MONDAY MEMO #121 / Legați-vă centurile de siguranță, se anunță turbulențe fiscale

M

LUNI, 3 IULIE 2017

NOUL PROGRAM DE GUVERNARE. Val de schimbări. Mediul de afaceri protestează.

Săptămâna trecută ne-a adus, pe lângă un nou premier și un guvern nu-tocmai-nou, schimbări radicale ale programului de guvernare anunțat în ianuarie. Noua versiune, aici.

O LISTĂ SINTETICĂ a avalanșei de modificări anunțate, pe cursdeguvernare.ro. Ni se pregătesc, fără vreo consultare prealabilă cu mediul de afaceri, următoarele: impozitarea cifrei de afaceri, nu a profitului; contribuția de solidaritate; banii europeni înlocuiți cu cei din Fondul de Investiții; puteri sporite pentru ANAF etc.

+ Opinie ZF: “De obicei, aruncatul cu cifre în programul de guvernare era o distracție o dată la patru ani. […]. Noul program de guvernare aruncă cu miliardele ca niciun altul de până acum. 2.500 de creșe, 8 autostrăzi, 2,1 mld. euro pentru termoizolarea locuinţelor, 1,3 mld. euro pentru infrastructură socială, 1,1 mld. euro pentru irigații, 1 mld. euro autostrada Comarnic-Brașov, 2,9 mld. euro autostrada Târgu-Mureș – Târgu Neamț […]. Este aproape un delir al aruncatului cu miliarde […], când șoseaua de centură a Bucureștiului este blocată zilnic și trecerea la patru benzi nu a înaintat un kilometru în ultimul an, când Spitalul Municipal Universitar București plânge după investiții, fiind în șantier de ani de zile, iar orașe întregi precum Galaţi au rămas fără apă caldă”.

***

TOT-MAI-NEPOPULARA AMERICĂ. Imaginea Americii în lume s-a întunecat subit în ultimele cinci luni, după cum reiese dintr-o cercetare pe care Pew Research a făcut-o anul acesta în 37 de țări (The Guardian nu se poate abține; vorbește despre “make America weak again”).

 • Declinul înregistrat e sever, arată sondajul (per total, încrederea în președintele american a scăzut de la 64% în ultimii ani Obama la 22% în epoca Trump; iar procentul de păreri favorabile despre Statele Unite a scăzut, și el, de la 64% până la 49%);
 • Cele mai mari scăderi la capitolul “încrederea în președintele american” se înregistrează în Europa (Suedia: 93% > 10%; Germania: 86% > 11%; Franța: 84% > 14%; Marea Britanie: 79% > 22%);
 • Sunt și două țări – printre cele 37 – în care încrederea în președintele american a crescut (Rusia: 11% > 53%; Israel: 49% > 56%).

PREȘEDINTELE, INSULTA ȘI PUMNUL. Puține șanse, totuși, ca următorul sondaj Pew să livreze rezultate mai bune. Tweet-urile lui Donald Trump, care bulversează sistematic conversația despre politici și priorități guvernamentale, sunt tot mai violente. Iar exasperarea republicanilor, a căror agendă legislativă bate pasul pe loc, crește; crește și numărul celor care constată că Trump devine pur și simplu de neapărat.

ANTREPRENORI & DECIZII

DE CE O DAU ÎN BARĂ ANTREPRENORII? Top cinci cauze.

Clasamentul motivelor de eșec și statisticile din infografic sunt extrase dintr-o cercetare făcută pe start-up-uri americane; dar e foarte posibil ca observațiile să fie valabile, cu oarece ajustări de procente, oriunde; și pentru orice tip de companie. Iată lista:

 • Cauza #1 (82%): Probleme de cashflow;
 • Cauza #2 (42%): Nu (mai) există nevoie pe piață pentru produsul/serviciul oferit (atenție mare la clienți, deci);
 • Cauza #3 (29%): S-au terminat banii alocați ca investiție inițială;
 • Cauza #4 (23%): Echipă inadecvată;
 • Cauza #5 (19%): Compania e depășită de competitori.

NOTĂ: Înainte să fie despre competitori, e despre #1, #2, #3, #4.

VRAJA VRĂJILOR: Un om, un basm, un imperiu.

S-au făcut 20 de ani de la publicarea primului volum Harry Potter; iar tânăra aceea amărâtă care-a imaginat o povestioară într-un vagon de tren (pe care-a scris-o mai apoi de mână, ani la rând, prin cafenelele din Edinburgh – aceste cafenele, mai precis) e demult miliardară. Câteva lecții de business de la singurul scriitor-miliardar din istorie:

 • Inc.com a făcut lista tacticilor care-au transformat-o pe JK Rowling din scriitor în antreprenor;
 • Bloomberg a inclus în seria GameChangers despre antreprenori un documentar de 25 de minute despre construcția “imperiului Harry Potter” (filmul e de folos pentru toate generațiile, dar pe Millenials probabil că îi va vrăji);
 • Vox.com a făcut o analiză minuțioasă despre cum a schimbat fenomenul Harry Potter lumea (traduceri în 74 de limbi, inclusiv în greaca veche; peste 400 mil. exemplare vândute; milioane și milioane de copii digital native citind cu patimă cărțoaie de sute de pagini).

DE CE CONTEAZĂ? Nu știu. Cel mai la îndemână e să răspunzi “pentru că Harry Potter e azi un business de 25 mld. dolari”, după cum estimează Financial Times. Dincolo de miliarde, trebuie să fie ceva magie în povestea asta, nu?

UPGRADE LA MOTIVAȚIE (FĂRĂ MORCOV & BĂȚ). Un autor Harvard Business Review sugerează o a treia cale pentru a crește motivația oamenilor pe care îi ai în echipă; nicio legătură cu tradiționalul binom morcov/băț. Metoda presupune o schimbare subtilă de perspectivă; una care va genera, se presupune, cu totul altfel de conversații despre job, despre rostul lucrurilor și despre performanță.

CELE OPT ARHETIPURI ALE OMULUI DE VÂNZĂRI (spoiler alert: doar trei dau rezultate remarcabile). Le găsiți pe toate explicitate, sub formă de infografic tipăribil, aici.

SWOT PERSONAL. Dacă n-ați încercat niciodată să vă analizați – ca-n business – propriile puncte tari, slăbiciuni, oportunități și amenințări, poate că-i un moment bun să scoateți o foaie de hârtie.

ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, vă aduce săptămânal modele, studii de caz, idei proaspete, tehnici, argumente și contraargumente care v-ar putea da insight-uri valoroase pentru deciziile pe care le aveți de luat.

DIGITAL MEMO

10 TEHNOLOGII EMERGENTE DE URMĂRITUn clasament rezultat din colaborarea “Scientific American” cu World Economic Forum’s Expert Network (explicații despre metodologie, aici). Printre ele, “frunza artificială” care transformă dioxidul de carbon în combustibil lichid, un design comunitar sustenabil, care reduce risipa, și promisiunea unui quantum computing dincolo de laboratoarele inițiaților.

O AMENDĂ DE 2,4 MLD. EURO. Uniunea Europeană a dat, săptămâna trecută, cea mai mare amendă din istorie – împotriva Google, pe care a găsit-o vinovată de practici anticoncurențiale.

+ Ce înseamnă asta pentru Google? Un prim bilanț, în The Verge.

+ O posibilă soluție de sec. 21 la monopolurile tehnologice de sec. 21, în The New York Times. Are legătură cu drepturile de proprietate.

PRAGUL DE 2 MILIARDE. Facebook a ajuns, oficial, la 2 miliarde de utilizatori; asta înseamnă un sfert din populația lumii și 60% din totalul celor cu acces la Internet. “Toată lumea folosește Facebook pentru că toată lumea folosește Facebook”, scrie Business Insider. Dar greul abia începe; nu prea mai e loc de creștere, dacă socotim că există 1,5 mld. oameni cu acces teoretic la internet nu folosesc și nu vor folosi prea degrabă Facebook (da, chinezii).

+ Vezi graficul cu sursele de venit ale Facebook per utilizator – aici.

PÂNĂ ÎN 2030, INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ va aduce un plus de 15,7 trilioane $ economiei globale. 2030 e la distanță de 13 ani doar – exact cât a trecut de la declanșarea războiului din Irak până astăzi. Iar 15,7 trilioane $ înseamnă 14% în plus la PIB-ul global înregistrat în 2015; 14% în 13 ani.

LISTA CELOR MAI MARI “dezastre de securitate cibernetică” petrecute în 2017. E lungă de tot. Ultimul pe listă e atacul de săptămâna trecută: vorbim de Goldeneye (sau Petya / NotPetya), un atac de tip “ransomware” mai periculos, în multe privințe, decât precedentul WannaCry.

+ Ce știm și ce nu știm (încă) despre ultimul atac, cel care a lovit în plin guvernul ucrainian și s-a răspândit în țări precum Franța, Rusia, Spania, Statele Unite și România.

Tehnologia ne poate întoarce viețile – și businessurile – pe dos, dacă o privim drept inamic. DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul lucrurilor; avem alături, în acest proiect, un partener digital-native – e vorba de eMAG – care poate depune mărturie că tehnologia e deja, ireversibil, în toate.

SELF-ESTEEM EUROPEAN ÎN CREȘTERE. Două indicii:

 • Primul e cu cifre. Încrederea în zona euro, zgâlțâită acum două veri de criza grecească și vara trecută de votul Brexit, a atins în iunie 2017 cel mai ridicat nivel din august 2007 încoace – adică de dinainte de declanșarea crizei.
 • Al doilea e cu simboluri. Funeraliile lui Helmut Kohl, arhitectul Germaniei unite și al UE, au fost primele “funeralii de stat europene”, cum le-au numit observatorii (“Europa, din nou unită în jurul sicriului lui Kohl”, a titrat Politico.com; un sicriu care chiar a fost drapat în steagul albastru al Uniunii).

+ A început să se vorbească despre șansa Europei de a deveni, pe fondul rătăcirilor Americii, tot mai relevantă; pentru că e relativ stabilă, relativ previzibilă și remarcabil de congruentă, prin comparație, cu propriile valori. Iată, de pildă, un articol Quartz pe această temă.

+ Dar înainte să deschidem șampaniaun avertisment înțelept de la Foreign Policy: da, Europa e surprinzător de bine mersi deocamdată, “dar referendumurile vor veni”. Pentru că imigranții, naționalismele, deciziile luate centralizat, la Bruxelles, și frustrările economice de tot felul sunt tot acolo, în adâncul fiecăreia dintre națiunile UE.

#DE ȘTIUT #DEVĂZUT #DECITIT

CUM SE CALCULEAZĂ O AVERE. “Cutare” e proprietarul unei firme cu vânzări anuale de un miliard, deci a intrat “în clubul exclusivist al miliardarilor în euro” – așa zic și titlurile de presă, nu? “Cutare”, când citește astfel de titluri, zâmbește. Are dreptate: una e una, alta e alta. Pentru conformitate, iată o schemă de calcul a averii personale – aici.

+ Și, pentru că veni vorba de averi personale, iată și orașele cu cei mai mulți “ultra-bogați”, cum îi numește MarketWatch pe oamenii cu averi nete de peste 30 mil. $; în top 3 nu e nicio capitală europeană.

ZECE CĂRȚI DE TEMELIE pentru orice conducător de echipe – aici. [Full disclosure: am citit doar șapte dintre ele; pe celelalte trei – “Meetings Suck”; “How U.S. Navy Seals Lead and Win”; “48 Laws of Power” – le-am adăugat la listă].

ISTORIA PE CARE NU VREM S-O ȘTIM. Acum 76 de ani, la Iași. “Pe lângă zvonuri”, scrie istoricul Adrian Cioflâncă pe Scena9.ro, “a mai existat un declanșator, mai puțin cunoscut: culoarea roșie […]. Posesia de obiecte roșii a devenit incriminantă”.

PODCASTUL SĂPTĂMÂNII ar putea fi “From Scratch”. Conversații pline de miez cu antreprenori de toate felurile, numai bune pentru dat sens timpilor morți de fiecare zi (cei din trafic, de exemplu). De știut: “From Scratch” e un show longeviv – a debutat în 2010 – așa că e foarte probabil să găsiți pe site interviuri cu antreprenorii din industria care vă interesează (la finalul acestei pagini aveți un câmp de căutare în arhivă; și să știți că podcastul e disponibil și pe iTunes).

ÎNSPĂIMÂNTAȚI DE FAKE NEWS? Încă n-ați văzut nimic. Mai e un pic și vom putea crea, cu toții, fake audio & fake video care să dea greutate “adevărurilor alternative” pe care le imaginăm – oricare-ar fi acelea.

“GROUPTHINK” ÎN TRUMPLAND. The Economist publică, sub ideea-umbrelă “the power of groupthink”, un grupaj de articole despre cei care spun că-l vor vota pe președintele Trump, indiferent ce-ar face în restul mandatului, și în 2020. “Groupthink”, spune The Economist. Dar ce e, de fapt, “groupthink”?

+ O bună definiție termenului, pe investopedia.com.

+ Ce impact are acest mod de a gândi în organizații & câteva tehnici prin care poate fi evitat, aici.

DACĂ VREȚI SĂ GĂSIȚI BRIEFUL MEU ÎN INBOX în fiecare luni dimineața abonați-vă aici. Sau dați-mi un mail la mona@mondaymemo.ro.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */