MONDAY MEMO #134 / Ce urmează după 1 ianuarie

M

 

LUNI, 30 OCTOMBRIE  2017

1./ÎNAPOI LA EXCEL-URI. După un potop de revoluții fiscale anunțate la TV, proteste, temporizări, răzgândiri și reveniri, iată că guvernul și-a pus bună parte dintre ideile lansate-n ultimele luni într-un proiect de ordonanță aplicabilă din 2018. Ce se schimbă? Multe. Salariul minim. Punctul de pensie. Pensia minimă. Impozitul pe venitul din salarii. Deducerile. Contribuțiile sociale. Impozitul pe venit pentru firme de sub 1 mil. euro – și încă altele (plus, bineînțeles, amenzile de circulație, care vor crește și ele cu 31% de la 1 ianuarie). Nu știm încă ce impact vor avea aceste modificări asupra bugetului; guvernul încă n-a anunțat nimic.

 • Lista tuturor modificărilor-cheie, cu liniuță de la capăt, o găsiți pe cursdeguvernare.ro. Proiectul oficial, aici.
 • BNS cere explicații: “De ce transferă statul în sarcina salariaților, din 2018, serviciile medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal sau persoane private de libertate?”. Aici.
 • Comentariu Bloomberg“Cum poate deraia haosul una dintre cele mai hot economii europene”. Suntem oare într-adevăr pe punctul de a deveni, cum spune un investitor, “veriga slabă a Europei Centrale și de Est”?

2./DEFICITUL BUGETAR A CRESCUT cu 84,4% în primele trei trimestre, a calculat New Money. În același timp, Eurostat a anunțat pentru T2 un deficit de 4,1% – cel mai mare din UE. (Finanțele spun că e doar o chestie de metodologie de calcul). În final, premierul promite că deficitul va fi sub 3%, cf. cu ținta asumată. Sacrificate sunt investițiile; în primele trei trimestre, cheltuielile de personal au crescut cu 22% iar cele cu investițiile au scăzut cu 30%, cf. profit.ro.

3./LEGILE JUSTIȚIEI MERG ÎNAINTE, în ciuda avizului negativ al CSM, a protestului celor aproape 4.000 de magistrați și a cererilor ÎCCJ & PG. Propunerile ministrului Tudorel Toader au fost făcute publice (le găsiți aici) – iar comisia parlamentară care se ocupă de ele e condusă de Florin Iordache (da, acel Florin Iordache). PSD se grăbește; vrea să aprobe legile până la sfârșitul anului.

+ Controversele din jurul modificărilor legislației – și a presupusului prag care ar trebui instituit pentru abuzul în serviciu – s-ar putea lămuri ușor la Comisia de la Veneția, scrie euractiv.ro, care explică și ce-i cu această comisie și de ce PSD o evită.

4./PATRIARHUL KIRILL A FOST LA BUCUREȘTI; e prima vizită a unui patriarh rus din anii ’60 încoace. S-au activat, la noi, suspiciuni vechi vizavi de intențiile unei Rusii tot mai asertive și mai destabilizatoare. “Ortodoxia e calea aleasă de Putin pentru propagandă în România”crede Cristian Tudor Popescu; și, adaugă el, “există destui oameni politici cărora le-ar conveni intrarea în sfera de dominație rusească”.

+ “Toamna patriarhilor”, un reportaj&interviu PressOne despre “semnificațiile politico-teologice ale vizitei”, cum s-a exprimat un fost consilier prezidențial pentru culte.

+ “De ce trebuie să ne îngrijoreze vizita Patriarhului Kirill”, un comentariu de Dan Turturică.

5./#COLECTIV #3010. Azi se fac doi ani de la incendiu. Vineri peste 1.000 de oameni s-au adunat în fața fostei fabrici Pionierul din Capitală, unde acum doi ani era clubul Colectiv, iar diseară e un concert umanitar în București – puteți cumpăra bilet sau puteți dona.

+ “Pe cont propriu, după Colectiv. Criza unei generații”; un reportaj Europa FM.

+ “Suntem mai singuri dar mai mulți”, o reconstituire făcută de echipa DoR imediat după incendiu.

6./SOARTA PILONULUI II DE PENSII a fost decisă, a anunțat digi24.ro, citând un raport cerut Bucureștiului de Bruxelles. Pe scurt, “statul ia în calcul reaplicarea sistemului de pensii din 2008, anul în care a fost creat pilonul II. În traducere, asta înseamnă reducerea contribuţiilor care ajung la fondurile administrate privat”. Detalii aici.

+ Ministrul Muncii a negat că PSD ar urmări desființarea Pilonului II (“Nu există așa ceva. Nu. Până la urmă Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat”).

7./“CEA MAI MARE MIGRAȚIE INTERNĂ DIN ULTIMII 25 DE ANI”o analiză de Barbu Mateescu. 389.000 de oameni și-au schimbat oficial domiciliul în 2016, arată statisticile – zece județe au câștigat locuitori iar restul au pierdut (inclusiv Bucureștiul).

+ 30% din forța de muncă a României lucrează în străinătate, spune viceguvernatorul Liviu Voinea.

8./SCURTĂ ISTORIE A FAMILIEI TRADIȚIONALE sub formă de bandă desenată – de la Scena9.ro. Ce caută un astfel de subiect într-un brief săptămânal? Păi PSD programase pentru acest octombrie un referendum pentru modificarea definiției familiei în Constituție (referendum pe care-l anunțase, în septembrie, drept “prioritatea toamnei”).

9./VINE IARNACod galben și portocaliu în toată țara. Vânt, ninsori și “disconfort termic”, cum frumos spun meteorologii.

10./CU ROMÂNIA LA PSIHIATRU. “Aveți o țară remarcabilă. V-ați gândit ce faceţi cu ea?” – un interviu cu Mindy Fullilove, un psihiatru american care studiază relația dintre bolile psihice și locul în care trăim (motiv pentru care i se spune “town shrink”).

***

PRIMELE PUNERI SUB ACUZARE în așa-numita “investigație Rusia” – cea pe tema unei posibile coordonări între echipa Trump și Kremlin – sunt așteptate săptămâna aceasta; poate chiar azi, a dezvăluit în premieră CNN. N-a transpirat încă nimic despre cine ar fi vizat; ținta cea mai probabilă e fostul șef de campanie al lui Trump, Paul Manafort (ale cărui conexiuni cu Rusia sunt notorii și a cărui locuință a fost percheziționată acum câteva luni).

 • Un explicator sintetic al investigației Rusia, pe axios.com.
 • “Recrutabilii”. Un fost ofițer CIA explică de ce rușilor le-ar fi fost ușor să-i manipuleze pe apropiații lui Trump. Cuvinte-cheie: banii, ego-ul, coerciția.
 • După luni în care și-a ascultat avocații și s-a abținut de la tweet-uri pe tema Rusiei, Trump a cedat ieri; cât despre avocați, au parat și ei cum au putut.

 

ANTREPRENORI & DECIZII

REZISTENȚĂ LA SCHIMBAREA DIGITALĂ? Knowledge, revista INSEAD, are o serie de patru articole despre managementul schimbării digitale; materialele au la bază cercetările lui Charles Galunic, profesor de comportamente organizaționale.

+ Și totuși, viitorul în inovație și antreprenoriat depinde de intuiția umană, crede Sarah Austin (care e antreprenor, predă despre emoții și inteligență artificială și e data scientist la Johns Hopkins, deci se presupune că știe despre ce vorbește). De ce tocmai intuiția? Argumentele ei, aici.

+ Marile speranțe. Cum poți evita totuși, ca antreprenor, dezamăgirile? Trei soluții aplicabile.

CEA MAI INFLUENTĂ SCRIERE din istoria capitalismului, crede Tim Harford – cunoscut în special pentru seria “Undercover Economist” – a fost scrisă de un contemporan al lui Leonardo Da Vinci. Faceți cunoștință cu el: se numește Luca Pacioli.

CE VOR EST-EUROPENIIO analiză McKinsey pe tema comportamentului de consum în partea noastră de continent; poate găsiți ceva insight-uri valoroase.

OPT LUCRURI ESENȚIALE în antreprenoriat pe care nu le învățăm la școală – dar pe care le putem învăța online. O selecție de la Business Insider.

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

“E-POCALIPSE NOW”. Companiile din Big Tech – Amazon, Apple, Google – sunt pregătite să mănânce din farfuria industriei bancare, scrie Quartz.

 • Au motivație, au mijloace, au resurse financiare. Brațul financiar al Apple, de exemplu, e jumătate cât Goldman Sachs: are active de 262 mld. dolari, adică mai mult decât PIB-ul anual României.
 • Cât despre e-commerce, epoca Amazon/Alibaba abia începe. “Competitori și guverne, păzea” – avertizează The Economist. (“În 12 luni Amazon vine în Suedia”, spunea un CEO suedez săptămâna trecută, “și-atunci vom fi cu toții morți”).
 • Și ca să nu cumva să lipsească din listă Google: PayPal și Apple Pay au un nou rival – Pay With Google.

SCURTĂ ISTORIE A INTELIGENȚEI ARTIFICIALE din anii 1800 încoace. Ați auzit, de pildă, de Ada Lovelace – fiica lui Byron – care a scris în 1842 primul algoritm menit să ruleze pe o mașină de calcul? Ei bine, ar merita. Fabuloasa ei poveste o găsiți în primele capitole din “Inovatorii. Cum a creat revoluția digitală un grup de hackeri, genii și tocilari” (tomul lui Walter Isaacson tradus de Editura Publica).

+ Primul robot-cetățean din lume poartă numele Sophia, are ochii albaștri și are mai multe drepturi decât concetățenele ei, femeile saudite.

+ Sunt trei tipuri de conștiență – C0, C1 și C2 – iar computerele deja s-au acomodat cu unul dintre ele.

 • Scurtături = viteză de lucru. Nu vă strică, probabil, niște “shortcuts”. Aveți două liste: una pentru utilizatorii de Windows, cealaltă pentru cei de MacOS.
 • Opt trucuri în Excel despre care poate că nu știați.
 • WhatsApp ne va da voie, în curând, să ștergem din mesajele deja trimise. Conversațiile vor arăta așa.
 • Cele mai bune 20 de telefoane din lumeun clasament Business Insider.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

SĂPTĂMÂNĂ GREA ÎN CATALONIA. După ce parlamentul local a declarat independența provinciei, Madridul l-a îndepărtat pe liderul secesionist Carles Puigdemont, a preluat controlul direct asupra instituțiilor și a anunțat alegeri anticipate pentru 21 decembrie. Pe străzile Barcelonei au mărșăluit ieri peste 300.000 demonstranți pro-Spania; un sondaj publicat de El País spune că 55% dintre catalani s-ar opune independenței și că doar 41% ar fi pentru.

O NOTIȚĂ DESPRE FERICIRE scrisă de Albert Einstein s-a vândut cu 1,56 mil. $. Are trei rânduri.

GEORGE SOROS, bau-baul invocat de toți liderii est-europeni atunci când democrația îi încurcă, a transferat luna asta 18 mld. dolari în conturile fundației lui – care a devenit, astfel, a treia instituție caritabilă a lumii (e adevărat că a transferat banii; ce nu-i adevărat e că Soros ar fi murit săptămâna trecută într-un hotel din Dubai). Scurt refresh despre personaj:

TOT DESPRE ROMÂNIA LUI 2018, dar în alt registru: Olimpiada Internațională de Matematică va avea loc în iulie 2018 la Cluj. Și fie că v-a plăcut matematica, fie că ați detestat-o, eu vă recomand “The Great Math Mystery”, un documentar splendid despre rostul ei pe lume.

DE CE-OR FI ROMÂNII OBSEDAȚI DE USTUROI?, s-a întrebat BBC și a pornit prin România să afle. Sau, dacă preferați o poveste din presa noastră, Adevărul a scris recent despre satul în care se face cel mai bun usturoi de la noi (și care a început procedurile pentru înregistrarea de produs cu indicație geografică protejată). În timpul ăsta, noi mâncăm usturoi importat de 14,5 mil euro/an, cf. ZF.

SITE-UL CAMBRIDGE A PICAT în ziua în care universitatea a publicat, la liber, teza de doctorat a lui Stephen Hawking (o copie scanată costa, înainte, 85 de dolari).

+ “A Brief History of Time”, un documentar remarcabil regizat de Errol Morris – aici.

+ Un articol mai vechi, din 2015, despre cum a reușit Hawking să supraviețuiască mai bine de 50 de ani cu ALS (au murit, între timp, toți medicii care i-au spus că mai are de trăit doar câțiva ani). Foarte bun text.

DE CE ATÂTEA BRANDURI AU LOGO-URI ALBASTRE? Indiciu: n-are legătură nici cu moda, nici cu arta. Aici.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */