MONDAY MEMO #138 / 45.000 de oameni în stradă

M

 

LUNI, 27 NOIEMBRIE 2017

1./PROTESTE ÎN TOATĂ ȚARA. În principal împotriva legilor justiției, ajunse – în ciuda avizelor negative, a avertismentelor UE și a opoziției magistraților – în etapa “pe comisii”; și împotriva modificărilor la Codul Fiscal, care urmează să intre în vigoare peste fix cinci săptămâni.

  • Au fost în stradă protestatarii obișnuiți din ianuarie-februarie; sindicaliști; ONG-uri; și, oficial de data asta, politicieni de la USR, PNL și Platforma România 100; în total cca. 45.000 de oameni (dintre care 30.000 în București și alte mii în Sibiu, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Alba Iulia, Alexandria, Craiova, Ploiești și în alte orașe);
  • Pentru prima dată în istoria recentă societatea civilă, marile confederații sindicale și mediul de afaceri cer guvernului aceleași lucruri: retragerea legilor justiției și amânarea/anularea aplicării modificărilor la codul fiscal.

+ O scurtă relatare de la marșul din București a făcut Victor Cozmei de la hotnews.ro.

+ Câteva observații la cald de la Cătălin Tolontan: “Nimic nu e pierdut, totul se joacă!”.

+ Se anunță deja, pe 3 decembrie, un nou protest împotriva modificării legilor justiției.

2./LEGILE JUSTIȚIEI, ÎN COMISIA IORDACHE. Săptămâna trecută s-a lucrat, trei zile la rând, în așa-numita “comisie Iordache” (hotnews.ro a făcut live text miercuri, joi și vineri); discuțiile vor fi reluate astăzi. E evident că PSD-ALDE fac presiuni pentru adoptarea legilor până la sfârșitul anului (un calendar “nerealist”, după părerea lui Marton Arpad, vicepreședintele comisiei). Dincolo de diverse amendamente (printre care și controlul ierarhic, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor; control politic, cu alte cuvinte), s-a mai întâmplat ceva cu bătaie lungă: Florin Iordache a cerut – și a primit, prin votul plenului – dreptul exclusiv al acestei comisii de a se ocupa de “toate actele normative cu incidență asupra justiției” (se califică aici și Codul Penal, de ex.). În paralel:

  • USR și PNL au contestat la CCR decizia de înființare a acestei “super-comisii” (care înlocuiește comisiile permanente ale celor două camere “și își poate prelungi existența […] ori de câte ori aceasta o dorește”);
  • PNL a anunțat că va sesiza Comisia de la Veneția cu privire la legile justiției; coaliția PSD-ALDE a refuzat până acum s-o facă, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene (ce e Comisia de la Veneția și ce rol are ea – pe euractiv.ro);
  • Tot săptămâna trecută Fundația Konrad Adenauer, Funky Citizens și Expert Forum au luat la analizat legile justiției. S-a lucrat pe ateliere; concluziile – cu date și argumente aici.

+ PressOne despre comisia Iordache: “Florin Iordache se întoarce: cum a ajuns omul din spatele Ordonanţei 13 să decidă soarta magistraților”.

+ Digi24 despre calendarul aprobării & posibile scenarii ulterioare: “Legile justiției. Rolul lui Iohannis și cum ne poate sancționa UE”.

3./“AMÂNAȚI CODUL FISCAL”. Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) – care vorbește în numele a peste 2.000 de companii cu afaceri cumulate de 50+ mld. euro anual și 600.000+ angajați – a dat publicității “o scrisoare de poziție” pe care cursdeguvernare.ro a numit-o “cea mai riguroasă analiză a «revoluției fiscale»”: un document de 14 pagini în care semnatarii analizează, punct cu punct, impactul modificărilor – propunând, în același timp, soluții alternative. Dar înainte de soluții punctuale, Coaliția cere ca orice modificare a Codului Fiscal să fie aplicată în 6 luni de la adoptare, așa cum spune legea. Altfel, de știut: Codul Fiscal a suferit anul ăsta 261 de modificări (media la nivel european e de 50 de modificări pe an, spun IMM-iștii).

+ O confederație patronală, Concordia, a cerut și ea retragerea modificărilor “intempestive” aduse, prin ordonanță, legii dialogului social (mai nou, Guvernul obligă toate companiile, indiferent de nr. de salariați, să negocieze cu salariații contracte colective). Noua OUG a fost contestată săptămâna trecută și de CNIPMMR, care a vorbit despre “disperarea Guvernului de a găsi soluții nerealiste la problemele generate de transferul contribuțiilor”.

+ Există, la Avocatul Poporului, două sesizări ale PNL privitoare la OUG 79 (cea cu modificările fiscale) și OUG 82 (cea prin care se modifică legea dialogului social); Victor Ciorbea a dat asigurări că va lua o decizie anul acesta (ambele ordonanțe intră în vigoare de la 1 ianuarie, firește).

4./PROMISIUNILE PREMIERULUI: ALTE ORDONANȚE. Între timp, premierul Mihai Tudose a făcut mai multe promisiuni: că va da o ordonanță astfel încât niciunui IT-ist și niciunei persoane cu dizabilități să nu le scadă salariul prin mutarea contribuțiilor de la angajat la angajator; a garantat că bugetele primăriilor nu vor avea de suferit (deja unele primării anunță măriri de taxe); și a anunțat că va plafona amenzile, care ar urma să crească odată cu creșterea salariului minim de la 1.450 la 1.900 lei de la 1 ianuarie (care creștere va fi făcută și ea tot printr-o ordonanță ce urmează a fi adoptată odată cu legea bugetului).

+ Analiză cursdeguvernare.ro: “Cu fix 30 de zile lucrătoare înainte de aplicarea noii fiscalități, planurile companiilor pe 2018 sunt blocate de lipsa normelor de aplicare”. Aici.

+ CNSLR-Frăția și Guvernul au ajuns la o înțelegere: în fiecare județ va fi înființat câte un comitet care va monitoriza cum se aplică modificările fiscale; “astfel, se va observa dacă unele salarii scad sau nu”.

5./PESTE 70 ONG-URI AU CERUT EXPLICAȚII PSD, printr-o scrisoare deschisă, în legătură cu o ordonanță adoptată în regim de urgență, tacit, de Senat și care obligă ONG-urile să publice de două ori pe an, în Monitorul Oficial, lista tuturor donatorilor. Orice abatere se lasă cu dizolvarea asociațiilor și fundațiilor care nu se conformează; în plus, e vorba de colectarea și publicarea de informații cu caracter personal, avertizează ONG-urile. Inițiator e senatorul PSD Șerban Nicolae; iar for decizional e, în acest caz, Camera Deputaților.

+ Melania Medeleanu, MagiCamp: “Imaginați-vă că MagiCAMP, care are 6 oameni, va trebui să raporteze semestrial numele celor 100.000 de oameni care trimit sms de 2 euro”. (În altă ordine de idei, campania de strângere de fonduri pentru Magic Home a depășit, în weekend, ținta de 100.000 de donatori).

6./PING-PONG PREMIER-BNR. Premierul a acuzat BNR că nu a intervenit pentru a opri deprecierea cursului, ajuns la 4,65 lei/euro; a vorbit și despre o posibilă “răzbunare a sistemului bancar” (fără a explica precis la ce anume se referă). Replica, deloc eufemistică, a venit a doua zi de la Adrian Vasilescu (BNR) – care i-a ținut premierului o mică lecție de economie și a încheiat cu un “dacă se razbună cineva în acest moment, se răzbună cărțile de economie”.

7./PRIMUL FILIBUSTER ROMÂNESC? Un deputat USR, Claudiu Năsui, a anunțat primul filibuster din istoria României (filibuster-ul, foarte folosit în Congresul american, e o armă a minorității parlamentare care alege să tergiverseze dezbaterile la proiectele pe care nu le poate opri prin vot).

+ Experimentul va fi aplicat legii Split TVA; Năsui spune că USR a depus 5.000 de amendamente pentru marți, când legea intră pe ordinea de zi – “adică 821 de pagini de amendamente care vor trebui citite, dezbătute și votate în comisie și în plen”. Să vedem cum funcționează.

+ Dacă sunteți curioși cum e la alții, aveți aici un video de 12 minute; filmulețul povestește și despre cel mai lung discurs de filibuster din istorie – 24 de ore și 18 minute.

8./CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A RESPINS, cu unanimitate de voturi, sesizarea prin care coaliția PSD-ALDE a încercat să blocheze ancheta DNA în Dosarul Belina (cel despre trecerea insulei de pe Dunăre și a brațului Pavel din domeniul public în administrarea CJ Teleorman – și, imediat, la o firmă privată pe nume TelDrum).

9./ÎN DOSARUL TELDRUM, procurorii au pus sechestru – pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 20 mil. euro – pe întreaga avere a lui Liviu Dragnea. “Sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţiei”, a spus Dragnea – care de altfel a contestat sechestrul (Dragnea e acuzat, în acest al treilea dosar penal, de o serie de infracțiuni – printre care și cea de constituire a unui grup infracțional organizat).

+ La OLAF, brațul anti-fraudă al UE – care a colaborat cu DNA în investigația TelDrum – România e campioana solicitărilor pentru deschiderea de dosare penale”.

10./AM PIERDUT SEDIUL AGENȚIEI EUROPENE A MEDICAMENTULUI, o instituție care trebuie mutată din Londra post-Brexit – și care ar fi adus o mulțime de beneficii României (a câștigat Amsterdam-ul, dar pe lista de favoriți a fost, totuși, și o capitală estică). Despre cum și-a susținut România candidatura a scris, înainte de decizie, Vlad Mixich; pe scurt, am fost neglijenți. Vezi minusurile din dosarul României – aici.

ANTREPRENORI & DECIZII

ÎN TOPUL INOVATORILOR EUROPENI – un clasament intitulat “New Europe 100” – apar și șase fondatori de companii românești. Lista lor o găsiți pe start-up.ro – care face și trimiteri către articolele pe care le-a publicat, în trecut, despre cinci dintre cei șase.

+ Cele mai bune invenții consumer din 2017, un top Time. Printre ele: înghețata guilt-free, cana care-ți încălzește cafeaua exact cât trebuie și – în caz că aveți nevoie – o dronă care face selfie-stick-ul de rușine; cele mai multe invenții vin, bineînțeles, de la companii antreprenoriale.

CEL MAI TÂNĂR MILIARDAR SELF-MADE are 27 de ani și e stânjenit când oamenii îi pun întrebări de tipul “cum ți s-a schimbat viața?”. “Simt că se așteaptă la un răspuns cu adevărat interesant”, spune el – de pildă să le vorbească despre un nou hobby, cum ar fi o colecție de ouă Fabergé, ori de vreo pasiune pentru iahturi – “iar eu n-am nimic de spus”. Detaliile cu adevărat relevante, chiar dacă nu înflăcărează imaginația nimănui, au legătură cu businessul. Aici.

UNDE-A GREȘIT NOKIA? Despre deciziile strategice nefericite luate de compania finlandeză în perioada pre-iPhone, într-un articol scris de autorul cărții “Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones”. (La un moment dat existau la Nokia 57 de versiuni diferite ale sistemului de operare Symbian). Foarte bun text.

DESPRE DESIGN-UL ZILEI DE LUCRU în funcție de “cronotipul” pe care îl ai (cronotipul se referă, în principiu, la somn și la tiparele energetice). Ar exista, spune Michael Breus – expert în somn și autor al volumului The Power of When – patru cronotipuri, deci patru feluri de oameni: urșii, leii, lupii și delfinii. Un ghid cu bulleți pentru fiecare tip – rutina de dimineață, intervalele de productivitate, programul de seară – găsiți în Fast Company.

+ Cum să te scoți din priză la sfârșitul zileiîn Harvard Business Review.

SUNT DOUĂ FELURI DE FERICIRE, CICĂ: una “hedonică” și cealaltă “eudiamonică” (definiții: în DEX și în Britannica). Prima are legătură cu dopamina și cu recompensele imediate – nevoi exploatate, spune autoarea “The Happiness Hack”, în principal de media / social-media. Dacă înțelegi asta, poți să “hack-them-back” (în caz că există un echivalent bun pentru “to hack” în românește, eu nu l-am găsit).

+ În final, pornind de la această carte, Forbes inventariază “trei lucruri pe care trebuie să le știți pentru a construi echipe formidabile”. Nu știu cât de simplu e – dar de știut nu strică să știm.

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

CE ÎNSEAMNĂ FACEBOOK MESSENGER pentru viitorul propagandei politice? Mesageria oferă acum advertiserilor – și, în același timp, și “băieților răi” – noi căi de a targeta și de a personaliza conținutul.

O INIȚIATIVĂ ROMÂNEASCĂ PENTRU UN BUTON FACEBOOK. Unul “care să semnalizeze conținutul de tip cyberbullying, fie că este vorba despre remarci răutăcioase, comentarii de ură sau amenințări”. Pentru asta e nevoie, în primă fază, de 50.000 de semături digitale; aici.

ÎNCĂ NU E FOARTE CLAR DE CE FRAȚII KOCH, doi industriași americani multi-miliardari cu vederi conservatoare, au finanțat cu cu 650 mil. $ achiziția Time Inc. – care deține, printre altele, Time, Fortune, Sports Illustrated și People – de către Meredith Corp. Charles și David Koch – care au finanțat, în trecut, ONG-uri, universități și think tank-uri conservatoare, nu au deținut niciodată o organizație media; promit, acum, că nu vor influența în niciun fel conținutul editorial al publicațiilor.

  • Cine sunt frații Koch, într-un Q&A scurt de la PBS;
  • Un articol mai vechi despre “imperiul toxic” al celor doi, în Rolling Stone (toxic în sens propriu; poluant).

STATELE UE S-AU PUS DE ACORD să elimine restricțiile geografice în cazul comerțului online pe tot teritoriul Uniunii; asta înseamnă că vor forța comercianții să vândă clienților din toate țările UE, scrie euractiv.ro. Noile reguli vor intra în vigoare la nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

  • Averea lui Jeff Bezos a depășit 100 mld. $; 32 mld. s-au adăugat anul acesta.
  • Traficul de internet mobil în România s-a dublat în primul semestru din 2017; media e 1,2 GB per conexiune, față de 0,63 anul trecut, cf. ANCOM.
  • Androidul tău, fix pe gustul tău: un mini-ghid de customizare de la Wired.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

PREMIILE SUPERSCRIERI #7. Cea mai bună ediție de până acum; competiție strânsă, materiale curajoase și diverse, sentiment de comunitate profesională care-a trecut peste momentul de deznădejde din 2010-2013. Lista câștigătorilor, cu linkuri și tot ce trebuie, aici (puteți citi în mini-vacanța de 1 decembrie).

+ Un interviu cu Paul Steiger, fost redactor șef, timp 16 ani, al The Wall Street Journal – și fondator al ProPublica, un “newsroom non-profit” care-și propune să producă “investigative journalism with a moral force”. Steiger a fost la București, ca invitat special al Superscrieri, și vorbește – în interviul publicat de Scena9.ro – despre cum se transformă jurnalismul într-o epocă în care motanul lui, Fitzroy, are 17.900 followeri pe Instagram.

JAZZ, JAZZ, JAZZ. Catalogul integral ECM Records – 50 de ani de muzică – e disponibil, de săptămâna trecută, pe Spotify, Apple Music, Tidal & altele; până acum, casa de discuri a rezistat încăpățânat la ispita streamingului. O selecție de 21 de “albume esențiale ECM” a făcut The New York Times.

CUM SE SIMTE UN TELESPECTATOR ROMÂN DE PROFESIE. Unul care s-a uitat, după socoteala lui, 33.215 de ore la TV – în special la televiziuni de știri. Se numește Ionuț Codreanu și lucrează la ActiveWatch, unde face monitorizări media. “Dacă acum mai bine de un deceniu credeam cu naivitate că oamenii de la TV încercau să-mi spună: «E OK, Ionuț, încercăm și noi, cum putem, să deslușim adevărul și faptele, ai puțină răbdare cu noi», acum simt o schimbare de ton: «Bă, treci la televizor, cască bine ochii și vezi doar aici care este adevărul!». Dar eu sunt printre cei norocoși, pentru că am învățat să triez neghina de informație”. Probabil cel mai trist text pe care l-am citit anul ăsta.

FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU ‘OUMUAMUA. Nu e din sistemul nostru solar; vine din spațiul interstelar. E asteroid, are formă de trabuc, cca. 400 metri lungime și culoare roșiatică; semn că a fost expus radiațiilor cosmice de înaltă energie milioane – poate chiar miliarde – de ani. De unde vine ‘Oumuamua? E un cuvânt hawaiian care înseamnă “mesager trimis spre noi dintr-un trecut îndepărtat”. Un video de la NASA care ne explică de ce e important acest ‘Oumuamuaaici (3 min.).

DACĂ SCOȚI SEMNELE DE CIRCULAȚIE dintr-o intersecție se întâmplă ceva neașteptat; și sunt deja câteva orașe europene care experimentează acest “ceva”.

CE NE ÎNVAȚĂ MACHIAVELLI despre declinul democrației liberale și ce-ar spune el azi, văzând ascensiunea liderilor cu înclinații autocratice? Ar spune “nimic nou”, crede Erica Benner, profesor de filozofie politică la Yale. “Unul dintre lucrurile pe care Machiavelli a încercat să le facă a fost să le arate oamenilor trucurile pe care politicienii le folosesc pentru a-i manipula, pentru a-i supune. Dacă Machiavelli ar trăi azi, presupun că și-ar repeta avertismentele – și probabil că ne-ar spune nouă, tuturor, «V-am zis eu»”.

Un documentar bun despre “Principele”, probabil cea mai influentă carte despre puterea politică scrisă vreodată. De la BBC.

CÂND NE CERTĂM DE LA POLITICĂ și suntem exasperați că cei cu care ne contrazicem “nu înțeleg”, “nu sunt permeabili la argumente” etc., am putea schimba tactica; și am putea folosi aceste două tehnici. De încercat.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */