MONDAY MEMO #131 / Legile justiției, în linie dreaptă

M

LUNI, 9 OCTOMBRIE 2017

PESTE 3.300 DE MAGISTRAȚI au semnat săptămâna trecută un memoriu prin care cer ministrului Justiției să renunțe la ceea ce ei numesc “un veritabil experiment judiciar”. E un gest fără precedent din partea unei bresle îndeobște rezervate; un gest care vine după ce ministrul Tudorel Toader a anunțat că, în ciuda avizului negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, își păstrează propunerile de modificare a legislației (care, în esență, readuc Justiția sub controlul puterii politice).

 • Ce urmează? Săptămâna asta e programat “să definitivăm proiectul de lege”, a spus ministrul Toader ieri la Iași. “Îl avem pe birou și evaluăm argumente pro și contra de a vedea statutul pe care îl vom propune pentru Inspecția Judiciară, de a veni la MJ sau de a rămâne autoritate autonomă independentă”. De urmărit.
 • Care sunt consecințele, în caz că proiectele intră în forma actuală în Parlament? Greu de evaluat. Co-președintele Forumului Judecătorilor vorbește de “cod roșu în Justiție” și spune că “urmează ani dificili – și sprijinul Comisiei Europene va fi esențial”.

SĂPTĂMÂNĂ CRUCIALĂ PENTRU SPANIA, după votul pro-independență din Catalonia. Astăzi, 8 octombrie, provincia ar urma să-și proclame independența – cel puțin asta a promis premierul catalan imediat după referendumul din 1 octombrie (în care 90% dintre votanți – prezența la vot a fost de 43% – au votat pentru secesiune). Anunțul lui a fost urmat de un discurs al regelui Felipe al VI-lea, care a îndemnat la unitate – iar UE, la care Barcelona a apelat pentru mediere, a refuzat să intervină (s-au oferit, în schimb, elvețienii). Ultimele evoluții:

+ “Catalonia tăcută”. Ieri au ieșit în stradă, în Barcelona, peste 350.000 manifestanți anti-independență, cf. poliției (organizatorii spun că au fost un milion). Sloganul sub care au manifestat: ”recuperar el sentido común”, un fel de “să ne regăsim bunul simț”. The Economist scrie că “nu e prea târziu” pentru ca Spania să-și admită, zilele astea, greșelile – și să se salveze.

+ Mai grav e că exodul companiilor a început deja: două bănci mari – CaixaBank și Sabadell – și-au mutat în ultimele zile sediile în afara Cataloniei; la fel și alte câteva companii din diverse domenii (lista lor, aici). Catalonia e, fără îndoială, o provincie bogată; doar că drumul spre statalitate e plin de capcane.

REALITY CHECK PE FRONTUL SPLIT TVA. În septembrie ministrul Finanțelor spunea că “mii de firme” l-au anunțat că vor să aplice sistemul TVA defalcat începând cu 1 octombrie, data la care acesta devenea opțional. Ei bine, a venit 1 octombrie. Cum stăm? Mediafax a întrebat la ANAF și a primit un tabel din care vedem că:

 • doar 175 de companii s-au înregistrat voluntar în sistemul opțional; ba chiar există șapte județe în care nici măcar o singură firmă n-a optat pentru split TVA și 20 de județe cu doar 1-3 firme înregistrate (tabelul complet, aici);
 • dacă dăm la o parte Bucureștiul, cu 44 de firme, există un singur județ în toată țara care s-au înregistrat voluntar mai mult de 10 companii;
 • TelDrum, compania teleormăneană care și-a câștigat o neașteptată notorietate națională prin asocierea cu șeful PSD, Liviu Dragnea – fost șef al CJ Teleorman – nu e printre cele 175 de firme înscrise, notează profit.ro.

+ Ce au făcut însă firmele membrilor Guvernului? S-au înrolat în sistemul opțional? Răspunsul îl găsiți pe cursdeguvernare.ro, care a făcut “o analiză om cu om”.

+ Cea mai mare reformă TVA din ultimul sfert de secol, tocmai inițiată de Comisia Europeană, are un scop: să reducă din pierderile anuale de TVA necolectat, care înseamnă 150 mld. euro anual în uniune – aproape cât PIB-ul României.

 • printre propuneri: exceptarea de la TVA a tranzacțiilor transfrontaliere;
 • de ce: pentru că, din cei 150 mld. euro pierduți, o treime sunt TVA neîncasați din astfel de tranzacții;
 • un Q&A bun întocmit de CE (+ calendarul propus) găsiți aici;
 • sau, dacă vreți o perspectivă jurnalisticăa scris despre asta Financial Times.

ANTREPRENORI & DECIZII

“CREȘTEREA IMPRESIONANTĂ A ROMÂNIEI” DIN 2017 – 5,7% pe primul semestru – are două puncte puncte nevralgice, cf. unui economist BEI: “instabilitatea fiscală și nivelul actual al investițiilor”. Argumentul: “Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gândesc companiile față de mediul investițional. Sondajul ne arată că România este țara în care doar 68% dintre companii investesc. […] De asemenea, sunt foarte multe companii care lucrează la capacitate sau peste capacitate. Există un necesar de investiții”. De ce nu investesc companiile private, aici.

+ Investitorii străini spun – via FIC, organizația lor – că “România poate deveni una dintre primele zece țări din UE în 20 de ani”; dar că pentru asta “trebuie să muncim zi de zi”. Cuvântul cheie din declarațiile recente ale președintelui FIC? “Infrastructura”; și nu vorbim aici doar de drumuri. Găsiți aici, sub titlul “De 20 de ani. Va urma”, Cartea Albă a FIC pe 2017.

CÂTEVA MII DE SINDICALIȘTI CARTEL ALFA au protestat în stradă, pe 4 octombrie, împotriva transferului contribuțiilor de la angajator la angajat – despre care liderul Bogdan Hossu spune că va avea “un efect distrugător” pentru oameni.

 • Ce s-a întâmplat: Au urmat, după protest, discuții guvern-sindicate; dar a rămas cumva în coadă de pește, cu premierul spunând “nu renunțăm, căutăm soluții de compensare” și cu șeful PSD declarând“dacă vă deranjează mutarea de contribuție, o dăm la o parte, dar nu mai punem în vigoare legea salarizării – nu se pot face amândouă”.
 • Ce urmează: Sindicatele anunță noi proteste.

+ Lămuriri despre “problemele ascunse și mitologia oficială” pe tema contribuțiilor, într-o analiză cursdeguvernare.ro de-acum două săptămâni.

PESTE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNII DIN DIASPORA – mai exact 57% – ar vrea să se întoarcă în țară și să facă mici afaceri, cf. unui studiu comandat de RePatriot, un proiect Romanian Business Leaders.

“CE ATÂTA INTERES PENTRU MINE, DINTR-O DATĂ?”, întreabă un antreprenor din Alba Iulia, Cristian Covaciu, în ultimul cover story din New Money. Variantă simplă de răspuns: poate pentru că a câștigat, anul trecut, titlul de “Entrepreneur of the Year”. Sau poate pentru că e parte, generic vorbind, din tribul “post-Dinu Patriciu”, după cum observă Ionuț Ancuțescu – cel al antreprenorilor tineri (30+), eliberați de complexe istorice, care își construiesc afacerile altfel decât “prin relații vinovate cu statul”. Despre astfel de oameni, în textul intitulat “Generații”. Aici.

 • DECIZIILE “TIP 1”/“TIP 2” și rolul lor în construcția unei companii, cf. lui Jeff Bezos, proprietarul Amazon. Are legătură cu riscul.
 • SUNT WORKAHOLICII din jurul nostru doar niște prefăcuți? Ei, nu chiar toți. Un video de 2 min. de la Harvard Business Review.
 • ZECE STRATEGII anti-timiditate, în The Guardian (printre ele, #keepajournal).
 • LEGEA INCUBATOARELOR DE AFACERI trebuie modificată, spune ministrul Laufer, “pentru a se introduce un stimulent clar”. Aici.
 • PENTRU LICEENI: iXperiment, primul accelerator de startup-uri pentru liceenii din România – lansat mai întâi la Cluj – se extinde în București.
ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

ASCENSIUNEA “ATTENTION ECONOMY”. Omul care a creat butonul “like” este, mai nou, “refuznik” – un mic trib de eretici din Silicon Valley, foști angajați la companii precum Google, Facebook ori Twitter, care avertizează asupra ascensiunii așa-numitei “attention economy”; o economie modelată de Internet și de modelul său de business, publicitatea.

De câte ori credeți că interacționăm în fiecare zi, în medie, cu telefoanele noastre (prin tap, swipe ori click)? “Oh, de doar 2.617 ori”.

O treime dintre notificările primite pe mobil ne declanșează emoții negative (ne fac “ostili, supărați, nervoși, speriați sau rușinați”, cf. unui studiu citat de The Telegraph).

APPLE ZVÂRLE INDUSTRIA DE ADVERTISING DIGITAL – vorbim de 83 mld. dolari anual – în angoase și neputință, scrie Fast Company. Cum? Cu o modificare făcută în browserul Safari; companiile caută acum soluții să-și păstreze avantajele. De citit.

NOI ȘI INTERNETUL. Stăm prost în ansamblu, deși ne mândrim cu viteza pe care broadband-ul o are în România. Iată câteva cifre:

 • doar 48% dintre români sunt utilizatori constanți de Internet (e cel mai scăzut procentaj din UE);
 • 39% din totalul populației “nu a folosit niciodată mediul digital”, după cum se exprimă Comisia Europeană;
 • sub 10% dintre companii folosesc tehnologia cloud;
 • mai puțin de 50% dintre companii sunt prezente pe web;
 • la numărul de IT-iști certificați stăm bine; suntem, cu peste 100.000 de oameni, pe locul șase în UE.

+ Fiecare 10% în plus acoperire cu servicii broadband mobil poate aduce o creștere economică de până la 2,8%, cf. unui studiu întocmit de Ericsson & Imperial College of London citat de Agerpres.

 • CELE ȘAPTE PĂCATE CAPITALE ale previziunilor despre inteligența artificială, într-un articol scris de un pionier al roboticii, Rodney Brooks. Foarte-foarte bun.
 • AMAZON ȘI APPLE, în malaxorul Uniunii Europene. E despre bani.
 • NOI EMOJI de la Apple. Au făcut și unul cu broccoli.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

ESTE KIM JONG UN “DEMENT”, așa cum l-a etichetat Donald Trump? Dacă te gândești la felul în care-și execută rivalii ori la amenințările bombastice cu anihilarea nucleară, ai zice că da. Dar CIA crede altceva: că liderul nord-coreean e “un actor rațional” motivat de obiective clare, pe termen lung, care țin de supraviețuirea regimului pe care-l conduce. O mini-analiză a comportamentului lui, pe CNN.com.

+ Despre Trump și despre felul în care alți președinți americani au jucat “cartea nebunului”, în Wired.

DOSARUL GIGINĂ DUPĂ 2 ANI. Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost audiat de DNA, vineri, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină (până acum Oprea a refuzat să dea declarații). “În legătură cu tragicul accident”, a spus Oprea, “adevărul este că sunt nevinovat, că eram în timpul serviciului”. În acea seară, ministrul venea, cu drum deschis de coloana oficială, “de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa”. (Spre reamintire: după cum s-a constatat ulterior, Oprea a folosit în timpul mandatului său “coloană oficială” de 1.607 ori, mai mult decât președintele și premierul la un loc).

SE ÎNTOARCE MODA ANILOR ’80? Încă așteptăm verdictul. Câteva semne că da, se întoarce, aici.

CÂT CÂȘTIGĂ, LEGAL, PARLAMENTARII, plus un tabel cu salariile consilierilor, consultanților, curierilor personali, experților, referenților, șefilor de cabinet și șoferilor aferenți.

VISUL AMERICAN, VISUL BRITANIC ȘI VISUL CHINEZESC intră într-un bar și încep să discute despre asemănări și deosebiri; o comparație cât se poate de serioasă, aici.

+ Noua capitală globală a miliardarilor? Indiciu: nu e New York.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */