MONDAY MEMO #133 / Ni se pregătește ceva: taxa de solidaritate

M

 

LUNI, 23 OCTOMBRIE  2017

1./TAXA DE SOLIDARITATE, aruncată în conversația publică astă vară (și apoi “trecută la discutate și uitate”, cf. premierului Mihai Tudose) s-a întors miercuri subit printr-o declarație făcută la televizor de Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe. Deocamdată știm că va fi de 2%, se va aplica la fondul de salarii și ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018 (adică peste două luni; “e deja în circuitul de avizare”). Mișa pretinde că ne obligă UE, printr-o directivă, să impunem o astfel de taxă (nu-i adevărat; a verificat Europa FM). Două analize lămuritoare:

+ Două comentarii pe aceeași temă:

2./LEGILE JUSTIȚIEI SUNT GATA, a anunțat ministrul Tudorel Toader. Proiectele – care includ câteva prevederi controversate – nu au ținut cont de avizul negativ al CSM și nici de petiția prin care aproape 4.000 de magistrați au cerut retragerea proiectelor.

+ O analiză tehnică a modificărilor propuse au făcut cei de la Funky Citizens. “E rău”, scriu autorii analizei; “e cel puțin la fel de rău ca OUG 13, doar că mult mai complicat”.

+ Tudorel Toader va fi miercuri la Bruxelles, unde va discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. De văzut cu ce discurs se întoarce.

3./NEW YORK TIMES DESPRE ECONOMIA ROMÂNEASCĂ. Titlul articolului din ediția tipărită este “Good Times, Troubling Signs”.

4./COLECTIV, DOI ANI DUPĂ. Au fost trimiși în judecată medicii Ioan Lascăr și Radu Macovei, ambii de la Spitalul Floreasca, pentru abuz în serviciu în dosarul achizițiilor făcute pentru secția de mari arși. La momentul incendiului, barocamera nu era funcțională decât pe hârtie, deși fusese plătită și recepționată (a scris în premieră despre asta, la doar câteva zile de la tragedie, Gazeta Sporturilor). Procurorii vorbesc de un prejudiciu de 8 mil. lei, echipamente supraevaluate etc.

5./SPLIT TVA VA FI OBLIGATORIU, din 2018, doar pentru firmele în insolvență sau rău-platnice, a anunțat săptămâna trecută liderul ALDE; în plus, impozitul pe venituri va scădea de la 16% la 10%, cf. cu programul de guvernare (nu e sigur, însă, dacă și impozitul pe dividende va fi eliminat, așa cum a promis coaliția în campanie).

6./ROVANA PLUMB, ministrul demisionar al Fondurilor Europene, și-a păstrat imunitatea. Plumb – care s-a plâns de “demonizarea PSD” – e suspectată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina (în care e investigată trecerea unei părți din insulă și a brațului Pavel în administratea CJ Teleorman, care le-a concesionat imediat către TelDrum).

7./CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A DECIS: nu, nu există nicio diferență relevantă, “din punct de vedere moral, afectiv și al dreptului la întemeierea familiei”, între partenerii căsătoriți legal și cei implicați într-o uniune consensuală.

8./SCADE SIMPATIA FAȚĂ DE UE, reiese dintr-un sondaj proaspăt: doar 48% dintre români cred acum, în octombrie, că apartenența la UE e un lucru bun (față de 54% în martie 2017). Nu e clar ce anume a provocat această scădere de 6%.

9./5.000 DE SINDICALIȘTI DIN SĂNĂTATE au protestat în stradă, săptămâna trecută, împotriva legii salarizării și a anunțatului transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat; ce au cerut sindicaliștii, aici. BNS anunță proteste de stradă, la rândul său, în perioada 30 octombrie – 10 noiembrie.

10./UNUL DIN CINCI ȘOFERI ROMÂNI a condus băut cel puțin o dată, cf. unui sondaj comandat de o asociație pentru promovarea asigurărilor. Plus: 60% dintre șoferi vorbesc la telefon, fără handsfree, în timp ce conduc.

***

CRIZĂ ÎN EUROPA. Din Catalonia până-n Cehia visul european e în pericol, scrie “The Observer” (chiar și fără să mai punem la socoteală Brexit-ul, care nu merge deloc spre bine). “Cine poate salva Europa din această fatală fragmentare, din această disoluție a unității sale ideologice, democratice și teritoriale?”, întreabă autorul textului. N-avem răspuns. Spania, de pildă, trece prin cea mai profundă criză constituțională de decenii; în Austria a câștigat alegerile un partid naționalist condus de-un politician de 31 de ani; la Praga urmează să se instaleze, după scrutinul de ieri, un guvern condus de “un Trump al Cehiei” (așa l-a numit presa occidentală; comparația e puțin forțată); iar Lombardia și Veneto, printre cele mai bogate regiuni italiene, cer și ele autonomie mai mare față de Roma.

+ Asaltul fake news, versiunea cehă; povestea unui site cu 8 mil. cititori pe lună într-o țară cu 10 mil. locuitori.

ANTREPRENORI & DECIZII

MINI-GHID DE STRATEGIE PENTRU ANTREPRENORI. “Uneori ni se pare că regulile business-ului tradițional au fost date cu totul peste cap de mega-tendințe – platforme, big data, inteligență artificială, IoT”, scrie Harvard Business Review. Sigur că da, aceste tendințe au transformat profund lumea afacerilor, dar asta nu înseamnă că au anulat legile strategiei. Un articol tocmai potrivit – nici prea lung, nici prea scurt – prin care vi le puteți aminti în câteva minute. Aveți, în text, și un exercițiu cu patru întrebări despre businessul vostru. Aici.

“TRECI ODATĂ LA SUBIECT”. Trei reguli de aplicat în comunicarea cu executivii. Pentru că de obicei n-au timp de povești alambicate; pentru că oricum iau o mie de decizii pe zi; și pentru că, dacă învățăm să comunicăm concis și eficient cu ei, ne putem ușura considerabil munca (și viața). Găsiți, în text, și o listă de cuvinte de evitat (la regula #2, “încetați să gândiți cu voce tare”).

DE UNDE VINE ACEST “CULT AL SINELULUI” la care ne închinăm în fiecare zi? Din piramida lui Maslow, de bună seamă. Cum scăpăm de el? Câteva posibile soluții ne dă Quartz; iar concluzia e că uneori ne luăm cam prea tare în serios.

DE CE LA CAFENEA NE PUTEM CONCENTRA, deși e gălăgie – iar la birou nu? Există un studiu.

 • Pulverizarea clasei mijlocii: inegalitatea socială exagerată scoate România din cifrele UE, scrie cursdeguvernare.ro.
 • Un expert în somn spune că suntem cronic nedormiți; și că specia umană e singura care se privează cu bună știință de somn – de unde și problemele de concentrare, memorie, imunitate etc.
 • Așa-numitul “management speak” ne face să ne simțim importanți, dar vine la pachet, adesea, cu un cost teribil: confuzia. Mai ales când formulările corporate sunt goale de conținut. Despre “management speak”, în The Telegraph (autorul articolului tocmai a publicat o carte intitulată “Business Bullshit”).
ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

BRIEF DISRUPTIV

ÎȘI VA FACE INTRAREA PE PIAȚĂ ÎN 2020, spun estimările conservatoare, și va avea un impact masiv asupra media, a marketingului și asupra relației dintre branduri și consumatori în general; pentru că va permite distribuția mai facilă de content HD și de noi forme de video – inclusiv realitatea virtualărealitatea augmentată și video 360. Va stimula inovația în marketing, va remodela comunicarea cu clienții și engagement-ul, va elimina bariere. Despre asta e vorba.

+ Nouă inovatori care remodelează, în această eră disruptivă, viitorul media și al divertismentului; li se zice “Young Influentials”.

O COMPANIE ROMÂNEASCĂ fondată în 2012 a câștigat distincția “Most Disruptive Innovation” în competiția Deloitte Fast 50 Europa Centrală și de Est. E vorba de UiPath, un furnizor de soluții de automatizare robotizată a proceselor (operează mai mult internațional, de aceea probabil n-ați auzit de ei).

+ Bloomberg a scris despre UiPath în primăvarăcând tocmai primise o finanțare de 30 mil. $.

+ Clasamentul complet întocmit de Deloittepe profit.ro (au intrat în competiție 43 de companii românești; doar trei au fost incluse în topul final).

LUMEA BUSINESSULUI E OBSEDATĂ DE “DIGITAL DISRUPTION”, scrie The Economist, “dar deocamdată impactul de ansamblu asupra profiturilor companiilor listate e mic”. E adevărat, “cel puțin șase industrii tradiționale au fost eviscerate în ultimele două decenii de inovația digitală – industria muzicală, închirierile video, cărțile, taxiurile, ziarele și retailul de îmbrăcăminte […]”; dar impactul în alte domenii e relativ mic. O perspectivă interesantă, contra-intuitivă cumva, aici.

+ A venit vremea să ne resetăm gândirea despre transportscrie CTO-ul Siemens în McKinsey Quarterly. Să gândim sistemic, nu pe bucăți. “Toate vehiculele – mașini, autobuze, trenuri șamd – vor comunica în viitor cu infrastructura prin senzori; iar comunicarea dintre vehicule și infrastructură va face ca orașele să funcționeze ca niște computere-gigant”. Întreb și eu: care infrastructură?

BRIEF DISRUPTIV e o rubrică susținută de FRIENDS\TBWA Bucharest, The Disruption® Company.

DIGITAL MEMO

PRIMUL GUVERN CARE S-A MUTAT INTEGRAL ONLINE e cel estonian – care și-a inventat această ambiție încă din 1997; o epocă în care, dacă v-o mai amintiți, accesul la Internet era încă un privilegiu, ne conectam prin dial-up, iar site-urile Apple, Amazon și Microsoft arătau cam așa.

 • Cetățenii estonieni își plătesc taxele online încă din 2000, primesc online analize medicale și rețete, votează online;
 • Împrumută bune practici de la estonieni, în această perioadă, finlandezii, japonezii și ciprioții – care lucrează cu companii estoniene pentru a-și construi platforme e-fiscale;
 • Dezavantajul ține, evident, de riscurile de securitate; vezi povestea din 2007, când Rusia a declanșat ceea ce e considerat a fi primul ciber-război din istorie.

+ Dacă vreți să vedeți cum arată un guvern digital, poftiți.

COMPANIA DVS. VA FOLOSI BLOCKCHAIN în mai puțin de 10 ani, pariază The Next Web.

+ Cinci feluri în care noua tehnologie vă va afecta businessul, aici.

+ Blockchain-ul explicat într-un video de 2 minute.

CALUL TROIAN AL GOOGLE. După ani de experimente, Google începe să ia în serios hardware-ul, scrie Business Insider. Și pentru că știe că nu va bate prea degrabă Apple sau Samsung, lucrează la o soluție prin care să poată strecura tehnologii bazate pe inteligență artificială în tot și-n toate.

DRAGOSTE ÎN VREMEA ROBOȚILOR. Un eseu emoționant despre cum ne vor schimba roboții felul de a iubi și de a relaționa – în Wired.

NOTIFICĂRILE “SUNT ÎNTR-UN RĂZBOI PERMANENT” cu cortextul nostru prefrontal”, notează Science Friday. Un studiu făcut acum 10 ani constata, de pildă, că treceam de la activitățile online la cele offline din trei în trei minute în medie; azi intervalul s-a redus la 45 de secunde (rezultă grad crescut de stress, dificultăți de concentrare etc.).

CÂT TE COSTĂ SĂ AFLI UNDE ANUME E CINEVA într-un moment dat? Doar 1.000 dolari, cf. Wired: un grup de cercetători tocmai a demonstrat cum cineva cu resurse modeste poate exploata rețelele de publicitate mobilă pentru a-ți identifica locația. Descrierea experimentului, aici. Are legătură cu ceea ce se numește MAID, prescurtarea de la “mobile advertising ID”.

+ Noul dispozitiv de tracking al Samsung, Connect Tag, pare foarte util – și înfricoșător deopotrivă.

 • Robotizarea în România. O treime dintre managerii români spun că vor achiziționa, în următoarele 12 luni, soluții de automatizare/robotizare, reiese dintr-un studiu făcut la comanda Universal Robots. Detalii despre rezultatele studiului, pe start-up.ro.
 • Câteva companii din “Big Tech” – Microsoft, Google, Facebook şi Twitter – au semnat un acord cu G7, grupul celor mai industrializate țări din lume, pentru blocarea propagandei teroriste online. Termenul de scoatere a conținutului jihadist de pe Internet e de două ore.
 • Facebook testează în următoarele săptămâni un model de acces pe bază de abonament pentru Instant Articles (dar numai pe dispozitive Android).
 • Televizoarele viitorului vor avea diagonala mai mare; muuult mai mare.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

VOI UNDE-AȚI PREFERA SĂ TRĂIȚI, PE LUNĂ SAU PE MARTE? Normal că nu știți. Iată o comparație care ia în calcul 12 criterii – de la lungimea zilei la gravitație, de la distanța față de Pământ la temperatura exterioară. Ei?

O NOUĂ TEORIE DESPRE EMOȚII (UNA REVOLUȚIONARĂ, SPUN UNII). Un articol recent pe această temă pe BBC. Sau, dacă preferați un podcast, vă recomand un episod fascinant din seria Invisibilia în care e intervievată și autoarea teoriei, Lisa Feldman Barrett (care a scris “How Emotions are Made. The Secret Life of the Brain”).

DURERI DE SPATE? Vox.com scrie despre un medic popular în America, “regretatul dr. John Sarno” (a murit în iunie; avea 94 de ani). Și despre metodele lui, mulțumită cărora ar fi devenit guru pentru mii de pacienți; nu însă și pentru comunitatea medicală (pe bună dreptate sceptică, de vreme ce Sarno nu și-a testat niciodată teoriile prin studii controlate, verificabile). “După ce-am săpat mai adânc”, scrie Julia Belluz de la Vox.com, “mi-am dat seama că unele dintre teoriile lui Sarno sunt validate de știință” – și că “uneori durerile de spate țin de dezechilibre emoționale”.

 • Ce susține Sarno, pe scurt: creierul creează uneori durere pentru a ne distrage atenția de la diverse emoții negative.
 • E doar o teorie, în acest moment, iar puzderia de adepți nu ține loc de validare via experimente. Altfel, autoarea textului și-a făcut temele – a inventariat și opiniile pro, și pe cele contra. Aici.

O NOUĂ SPECIE DE ORAȘE își cere dreptul la un nume: mega-city-ul global. Până în 1975 erau doar trei orașe cu peste 10 mil. locuitori; astăzi sunt 31, majoritatea în așa-numita “lume în curs de dezvoltare” – iar în ele trăiesc peste 500 mil. oameni, adică 7% din populația lumii. Parisul, Moscova și Los Angeles-ul, pe vremuri în top 10 global, au trecut în liga a doua – cel puțin dpdv cantitativ.

CEL MAI CUNOSCUT JURNAL DIN ISTORIE, cel al Annei Frank, s-a reîntrupat în formulă grafică.

 • Dacă nu l-ați citit încă și ați vrea, îl găsiți la Humanitas într-o ediție definitivă (tradusă, în premieră, după originalul neerlandez).
 • Dacă l-ați citit și nu știați că există o versiune multimedia a “Anexei secrete”, o puteți explora chiar acum – aici.
 • Dacă vreți să aflați detalii despre despre proaspăta adaptare grafică a jurnalului, iată-le.
 • Iar dacă vreți să știți cine a trădat familia Frank, încă n-avem o ipoteză care să stea în picioare; dar există o speranță – una legată de inteligența artificială.

10 PROBLEME PE CARE DOAR DEȘTEPȚII LE AU. Prima: supra-intelectualizează totul. A cincea: vor să sară peste chestiunile de bază. A șaptea: știu bine cât de multe lucruri nu știu (opusul “efectului Dunning-Kruger”, cum ar veni). Dar parcă cel mai greu de rezolvat e problema #10nu?

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */