furia londonezilor – și care amenință, acum, să ațâțe o nouă criză politică (vă mai amintiți în ce stare de spirit era România post-Colectiv?).

  • Pe lângă toate asteabritanicii nu mai vor Brexit, se pare, cf. unui sondaj recent (53% vor acum un nou referendum; în aprilie, 54% se opuneau unui nou referendum).
  • Faptul că euroscepticismul e în retragere în toată Europa e confirmat de o cercetare Pew Research făcută în nouă țări UE: în Franța și Germania avem, față de anul trecut, creștere de 18% a procentului celor are au păreri pro-UE. Cât despre britanicii, și-au schimbat și ei perspectiva (creștere de 10%, până la 54%). Uitați-vă pe graficul de mai jos; ce pot face, totuși, 12 luni de incertitudine.

pro-UE2 

+ O ANALIZĂ METICULOASĂ a impactului Brexit asupra companiilor industriale britanice a făcut Bloomberg (cu metodologie, cifre și grafice – aici); probabil că sunt multe țări care-și pregătesc deja ofertele de relocare pentru industria britanică.

+ CALENDARUL DIVORȚULUI, care începe azi, 19 iunie, aici. În teorie, însă, nici împăcarea nu mai e exclusă. Președintele francez, alintat mai nou de presă cu titlul de “Monsieur Europe”, i-a spus Theresei May săptămâna trecută că “ușa UE rămâne deschisă”. Ei, na. Cum ar fi asta?

DIGITAL MEMO

Tehnologia ne poate întoarce viețile – și businessurile – pe dos, dacă o privim drept inamic. DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul lucrurilor; avem alături, în acest proiect, un partener digital-native – e vorba de eMAG – care poate depune mărturie că tehnologia e deja, ireversibil, în toate.

EȘECUL, CE BINECUVÂNTARE. O afirmație contra-intuitivă, cumva caraghioasă; frica de eșec e una dintre temeliile civilizației vestice. Antidoturi:

  • Suedezii au deschis aici, la o zvârlitură de băț de Danemarca, un muzeu al eșecului – “o colecție de 70 de eșecuri inovatoare din toată lumea”. Fiecare e o poveste cu insight-uri unice despre “riscanta încercare a inovației”. Vreți exemple? Păi iată: Apple Newton; Google Glass; Harley Davidson Perfume; Bic for Her; Kodak Digital Camera; lasagnele Colgate. Intrarea în muzeu: 10 euro.

+ Un text simpatic despre muzeu, în The Guardian. Și încă unul în The New York Times.

  • În teritoriul media, campion la erate & rectificări e “The Economist” – de departe. Îl citesc de 20+ de ani și mă distrez la fiecare “mea culpa” pe care revista o face în fața propriilor cititori. Prima “mea culpa” pe care-am citit-o – mi-a rămas în minte până și titlul, “We woz wrong” – e din decembrie 1999; o bijuterie. Ultima e de luna asta; “To err is human; so is the failure to admit it”. O găsiți aici.

***

GOOGLE DRIVE = BACK UP PENTRU COMPUTERLa sfârșitul lunii, pe 28 iunie mai precis, Google va lansa o nouă aplicație, Backup and Sync. De urmărit.

AM SCĂPAT DE ROAMING ÎN EUROPABătălia a durat zece ani; “mulți au răspuns la această știre cu un căscat”, scrie New York Times.

+ BBC explică în ce capcane am putea cădea.

ELON MUSK ȘI-A PUBLICAT PLANUL DE COLONIZAT PLANETA MARTE. Despre proiect, aici. Dacă sunteți și mai curioși, puteți parcurge planul propriu-zis, care are fotografii, schițe, tabele.

CÂT COSTĂ O CAMPANIE DE “FAKE NEWS”? Da, există în toată lumea business-uri care oferă așa ceva – campanii de discreditare, dezinformări etc. Un proiect serios, anual, e cam 400.000 de dolari.

***

ANTREPRENORI & DECIZII

DOI ADOLESCENȚI ROMÂNI au primit de la AmCham premiul EU Youth Entrepreneurship Award. Opera lor: Oculus, niște ochelari pentru cei cu deficiențe de vedere în timpul mișcării. “Mentoratul este o ocazie fantastică pentru noi”, spune Tudor Popa, unul dintre adolescenți. “Suntem încă tineri – doar optsprezece ani – și vom fi capabili să învățăm de la unii dintre cei mai experimentați lideri de afaceri din lume”Ultima postare de pe wall-ul lui Popa: un grafitti care promite “O să iei bacul, crede-mă”.

DE CE NE FACEM ANTREPRENORI, TOTUȘI? 49% dintre români spun că au început o afacere “pentru a se simți mai în siguranță atunci când vine vorba de propriul viitor”cf. unui studiu Microsoft făcut în 19 țări europene; e cel mai ridicat procent din tot studiul.

+ Profilul antreprenorului român tipic: e bărbat, are 30-49 de ani și face software sau comerț online. “Oceanul albastru” o fi în offline.

LEGEA UCENICIEI a fost adoptată săptămâna trecută; vedeți aici ce avantaje au angajatorii.

START-UP NATION A FOST LANSAT JOI, în focul crizei guvernamentale, de ministrul demisionar Alexandru Petrescu – care a venit, totuși, la serviciu. Bilanț după prima zi: 2.070 de aplicații. Deadline-ul pentru depuneri de aplicații e 14 iulie, deci mai e timp.

ÎN CIFRE:

  • + 23% Creșterea numărului de firme nou înființate în ianuarie-mai 2017 față de aceeași perioadă a anului trecut, cf. ONRC. Asta înseamnă, în valoare absolută, peste 51.000 noi start-up-uri – SRL-uri & PFA-uri.
  • cca. 30% Procentul angajatorilor români care vor să facă angajări în următorul trimestru, cf. Manpower Group. Problema e că nu prea au pe cine angaja; “deficitul de talente afecteză 73% dintre angajatori”, spun autorii cercetării. Detalii, grafice etc., aici.
  • +17,2% Creșterea costului forței de muncă în România în T1/2017 – de zece ori mai mare decât media UE, cf. Eurostat. De așteptat un nou record după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare.

+ Am recuperat în galop din decalajul față de țările occidentale după intrarea României în UE – reiese din datele Eurostat; vorbim de 20 de puncte procentuale în zece ani, adică mai rapid decât orice națiune estică în același interval de timp (la sloveni, de ex., situația s-a înrăutățit – de la 86% la 83% în ultimii zece ani). Interesante datele, pentru cine are răbdare să analizeze.

***

macron the economist

 SALVATORUL EUROPEI? Emmanuel Macron e înfățișat pe ultima copertă The Economist ca un Iisus cu cravată care pășește pe ape; undeva, în stânga lui, se văd scufundându-se două picioare de femeie încălțate în pantofi cu toc. Macron e descris, în articolul de fond, drept o speranță centristă(cine credea?), venită dintr-o Franță distribuită de ani întregi în rol secundar (cine se aștepta?) și care-a măturat literalmente tot establishmentul politic cu un partid înființat acum un an (cine ar fi pariat pe asta în ianuarie?).

 

 

+ LĂMURITOR TEXTULpune lucrurile în perspectivă.
+ ÎN TIMP CE DORMEAȚI, s-au numărat și voturile din cel de-al doilea tur de scrutin al parlamentarelor franceze, cel de ieri. Rezultat: partidul lui Macron & aliații vor ocupa 360+ din cele 577 de locuri din camera inferioară; e mai puțin decât arătau ultimele sondaje pre-vot, dar e arhisuficient pentru controlul legislativului.
De notat: prezență extrem de slabă la urne, cea mai scăzută de decenii; intră în parlament o mulțime de oameni cu zero experiență politică; cât despre Frontul Național condus de Marine Le Pen, ai cărei suporteri visau în aprilie s-o vadă președinte, a obținut doar 8 locuri.

*** 

#DEȘTIUT #DECITIT #DEGÂNDIT

OTOPENIUL NE ROAGĂ să ajungem la aeroport cu trei ore înainte de decolare în loc de două – în special pentru zborurile din zori. Aglomerație mare.

TRUMP A AVUT CEA MAI PROASTĂ SĂPTĂMÂNĂ de la începutul mandatului, se pare. Au fost și săptămâni cu mult mai agitate, sigur că da; dar abia de data asta există informații credibile că Trump însuși e sub investigație pentru obstrucționarea justiției (avocații lui insistă că nu).

+ În plus, președintele a fost dat în judecată de 190+ democrați (un record istoric în procesele de acest tip) pentru conflict de interese în relația cu guvernele străine (în paralel, New York Times sugerează că poziția lui Trump față de Quatar, care e în totală contradicție cu cea a propriei administrații, are legătură cu interesele de business ale președintelui în Golf).

DE CE E GRAV: Pentru că și investigația, și procesul scapă controlului președintelui – și își vor urma, implacabil, propriul curs.

A MURIT HELMUTH KOHL, arhitectul Germaniei unite și al UE. O ultimă reverență pentru cel care-a schimbat harta Europei, în The Economist. Am scris și eu câteva gânduri despre Kohl, așa cum mi-l amintesc – ținându-se de mână, la Verdun, cu Francois Mitterand; vorbind despre ceea ce, la începutul anilor ’90, suna un pic a utopie.

CULTURA CONSPIRAȚIONISMELOR migrează dinspre periferii spre mainstream, scrie The Atlantic; credem tot mai mult că nimic nu e, de fapt, ceea ce pare a fi. “Ce știm: teoriile conspirației înfloresc atunci când oamenii se simt vulnerabili. Se hrănesc din paranoia. Așa a fost întotdeauna”, scrie The Atlantic; iar în această epocă de frământare globală oamenii se simt, bineînțeles, extrem de vulnerabili.

+ ASCULTAȚI UN PODCAST recent pe tema asta de la NPR (e cel din 15 iunie); studiu de caz e Alex Jones (InfoWars.com), probabil cel mai notoriu conspiraționist american. Unul dintre invitații NPR vine cu o sugestie deșteaptă: să ne uităm, întotdeauna, la modelul de business al celor care propagă teorii ale conspirației. Jones, de pildă, s-a îmbogățit vânzând suplimente alimentare.

POLIȚIȘTI CU CAMERE VIDEO. 32 de polițiști din două județe încă nenominalizate vor purta, de-acum înainte, camere Body Worn Cameras – “care pot fi utile atât pentru polițiști, pentru că pot filma discuțiile cu participanții la trafic, dar și pentru cetățeni, pentru că pot constitui probe în anumite cazuri”spune Poliția Română. E un proiect pilot; dacă iese, urmează achizițiile.

+ O mini-analiză BBC din aprilie despre cum a funcționat povestea în Marea Britanie.

OMOARĂ-ȚI VECHILE IDEIîndeamnă un tip de la Lifehacker, dacă vrei să-ți vină unele noi. Neașteptat de detaliate instrucțiunile lui de stimulat creativitatea – aici.

+ Cinci video-uri despre creativitate de la TED – bune pentru momente de blocaj.

ALTELE:

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */