MONDAY MEMO #132 / O semi-remaniere, o veste despre split TVA și două previziuni

M

 

LUNI, 16 OCTOMBRIE  2017

1./SEMI-REMANIEREA. Cei trei miniștri îndepărtați pe motiv oficial de anchete penale și de “probleme cu Bruxelles-ul” au rămas – după o scurtă și intensă luptă de putere în partid – tot în structurile coaliției (Sevil Shhaideh tot la Guvern, de pildă, cu funcție de consilier de stat). Cel de-al patrulea ministru vizat a rămas neclintit pe post; ALDE a refuzat să-l retragă. Unde-au fost plasați miniștrii demisionari și cine i-a înlocuit, aici.

2./SPLIT TVA, PAS ÎMPRĂȘTIAT. Plata defalcată va fi obligatorie, a anunțat premierul Tudose vineri, doar pentru firmele în insolvență/faliment – sau pentru cele care au întârzieri la plata TVA. Cu trei zile înainte, senatorii trimiseseră înapoi în comisie propunerea anterioară (aceea ca split TVA să fie obligatoriu din 2018 doar pentru companiile de stat și pentru cele care fac business cu statul). “Trebuie cifre concrete”, a spus Șerban Nicolae, liderul grupului PSD, care a decis retrimiterea la comisie. Și a mai zis ceva: “Nu vă faceți speranțe, va exista plată defalcată!”.

3./VIRAJ CU LEGILE JUSTIȚIEI. Coaliția PSD-ALDE și-a pierdut răbdarea, se pare, și a hotărât să le modifice prin inițiativă legislativă, nu ca proiect al Guvernului (rapid, “până la sfârșitul anului”). Între timp, numărul magistraților care cer retragerea proiectelor ministrului Toader a depășit 3.500 (adică peste jumătate din total).

4./CUM MAI STĂM CU ECONOMIA? Bine, dpdv creștere. Și INS, și FMI și-au revizuit în sus prognozele pe 2017; INS crede chiar că vom depăși 6%.

5./PLEACĂ NICOLAE VĂCĂROIU DE LA CURTEA DE CONTURI, vine Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului în epoca Grindeanu (care, după cum scrie Vlad Petreanu, “a căpătat o oarecare celebritate în timpul agoniei cabinetului”; povestea cu contrasemnătura, dacă v-o mai amintiți). Busuioc, care e un apropiat al lui Liviu Dragnea, are mandat de 9 ani la conducerea Curții și misiunea de a verifica cum este cheltuit banul public.

6./DOUĂ DESPRE “DOSARUL BELINA”. Prima: procurorii DNA au stat miercuri până la 3:00 dimineața la CJ Teleorman, de unde au ridicat documente. Șeful CJ spune că “nu au legătură cu dosarul Belina” (doar că în aceeași zi predecesorul lui era audiat la DNA exact în ancheta Belina, în care sunt vizați și doi dintre miniștrii îndepărtați prin proaspăta remaniere). A doua: plănuita sesizare la CCR în cazul anchetei DNA/Belina “e un cartof fierbinte” pasat între premier, ministrul Justiției și președintele Senatului. [Oricum ar fi, Belina promite să fie dosarul anului; povestea “micului paradis de la Dunăre” o găsiți aici].

7./ÎNCĂ UN MINISTRU ACUZAT DE PLAGIAT. E vorba de ministrul Sănătății – care, scrie PressOne, și-ar fi plagiat 2/3 din teza de doctorat.

8./CONTRACTELE PART-TIME. Senatul a respins noua impozitare introdusă din august prin ordonanță de guvern. Decizia finală o va lua Camera Deputaților.

9./DE CE AU SCĂZUT INVESTIȚIILE? “Fiindcă n-am găsit proiecte. Dar n-am găsit deloc”, a spus premierul Tudose. EUROPA FM a verificat afirmația. E falsă.

10./PLEACĂ LUDWIK SOBOLEWSKI, șeful Bursei. I-a respins candidatura consiliul de administrație al BVB; deocamdată nu există un înlocuitor.

***

SPANIA CĂTRE CATALONIA“Deci v-ați declarat independența sau nu?”. Întrebarea-ultimatum vine după o piruetă făcută de liderul catalon, care săptămâna trecută a anunțat în parlamentul regional că regiunea și-a câștigat – prin referendumul contestat de Madrid – dreptul la independență, dar că deocamdată suspendă procesul de secesiune pentru a purta negocieri cu Spania. Madridul a răspuns rapid că nu vrea nicio negociere – și i-a dat președintelui catalon termen până astăzi la 10:00, ora locală, pentru a-și clarifica poziția. Urmează, pentru ambele părți, o săptămână cu scrâșnete.

***

4+1 ȘTIRI DESPRE CHINA vs. AMERICA din ultima săptămână; fărâme de realitate despre un foarte posibil viitor de tip “America Second”:

1. Alibaba a devenit săptămâna trecută – chiar dacă pentru scurt timp – cea mai mare companie de e-commerce din lume, întrecând pentru a doua oară Amazon. Sigur, e doar un rezultat “la pauză”, fără cine-știe-ce semnificație (dar graficul indică, totuși, o tendință). Dincolo de capitalizarea bursieră, o veste mai de substanță: Alibaba a anunțat că va investi în următorii trei ani 15 mld. dolari în inteligența artificială și quantum computing; a scris despre asta – aici – MIT Technology Review.

2. China rivalizează deja cu SUA în investiții de tip venture capital; o mini-analiză pe tema asta a făcut Venture Beat.

3. Următorul Silicon Valley? Shanghai-ul, crede un jurnalist de la The Next Web care a vizitat recent China. De ce ne-ar păsa? Pentru că. (Plus: “Dragă Silicon Valley, America s-a dezdrăgostit de tine”, scrie TechCrunch).

4. Noua capitală a miliardarilor a încetat să mai fie New York-ul. S-a mutat în China.

+ “Cel mai puternic om din lume”: așa sună titlul de copertă al ultimei ediții din The Economist. “Xi Jinping are mai multă putere decât Donald Trump”, scrie publicația britanică. “Și să nu vă așteptați ca dl. Xi să schimbe China – sau lumea – în bine”De citit.

ANTREPRENORI & DECIZII

VIITOAREA CRIZĂ FINANCIARĂ ȘI POSIBILELE EI CAUZE. JPMorgan i-a dat deja un nume viitoarei crize: a botezat-o “Great Liquidity Crisis” (GLC); și anticipează că se va ambala începând cu 2018 pe motiv de mutări făcute de Federal Reserve, banca centrală americană. Text pentru connaiseurs, aici.

CU CE-ȘI UMPLE ZIUA UN CEO TIPIC? O cercetare recentă făcută pe 1.000 de șefi de companii din șase țări încearcă să găsească o relație între felul în care aceștia își petrec ziua și performanța business-ului. Concluziile studiului, în ultima ediție din Harvard Business Review.

+ Apropo de timp: cel mai probabil vă luptați cu email-ul în jur de 4 ore/zi; așa indică diverse cercetări. Asta înseamnă 20 ore/săptămână; adică 1.000 ore/an. Aveți aici cinci softulețe (web-based & extensii) care v-ar putea economisi săptămânal niște ore bune.

 • Unul dintre paradoxurile leadership-ului spune că, pentru ca business-ul tău să performeze, trebuie să devii “din ce în ce mai esențial” și, concomitent, “din ce în ce mai puțin implicat”. Câteva insight-uri valoroase despre delegare, în Harvard Business Review.
 • Regula feedback-ului în trei pași (feedback-ul pe care-l cerem, nu cel pe care-l dăm). O povestioară învățată de la un astronaut (primul pas are legătură cu o întrebare pe care arareori o punem – cea despre posibilele “unghiuri moarte” ale propriilor noastre perspective).
 • Trei întrebări pe care oamenii le așteaptă de la șefii lorÎntrebări simple, miraculoase uneori.

CUM VA FI SĂ FII ANTREPRENOR ÎN 2030? Revista “Entrepreneur” are ceva prognoze. (Sună îndepărtat 2030, dar mai sunt doar 13 ani; cam cât s-a scurs de când a luat “Finding Nemo” Oscarul).

 • Top 10 lecții de la 1.000 de antreprenori. Un clasament de învățături făcute de un tip care din 2012 intervievează non-stop fondatori de companii (#1: “ignoranța e o binecuvântare”; #4: “nu banii sunt problema”).
 • Ați auzit de FOMO, “fear of missing out”? Echivalentul ei în business e FOBO, “fear of a better option” – și se referă la tentația de a aștepta, mereu, o opțiune mai bună. Despre cum afectează FOBO companiile și despre cum poate fi anihilată a scris Inc.com.

VIRTUȚILE VERTICALITĂȚII – LA PROPRIU. Ceva intersant despre moda birourilor tip “standing desk”. S-ar părea că atunci când lucrăm în picioare căpătăm un scor mai bun la testul Stroop (un test clasic de atenție). Rezultă că statul în picioare face bine și la focusul intelectual, cf. The Economist – nu numai la trup.

+ Moare conceptul de open office? Foarte posibil. “Nu mai proiectăm spații pentru oameni care muncesc de la 8:00 la 17:00”, spune un designer american. “Acum se muncește 24/7”.

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

***

DONALD TRUMP PARE A INTRA într-o nouă etapă – după nouă luni în care, în ciuda majorității republicane din Congres, are un singur succes incontestabil: numirea unui judecător la Curtea Supremă. Se înmulțesc relatările despre accesele de furie ale președintelui (tantrums); despre eforturile pe care apropiații le fac pentru “a-l ține sub control” (contain); Casa Albă ar fi devenit, spune un senator care l-a susținut pe Trump în trecut, “un centru de îngrijire adulți” (adult day care), iar președintele pare capabil să pornească, pe negândite, un al treilea război mondial.

Dincolo de replici și contrareplici, Trump a luat săptămâna trecută o cascadă de decizii, toate “de retragere”:

+ Despre Trump și psihologia lui de “deal-breaker” puteți citi în The Atlantic.

+ 5 motive pentru care republicanii nu-l vor abandona, totuși, pe Trump în Washington Post.

+ Larry Flint, proprietarul Hustler, e gata să ofere 10 mil. $ celui care îi aduce informații de natură să ducă la suspendarea președintelui. Citiți aici pledoaria lui. Pare hotărât.

DIGITAL MEMO

“E O POVESTE DESPRE SPIONI CARE ÎI SPIONAU PE SPIONII CARE SPIONAU SPIONI”. Așa își începe New York Times relatarea despre agenții israelieni care au pătruns în rețeaua Kaspersky Lab (o companie rusă care se ocupă de securitatea cibernetică, de altfel); au detectat ceva suspect; după care i-au alertat pe americanii de la NSA (o agenție guvernamentală care tot de securitate se ocupă) că hackerii ruși au sustras, de la un angajat de-al lor, documente clasificate (omul stocase ceva date pe computerul personal, care era protejat de un antivirus Kaspersky).

 • Întâmplarea, care s-a petrecut în urmă cu doi ani, pare să-i fie motivul pentru care americanii au ordonat, luna trecută, dezinstalarea Kaspersky de pe toate computerele guvernamentale; Kaspersky Lab a negat orice implicare;
 • Un tablou mai larg despre antiviruși, guverne și securitatea datelor a făcut Bloomberg aici (va trebui, mai nou, să vă înregistrați pentru a citi articolele Bloomberg.com);
 • Și o întrebare la care n-am găsit încă răspuns nicăieri: cât de bine – și cu ce antiviruși – sunt protejate sistemele IT ale instituțiilor strategice românești?

+ Să presupunem că sunteți, într-o zi, ținta hackerilor. Cum procedați? Aveți un plan? Câteva lecții din trecutul recent – de la Equifax & altele.

+ Entrepreneur.com a făcut o listă cu instumente gratuite pe care companiile le pot folosi pentru a-și proteja datele; n-or fi ele invincibile, dar probabil că-s mai bune decât nimic.

“ROBOȚII NE-AU LUAT DEJA JOB-URILE”, scrie The Guardian, “dar sunt făcuți din carne și oase”Un text despre “taylorism-ul digital” și efectele lui asupra felului în care muncim.

+ De la Quartz, o perspectivă ceva mai optimistă despre roboți: “Germania are mai mulți roboți industriali decât Statele Unite”, scrie publicația, “iar asta n-a dus, totuși, la dispariția locurilor de muncă”. Aici.

MULTIVERSUL EXISTĂ – nu-i o fantezie intelectuală, se pare. “E o consecință de neevitat a legilor fundamentale”, scrie Forbes. Un text pentru cei care nu încetează să se întrebe.

PLUS: 

 • 10 tendințe tehnologice pentru 2018 – de la Gartner (care a făcut și un desenuț numai bun de pus pe perete);
 • 11 tendințe în social media (tot pentru 2018); prima are legătură cu ceea ce se numește “conținutul irelevant” (pentru care companiile cheltuie timp, energie și bani – dar care enervează pe toată lumea);
 • Dacă iOS11 vă omoară bateria iPhone-ului, încercați asta;
 • O nouă versiune Windows 10 vom avea din 17 octombrie; se numește Fall Creators Update. Iată ce trebuie să știți înainte să faceți update-ul.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

 • VERDICT ÎN CAZUL BURNEI: Dr. Gheorghe Burnei – subiectul remarcabilei investigații jurnalistice care ocupă, din toamna lui 2015 încoace, viața Luizei Vasiliu – nu mai are dreptul să opereze în spitalele publice din România, cf. deciziei Curții de Apel București. O decizie anterioară, care-i permitea dr. Burnei să revină în sala de operații, a fost primită cu proteste de medicii de la Marie Curie. [Aveți aici episoadele 1, 2, 3, 4, cu tot cu versiuni în engleză. E o investigație făcută prin voluntariat 100%; dacă vreți s-o sprijiniți, găsiți în josul paginii un buton de donații].
 • ÎN ÎNCÂLCITA ECUAȚIE NORD-COREEANĂ a urcat pe scenă, pe neașteptate, Kim Yo-jong – sora liderului suprem; și, se zice, strategul din spatele imaginii lui publice. Kim Yo-jong tocmai a fost promovată în politburo-ul partidului; o puteți vedea aici într-o fotografie rarissimă. Ce se știe despre ea, într-un articol The Guardian.
 • CREDEȚI CĂ E OK, DACĂ EȘTI PROFESOR ÎN ROMÂNIA, să recomanzi elevilor de 16 ani un film despre doi poeți clasici francezi – de ex. Verlaine și Rimbaud? Nu, nu e OK, zice administrația unei școli din sistemul public românesc; primești sancțiune. Citiți aici cum s-au întâmplat lucrurile. Merge, ca fundal sonor pentru lectură, o piesă din ‘79; are 257 mil. vizualizări pe Youtube.
 • RELAȚIILE “BROMANTICE” le înlocuiesc fără mari probleme pe cele romantice, reiese dintr-un mic studiu făcut recent pe bărbați tineri, heterosexuali, americani. În cuvinte simple, prietenii și camarazii le oferă bărbaților suficiente bucurii și intimitate emoțională cât să nu le mai trebuiască foarte tare iubite; plus că bromanțele pot dura o viață.
 • CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ CE MERGI LA TOALETA DIN AVION? În caz că v-ați întrebat vreodată, aveți aici răspunsul.
 • DESPRE NOCEBO, FRATELE LUI PLACEBO, într-un fascinant studiu despre cum ne reacționează trupurile în fața prețului medicamentelor. I se zice, acestui nocebo, “geamănul diabolic” al placebo-ului.
 • COPIII PUTERNICI MENTAL au părinți care nu fac anumite lucruri. Există și o carte pe tema asta; dar până la carte, aveți aici, pe scurt, sinteza celor 13 tipuri de comportamente care i-ar face pe copii – susține autorul – mai puțin echipați pentru situații dificile.
 • FERICIREA DE TIP SUEDEZ poartă numele de “langom” – pronunțat [LAH-gum] – și se traduce printr-un fel de “nici prea puțin, nici prea mult”; de “exact cât trebuie” – care întruchipează pentru suedezi, din câte înțeleg, un soi de pace & relaxare (care sună bine, evident, dar care intră în coliziune cu valorile și ambițiile noastre euro-atlantice despre “mai bine, mai repede, mai mult”). Dacă vreți să înțelegeți care-i mecanica “langom”, aveți două variante: un articolaș sau o carte.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */