MONDAY MEMO #130 / Calul troian e la porți

M

 

LUNI, 2 OCTOMBRIE 2017

ȘTIREA DOMINANTĂ A SFÂRȘITULUI DE SEPTEMBRIE: avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe pachetul de legi ale justiției. A fost vot strâns în CSM, de 10:8. Pachetul de legi ar fi “un cal troian pe care puterea executivă îl face cadou puterii judecătoreşti”crede Florin Deac, unul dintre cei care au votat împotrivă – și “cel mai dur atac asupra independenței Justiției” din ‘90 încoace.

1. CARE-I PROBLEMA? Sunt două probleme – și ambele au legătură cu reîntoarcerea Justiției, după 13 ani de reforme, sub controlul puterii politice. Prima: Inspecția Judiciară, organismul care îi cercetează disciplinar pe magistrați – și care acum e la CSM – ar urma să treacă în subordinea ministrului Justiției (care, oricum am da-o, e prin definiție numit politic). A doua: procurorii-șefi ar urma să fie propuși tot de ministru – și nu de președinte, care va fi exclus total din întreaga procedură (dispare, astfel, unul dintre mecanismele de checks&balances create pentru ca nicio putere în stat nu acumulează prea multă putere). Pentru lămuriri aveți două variante, ambele de la Funky Citizens:

 • O infografie cât o carte poștală (care arată, schematic, cum ar urma să controleze ministrul Justiției aproape întregul sistem judiciar);
 • O analiză tehnică, paragraf cu paragraf. “E rău”, scriu autorii analizei; “e cel puțin la fel de rău ca OUG13, doar că mult mai complicat”.
 • Căpătăm, prin această analiză, și un hashtag nou (#controlpolitic) – care e folosit de 16 ori în text. Sunt și o mulțime de formulări precum “OK”, “pare OK”, “OK, de bun simț” – 140 în total. (Nota mea: până la urmă, 140 probleme rezolvate cu prețul a 16 intruziuni sunt o bună ilustrare a conceptului de “cal troian”).

2. CE SPUN MEMBRII CSM CARE AU VOTAT “PENTRU”. Nu toți s-au exprimat public. Dar șefa Înaltei Curți, de ex., spune că a votat pro pentru că “prin avizul cu observații” poate “atrage atenția inițiatorilor asupra punctelor nevralgice” ale proiectelor; dar nici ea nu e de acord, de pildă, cu trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministerului.

+ “Adevărata știre de azi: opt membri CSM au votat pentru subordonarea justiției”, comentează Cristi Dănileț, fost membru CSM.

3. CE URMEAZĂ. Avizul CSM e consultativ, ceea ce înseamnă că ministrul Toader poate alege – sau nu – să trimită proiectele în Parlament în forma actuală. Cum spuneam, calul troian e la porți.

4. CARE VOR FI CONSECINȚELE. Dincolo de eventualele mișcări de protest tip OUG13 există și mecanismele UE, care a transmis deja semnale că nu e deloc OK ce se întâmplă. Despre pârghiile pe care UE le are ne dă detalii un fost șef al CSM, Horațius Dumbravă, care descrie “armele Comisiei Europene” prin lentila cazurilor Poloniei și Ungariei (și ele puse, în ultimii ani, pe reinstaurarea controlul politic asupra justiției).

+ Doar că și UE navighează în teritoriu necartografiat. Despre “cazul polonez” a scris săptămâna trecută Bloomberg – iar articolul se intitulează, deloc reconfortant, “Naționaliștii polonezi bat UE cu propriile arme”.

“DOSARUL BELINA”. De săptămâna trecută doi miniștri din cabinetul Tudose – vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat pentru fonduri europene Rovana Plumb – sunt vizați, oficial, de ancheta DNA din dosarul “Insula Belina”. Și Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, și Plumb – pentru care DNA a făcut, în virtutea faptului că e și parlamentar, cerere de urmărire penală – susțin că nu au motive să-și dea demisia (PSD nu le-a retras sprijinul; dimpotrivă).

 • Ce e, de fapt, Belina? “Un mic paradis la Dunăre”, spune hotnews.ro, care a publicat în luna mai o investigație despre felul în care 70 ha de luciu de apă – “locul preferat al pescarului Liviu Dragnea”, pe care îl puteți vedea aici – au fost trecute în 2013, prin HG, mai întâi din domeniul public al statului în administrarea CJ Teleorman, condus pe-atunci de președintele PSD, Liviu Dragnea; și, mai apoi, de la CJ Teleorman către o firmă privată pe nume Tel Drum.
 • Drept contra-replică la ancheta DNA, ministrul Justiției a propus Guvernului să sesizeze Curtea Constituțională, motivând că – după cum Curtea a decis în cazul OUG 13 – DNA “nu poate ancheta nicio hotărâre de guvern”. DNA a explicat ce și cum aici. Găsiți, de asemenea, o opinie pe tema legitimității anchetei pe hotnews.ro.

 

“CATALONIA ȘI-A CÂȘTIGAT DREPTUL LA STATALITATE”. Așa sună declarația făcută azi-noapte de liderul catalon Carles Puigdemont, care susține că 90% dintre cei care au votat în referendum (42,3% prezență la vot) s-au pronunțat pro-independență.

 • Referendumul a fost probabil cel mai violent scrutin din istoria recentă a UE. Madridul a încercat să blocheze prin forță accesul la secțiile de votare de pe tot teritoriul Cataloniei – iar ciocnirile dintre oamenii care voiau să voteze și autorități s-au lăsat, cf. Reuters, cu sute de victime. Rețelele sociale sunt pline de imagini cu confruntări între civili și poliție/jandarmi, multe dintre ele halucinante (cum e, de ex., această filmare de 59 de secunde în care oamenii dintr-un orășel de 12.000 de locuitori, Mont-roig del Camp, pun pe fugă literalmente, fără niciun fel de violențe, Guàrdia Civil).
 • Care-i miza? Un Q&A de la BBC cu motivele tensiunilor dintre Madrid și Barcelona + istoria nevoilor de autonomie și a naționalismului catalan – aici.
  + Editorial The Guardian: “Statul spaniol a pierdut”.

ANTREPRENORI & DECIZII

CUM NE VA COMPLICA SPLIT TVA VIAȚA în fiecare zi, într-o excelentă listă – “Haz de necaz: 20 de situații dureroase pentru afaceri” – făcută de un expert contabil la invitația startupcafe.ro. Citiți-o; mai clar de-atât nu se poate.

+ O adiere de speranță vine de la comisia de buget din Senat, care a făcut săptămâna trecută  două modificări-cheie în proiect:

 • Prima: plata defalcată a TVA ar putea fi obligatorie în 2018 doar pentru companiile de stat și pentru cele care au relații cu statul.
 • A doua: obligativitatea pentru toată națiunea se amână pentru 2019 – și va fi aplicată dacă sistemul se va dovedi funcțional. Dar acestea sunt doar propuneri; urmează se se pronunțe plenul Senatului.

+ A apărut o campanie declanșată de IMM-iști: se numește #stopsplitTVA; are formular de petiție, liste cu adresele de email ale deputaților și senatorilor, tot ce trebuie; instrucțiunile, aici.

CODUL DE TVA SE ÎNTOARCE. Și va putea fi acordat/retras în funcție de niște criterii de risc, cf. unui nou proiect ANAF; detalii despre lista de criterii – 15 de toate – precum și despre întregul proiect, pe startupcafe.ro.

[P] COSTURI FIXE CU BANCA? Da, se poate. Iată cum funcționează:

 • Tu plătești o dată pe lună 21 de lei și ai incluse, pentru acest cost fix, operațiuni nelimitate în rețeaua Banca Transilvania;
 • Banca îți dă, în schimb, 11 facilități – la care îți poți adăuga, după nevoile business-ului tău, și extraopțiuni;
 • Lista tuturor facilităților incluse – și pe cea a extraopțiunilor – o găsiți aici

P. S. Și da, bineînțeles că puteți aplica online pentru pachetul “Nelimitat în rețeaua BT”.

DUMINICĂ SE ANUNȚĂ MITING DE PROTEST împotriva transferului obligațiilor fiscale de la angajat la angajator; protestul e inițiat de Cartel Alfa, care spune că planul guvernului e “un experiment singular în Europa” și “va da peste cap piața muncii”. Experimentul ar urma să înceapă în 2018, teoretic, deși la ora asta nu e deloc clar cum se va derula; autoritățile au dat declarații contradictorii (“angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a spus ministrul de Finanțe la 19 septembrie, pentru ca mai apoi, după doar câteva zile, să aflăm că “legea va prevedea imperativ că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute – inclusiv cei din mediul privat).

+ Câteva întrebări de bun simț la care încă nu avem răspuns  pune, în ZF, Sorin Pâslaru: “Care este obiectivul trecerii la salariat a contribuţiilor sociale? Se rezolvă deficitul anual de 24 mld. de lei al bugetului public de pensii? Se reduce sarcina angajatorului la plata unui salariu mediu net? Se va colecta mai uşor şi mai mult la sănătate şi pensii? Nimeni nu a explicat până acum nimic”.

“BIZARĂ, ABRUPTĂ ȘI MARE (CEA MAI MARE DIN UE)” – așa ar putea fi descrisă, cf. unei analize cursdeguvernare.ro, creșterea costului muncii în România lui T2/2017. În cifre, cele trei epitete înseamnă +18,6%, cu mult peste media de 2,2% a UE; și cu mult peste următoarele clasate – Ungaria (+13,0%), Cehia (+11,1%), Bulgaria (+11,0%). Dar cursdeguvernare.ro face un pas în plus – și compară acest +18,6%, medie națională, cu creșterea din economia privată; și aruncă o privire și la situația din țările vecine. Probabil că bănuiți deja concluzia. Aici.

+ Analiză Bloomberg: “De ce e posibil ca boom-ul salarial est-european să nu omoare job-uri”.

N-O SĂ CREDEȚI, dar concediul de îngrijire al copilului poate deveni, dacă privești din unghiul potrivit, culoar de creștere profesională, în loc să fie un blanc în carieră. O italiancă, Riccarda Zezza, a croșetat pe această idee și a inventat “Maternity as a Master” – pe scurt MaaM – care înseamnă inclusiv un spațiu fizic de co-working în care mamele vin împreună cu copiii, lucrează, interacționează. Zezza vine săptămâna asta la București la invitația Ashoka România (care își propune să dezvolte ecosistemul local al inovației sociale). Dacă vreți să aflați ce și cum a făcut, o puteți vedea marți, 4 octombrie, la Journey Pub – începând cu ora 10,30.

ARTA PIERDUTĂ A REFLECȚIEI și rostul ei în business – cu exemple de oameni care se folosesc de ea (de la Warren Buffett la Mark Zuckerberg) și bunele lor practici. Bun textul. De la Harvard Business Review.

ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială în care găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete – este sprijinită de Banca Transilvania, banca oamenilor întreprinzători

BRIEF DISRUPTIV

SE SCHIMBĂ COMPLET BUSINESS-UL – acesta e subiectul întors pe toate fețele în cele 124 pagini ale McKinsey Quarterly (îl puteți descărca integral, în format .pdf, de-aici). Ediția e rezultatul unui an de cercetări pe care McKinsey le-a făcut pentru a înțelege impactul pe care digitalizarea, datele/analiticele și inteligența artificială îl au asupra tuturor industriilor. Trei concluzii:

 • Se dizolvă granițele dintre sectoarele economice. McKinsey a intervievat 300 de CEO de companii globale din 37 de industrii – și, pentru o treime dintre ei, “dinamica cross-sectoare” s-a dovedit preocupare-cheie;
 • Se nasc “ecosisteme digitale”. Nu știm câte și cum vor arăta, dar unul dintre scenarii spune că se vor forma cca. o duzină de “versiuni” ale industriilor tradiționale în care clienții vor primi diverse produse/servicii via experiențe end-to-end accesibile “printr-o singură poartă de acces digital”.
 • Încă n-am văzut nimic. Concluziile sunt preliminare, avertizează McKinsey, și se bazează doar pe discuții cu oameni din industrii deja afectate de schimbare; dar e foarte probabilă contagiunea unor zone precum educația, sănătatea, transporturile.

INTELIGENȚA ARTIFICALĂ ARE NEVOIE DISPERATĂ DE DESIGNERIscrie Fast Company; lumea “mașinilor care învață” își are rădăcinile în cercetare, “un teritoriu în care principiile de design sunt arareori aplicate”. Iată trei probleme pe care doar designerii le-ar putea rezolva:

 • Misteriosul “efect al folclorului” (ex.: dacă vizitezi mai frecvent pagina de Facebook a unui prieten, atunci postările acestuia îți vor apărea mai des în feed, spune folclorul);
 • Tehnologia e pusă înaintea problemei (ex.: în “machine learning” pornești de la un set de date, identifici apoi o problemă în acel set, construiești un model, îl verifici și lansezi un produs; cu alte cuvinte, nu pornești de la o problemă manifestă, ci cauți una);
 • Munții de date pe care algoritmii îi mestecă pot ascunde erori crase și bias-uri -deci, implicit, soluții distorsionate.

+ Nouă idei îndrăznețe despre viitorul design-ului – de la Ideo, Microsoft, Autodesk, MIT & alții. Printre ele: (#1) “designerii vor deveni «mutageni»”; (#3) “designerii vor întrerupe ciclul capitalismului”; (5#) “politica este noua frontieră a design-ului”.

PREȘEDINTELE FRANȚEI vrea să înființeze “o agenție europeană de inovație disruptivă” – pentru ca Europa să devină “inovator, nu follower”, cum e acum; dacă ar finanța un astfel de efort, spune Emmanuel Macron, UE ar putea ține pasul cu China și SUA, care au avansuri semnificative în materie de noi tehnologii. Vorba lui Putin: cei ce vor fi în frunte în inteligența artificială (AI) “vor stăpâni lumea”.

REVISTA ADAGE a lansat un nou podcast, Ad Lib; promite să aducă în conversație oameni influenți din media și marketing – și discute, “fără spin și jargon”, despre această lume de “freaks, geeks, pirates, weirdos, hipsters, rock stars, legends, wizards, critters”. Invitatul episodului pilot (46 min.) e Jim Bankoff, CEO al Vox Media (care deține, printre altele, publicații precum The Verge, Vox.com și Recode).

17 IDEI CREATIVE CARE AU SCHIMBAT LUMEA în 2017în AdWeek. Printre ele, fetița cu mâinile în șolduri de pe Wall Street.

BRIEF DISRUPTIV e o rubrică susținută de FRIENDS\TBWA Bucharest, The Disruption® Company.

DIGITAL MEMO

“ROMÂNIA 4.0, O REAMINTIRE A VIITORULUI”. Un articol PressOne despre cum stăm noi, românii, cu roboții, mașinile electrice, imprimantele 3D, machine learning și alte astfel de minunății.

PESTE 340.000 FIRME ROMÂNEȘTI – adică 40% din total – vor fi afectate de noile reglementări europene privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Intră aici multinaționalele, agențiile de marketing și publicitate, firmele de sondare a opiniei publice, băncile și firmele din domeniul informațiilor și al comunicațiilor, cf. profit.ro. Când intră în vigoare modificările? La 25 mai 2018.

MESAJUL UBER CĂTRE GABRIELA FIREA: Dacă sunteți de acord, vă ajutăm să fluidizați traficul în București oferindu-vă date “despre cele mai aglomerate străzi și intersecții, despre orele cu traficul cel mai intens, pe zone, sau despre semafoarele problematice, așa cum am făcut în orașe ca Washington, Boston sau Bogota”. Detalii despre proiectul Uber Movement și despre impactul lui găsim în TechCrunch.

 • EFECTUL AMAZON lovește retailerii din întrega lume, cf. Wall Street Journal. Un rezumat al articolului, în caz că n-aveți abonament, găsiți pe axios.com.
 • BREȘA DE SECURITATE DE LA DELOITTE, dezvăluită în premieră de The Guardian, ar putea fi mai gravă decât se anticipase inițial.
 • DUPĂ FACEBOOK ȘI TWITTER, se pregătește și Google să dea răspunsuri Congresului în “investigația Rusia”. Plus: întrebarea nu e dacă Facebook își poate rezolva problemele din categoria “fake news”; întrebarea e dacă vrea să o facă, scrie Fast Company.
 • URMĂTOARELE START-UP-URI DE MILIARDE, în cea mai nouă dintre listele Forbes; 25 de companii de care n-am auzit, dar care au bune șanse să depășească pragul magic.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

 • NOUA ORDINE MONDIALĂ AMERICANĂ a murit deja; iar asta n-are nicio legătură cu Donald Trump, argumentează Bloomberg. O perspectivă din avion asupra ultimilor 25 de ani de leadership american. Aici.
 • COLECȚIA DE FAPTE BUNE PE 2017 se alcătuiește, ca de obicei, via Gala Oameni pentru Oameni – pe care Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) face din 2003 încoace în fiecare toamnă. Dacă știți pe cineva care să merite – unul sau mai mulți “arhitecți ai binelui”, cum îi numesc organizatorii – spuneți. Sunt mai multe categorii de concurs. Oricine poate face nominalizări de companii, organizații, oameni obișnuiți – aici (înscrierile s-au prelungit până la 13 octombrie).
 • S-A REZOLVAT MISTERUL PIRAMIDELOR (SE PARE); un mister milenar despre cum au tăiat, cărat și asamblat vechii egipteni milioane de blocuri de granit de 2 tone bucata. “Nu există nicio teorie 100% demonstrată sau verificată”, spune un expert; și totuși, titlurile de săptămâna trecută vorbeau despre “noi descoperiri care rezolvă misterul”. De exemplu ăsta.
 • AM INTRAT ÎN ERA POST-ANTIBIOTICE. Și-acum ce ne facem?
 • “MI-AM CERUT DOSARUL DE LA TINDER. Mi-a trimis 800 de pagini cu cele mai adânci, mai întunecate secrete ale mele”, povestește o jurnalistă de la The Guardian. Orice cetățean european poate face asta; spre deosebire de americani, noi suntem protejați de-o directivă UE. Cine dorește să încerce poate cere o mână de ajutor aici.
 • UN PSIHOLOG DE LA STANFORD, Robert Sutton, are o întreagă teorie despre ceea ce el numește “arta de a ocoli nenorociții”. A publicat chiar, acum două săptămâni, o carte întreagă pe tema asta – se numește “The Asshole Survival Guide” (versiunea Kindle e 17,84 dolari). Vox.com i-a luat deja un interviu despre strategiile de a evita astfel de oameni, despre ce înseamnă să-ți asumi responsabilitatea nenorociților pe care-i tolerezi în viața ta – și, câteodată, despre a admite că cel mai mare nenorocit din viața ta ești chiar tu. S-ar putea să zâmbiți citindu-l.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */