MONDAY MEMO #140 / Germenii autocrației în România

M

LUNI, 18 DECEMBRIE 2017

1./“GERMENII AUTOCRAȚIEI”. S-a încheiat primul an din guvernarea PSD-ALDE. În “Dilema Veche”, Teo Tiță face inventarul succint al evoluțiilor care, din perspectiva lui, susțin teza că România a ieșit de pe traiectul cu care ne obișnuiserăm în ultimii ani și se îndreaptă deja, cu piciorul pe accelerație, spre izolare internațională. “Cu un an înainte să preia președinția Consiliului UE, în România se nasc germenii unei autocrații care o fac incompatibilă cu orice pretenție de stat legitim. Puterea guvernează împotriva propriilor cetățeni, pe care îi desconsideră și vrea să îi reducă la o masă amorfă, incapabilă să își exercite drepturile și libertățile. Pericolul e pe termen lung, iar apărarea trebuie să devină atac”. De citit.

2./LEGILE JUSTIȚIEI, contestate pe toate vocile și din toate direcțiile din august încoace, au trecut fluierând prin Camera Deputaților; iar săptămâna asta sunt programate pentru votul Senatului. Prima dintre cele trei legi a intrat la vot în Cameră luni, în ciuda unui nou mesaj internațional de îngrijorare (cel venit dinspre GRECO, grupul anti-corupție al țărilor din Consiliul Europei – care a chemat Bucureștiul să se prezinte de urgență, până la 15 ianuarie, cu modificările legislative propuse; de notat și că ministrul Tudorel Toader a avut o întâlnire, cu două zile înainte de vot, fix cu președintele GRECO, Marin Mrčela; deci ar fi ridicol să presupunem că Bucureștiul n-ar fi aflat de alarma GRECO, cât se poate de direct & personal, înainte de a da drumul la vot). Apoi, miercuri după-amiază, au fost votate în Cameră și celelalte două legi – de îndată ce majoritatea PSD-ALDE-UDMR a schimbat brutal regulamentul de funcționare al Camerei Deputaților (astfel încât să poată împiedica, cu legea în mână, dezbaterile plănuite de opoziție). Noul regulament a fost publicat într-o oră în Monitorul Oficial, așa că noile legi ale justiției au fost aprobate, rapid, fără mari probleme; și fără dezbateri.

+ “Ultima zi de democrație din Parlament”; un text PressOne despre cum au blocat PSD-ALDE dreptul partidelor de opoziție de a dezbate modificările de legislație;

+ “Cine mai poate opri legile justiției? O posibilă soluție in extremis”; un articol în care Dan Tăpălagă schițează câteva scenarii post-votul din Senat (care probabil că va fi fără surprize, având în vedere sprijinul fără echivoc pe care UDMR l-a acordat coaliției PSD-ALDE săptămâna trecută);

+ Polonia ar putea rămâne fără drept de vot în UE din cauza recentelor reforme judiciare și a violării normelor democratice; Varșovia se declară pregătită. Plus: scurtă istorie a iliberalismului din Ungaria & Polonia – în caz că sunteți curioși cum a început, cum a evoluat și unde a ajuns. Aceste două articole merită citite pentru că – dacă nu se întâmplă nimic care să dea peste cap calcule coaliției PSD-ALDE – exact într-acolo ne îndreptăm și noi.

3./URMEAZĂ, LA RÂND, CODURILE PENALE. “Comisia Iordache”, pe care CCR a declarat-o între timp constituțională, a revenit asupra deciziei de suspendare a lucrărilor pe motiv de doliu național și a început lucrul la codurile penal și de procedură penală (invocând urgența transpunerii, în legislația românească, a unei directive europene privind prezumția de nevinovăție). Modificările au depășit însă cadrul directivei; a urmat un potop de reacții din partea magistraților – care spun cu toții, în esență, că amendamentele propuse golesc activitatea procurorilor de instrumente de anchetă și îi favorizează, pe față, pe suspecți. Fapt fără precedent în România post-’89: magistrați din mai multe județe au anunțat că vor protesta astăzi, în robă, în stradă.

  • Pe înțelesul tuturor: Câteva exemplificări practice despre efectul modificărilor, într-o broșură întocmită pe baza cazuisticii furnizate de Asociația Procurorilor din România – aici.
  • Opinia DNA: “Aceste modificări vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile”; “DNA se va închide dacă intră în vigoare propunerile Parlamentului”, a declarat șefa DNA la RFI.
  • Opinia DIICOT: “Ne exprimăm surprinderea și îngrijorarea cu privire la modalitatea în care se desfășoară acest proces, fără transparență și fără consultarea unor experimentați practicieni ai dreptului din domeniul justiției penale”.
  • Opinia Parchetului General: Modificările “îngreunează până la lipsirea de eficiență actul de urmărire penală. Indică o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpaților și mai puțin ale persoanelor vătămate”.
  • Opinia Secției de procurori a CSM: “Modificarea Codurilor penale va paraliza activitatea Ministerului Public”.

+ “Democrația Română, în grav pericol”o scrisoare deschisă pe care peste 60 de grupări și asociații din societatea civilă au trimis-o instituțiilor europene.

4./FUNERALIILE REGELUI MIHAI au avut loc sâmbătă, la capătul a trei zile de doliu național în care Palatul Regal din București, locul în care a fost depus ultimul monarh al României, a fost deschis și nopțile. Probabil zeci de mii de oameni au stat în total la coadă până la 7-8-9 ore, în frig, pentru a trece pe la catafalcul suveranului; o copleșitoare emoție populară de sec. XXI pentru ultimul reprezentant al unei dinastii care n-a supraviețuit, tehnic vorbind, decât 66 de ani de la încoronarea – cu o neobișnuită coroană de oțel – a primului rege al Regatului României, Carol I.

+ La înmormântare au venit moștenitorul tronului britanic, prințul Charles; regele Carl al XVI-lea Gustaf și regina Silvia a Suediei; regele Juan Carlos I al Spaniei și regina Sofia – și alți circa 20 de membri ai familiilor regale din Europa și din afara ei; neașteptată participare regală, totuși, pentru un suveran care și-a pierdut tronul acum 70 de ani.

+ Un document vizual Inquam Photo de la funeraliile ultimului rege al României, pe blogul lui Vlad Petreanu.

5./PROTESTELE ÎMPOTRIVA LEGILOR JUSTIȚIEI – și, mai nou, împotriva plănuitelor modificări ale codurilor penale – au continuat întreaga săptămână, cu grupuri de până la câteva sute de oameni care și-au dat întâlnire, aproape în fiecare zi, în fața Parlamentului; dar și, în diverse orașe, la “sit-in”-uri și “flashmob”-uri – inițiate încă de lunea trecută de un grup de sibieni care și-au adus birourile în fața sediului PSD și au rămas acolo, de-atunci, zi și noapte. A scris despre ei și Huffington Post.

  • Aseară, undeva între 15.000 și 20.000 de oameni au protestat, prin ninsoare, în București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu, Galați, Bacău și în alte orașe; ca noutăți s-a strigat, din nou, “Jos comuniștii!” – un slogan de anii ‘90, care părea uitat pentru totdeauna – și “Anticipate!”. A scris și Reuters o știre despre protestele de ieri; aflăm din ea că procurorii au trimis în judecată, în ultimii 10 ani, 72 de deputați și senatori.
  • “Cine se află, pe bune, în spatele protestelor din Piața Victoriei”: Vice a stat de vorbă cu oamenii care sună, în social media, mobilizarea pentru protestele anti-corupție.

6./ASTĂZI ÎNCEPE DEZBATEREA BUGETULUI PE 2018. Votul final asupra bugetului e programat pentru 21 decembrie. Lista măsurilor de austeritate, pe hotnews.ro.

+ Avize favorabile “pe bandă” în comisii pentru cifre “stupefiante”, scrie cursdeguvernare.ro; au comentat pe tema asta, de asemenea, PNL și USR.

+ Calendarul adoptării bugetuluiaici; PMP a anunțat că a depus 3.318 amendamente, în vreme ce PNL și USR au depus, cumulat, alte 620 de amendamente.

+ “Ce efecte ar putea avea bugetul pe 2018” – o analiză PressOne.ro.

7./PRIN “LEGEA LUI TOADER”, care a intrat în vigoare la 19 octombrie, au fost deja eliberați condiționat 2.004 deținuți, cf. Administrației Naționale a Penitenciarelor.

ANTREPRENORI & DECIZII

“NICIODATĂ NU AM MAI VĂZUT AȘA O TENSIUNE la clienți pe fiscalitate și nervozitate la acționarii străini, care nu înțeleg de ce se mută contribuțiile“, a spus Alex Tabacu, tax partner la casa de avocatură Voicu Filipescu, într-o discuție cu ZF; el numește modificările fiscale care se vor aplica din 2018 “involuție fiscală, nu revoluție fiscală”. Observațiile lui despre comportamentul și deciziile firmelor, aici.

+ Companiile fac eforturi să înţeleagă schimbările fiscale, iar “România riscă să nu mai fie luată în serios”spune și ambasadorul SUA, Hans Klemm. “Și nu doar companiile fac acest lucru, ci și Ambasada SUA. Noi suntem foarte dezorientați cu privire la modul exact în care va trebui să schimbăm pachetul salarial și de beneficii de la 1 ianuarie și la costul acestor schimbări”.

+ Noul Cod Fiscal explicat pentru independenți; un material de Scena9.ro (care-i o revistă culturală). Cu desene, cu scheme, cu lămuriri.

+ Suntem, pentru al patrulea an consecutiv, pe primul loc în topul regional al modificărilor legislative, cu peste un sfert (280 legi) din totalul de 1.040 legi adoptate între 1 august 2016 – 1 august 2017.

CREȘTERE PESTE AȘTEPTĂRI A INFLAȚIEI. Am atins 3,2% pe an în noiembrie. “Limita maximă a intervalului țintit de BNR, în pericol”, avertizează cursdeguvernare.ro, care inventariază și câteva prognoze făcute de bancheri. În replică, ministrul Finanțelor susține că această creștere nu are legătură cu modificările fiscale, ci se înscrie într-o tendință regională. Însă președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, îl contrazice: “Acest puseu inflaționist este generat de un derapaj fiscal – creșteri de salarii peste creșteri de productivitate”.

+ Câteva socoteli făcute cu ochii pe tabelele de la INS, aici.

SPLIT TVA MERGE LA PROMULGARE. Firmele de stat sunt exceptate, sistemul e obligatoriu pentru firmele private cu întârzieri la plată sau în insolvență + câteva explicații despre forma finală a legii.

AȚI CALCULAT NOILE SALARII? O firmă românească de software a lansat marți o aplicație prin care puteți calcula, pe baza a 7 scenarii identificate, salariile pentru 2018. O găsiți pe startupcafe.ro.

“CHEIA MANAGEMENTULUI E SĂ SCĂPĂM DE MANAGERI”, crede un brazilian care a lansat în lume acum doi ani, într-o conferință TED, câțiva termeni interesanți – de exemplu “democrația industrială” și “re-ingineria corporate”. Ricardo Semler, a cărui conferință are acum peste 2,6 mil. vizualizări, e el însuși CEO – și conduce o companie prosperă. Practică însă, spune prezentarea de pe ted.com, un soi de “democrație corporate” pe care a construit-o regândind mai toate regulile clasice – de la întâlnirile de consiliu la felul în care oamenii își anunță perioadele de vacanță. Despre modelul pe care Semler îl propune a scris zilele trecute weforum.org – aici. “Poate a venit timpul să redefinim termenul manager – și să ne întrebăm dacă ideea de management, așa cum am moștenit-o din era industrială, nu și-a trăit cumva traiul”.

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

NEUTRALITATEA INTERNETULUI. De săptămâna trecută s-a complicat treaba, cel puțin în Statele Unite – unde Federal Communications Commission a anulat reglementările care garantau așa-numita “neutralitate a Internetului”. The Economist publică un scurt articol lămuritor, explicând în patru paragrafe și ce s-a întâmplat, și consecințele. Printre ele e și aceea că UE devine, astfel, cea mai mare piață unde se menține regula de “neutralitate a Internetului”; dar nu e nici UE vreun paradis, totuși, scrie Reuters.

+ Un Q&A bun găsiți în The New York Times; și un video de 3 minute, în The Wall Street Journal;

+ Sau, dacă preferați o explicație camuflată sub o glazură de program comedy, aveți o ediție Last Week Tonight de-acum trei ani, când John Oliver încă nu era o senzație globală (emisiunea are azi peste 14 mil. vizualizări, iar la data respectivă îndemnul făcut de Oliver a blocat site-ul FCC); plus un sequel pe aceeași temă, prezentat de același John Oliver, în mai 2017. Probabil că urmează episodul al 3-lea, să vedem.

PREDICȚII BITDEFENDER PENTRU SECURITATEA ÎN 2018: “Armele agențiilor de spionaj vor ajunge pe mâna hackerilor, iar atacurile ransomware devin și mai agresive”; nu sună liniștitor deloc. Întrebare de bun-simț de la Monday Memo: oare cât de protejate cibernetic or fi instituțiile guvernamentale românești – și/sau companiile-cheie dpdv energetic, militar, infrastructură etc.? Nu știm. Dar am vrea să știm; eventual după ce guvernul & parlamentul rezolvă cu urgențele legate de protecția celor are încalcă legea penală.

DACĂ SUNTEȚI PROPRIETAR AL UNUI DOMENIU .RO, citiți asta. Începând cu 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată, între minim 1 an și maxim 10 ani. Există și o taxă anuală; verificați-vă și termenul de expirare al domeniului.

PATRU COMPANII TECH DIN ROMÂNIA au intrat, în 2017, în clasamentul Deloitte Technology Fast 500. Lista completă, aici.

ÎN CAZ CĂ N-AȚI AUZIT DE CRIPTO-ECONOMIE, iată un fel de mini-sinteză a acestei noi discipline, citibilă în 10 minute, și care bifează trei lucruri. În primul rând explică ce-i cu bitcoin, pe care-l ia drept “exemplu de design cripto-economic”. În al doilea rând arată relația dintre cripto-economie și teoria economică în general. Și, în al treilea rând, trece în revistă alte arii ale cripto-economiei; și ale cercetărilor curente ale fenomenului.

CETĂȚEANUL-ȚINTĂ: CUM SCHIMBĂ ALGORITMII OPȚIUNILE POLITICE. Un articol publicat pe Scena9.ro de Cathy O’Neil, jurnalist și informatician american, care la un moment dat a părăsit “The Wall Street Journal” pentru a cerceta felul în care algoritmii influențează ceea ce ea numește “țesutul social”. O’Neil a scris pe tema asta o carte, “Arme matematice de distrugere. Big Data crește inegalitățile și amenință democrația” – care a fost nominalizată la National Book Award și e proaspăt tradusă de Nemira.

+ Și drept completare, de la un fost executiv Facebook: “Nu-ți dai seama încă, dar ești programat”.

DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

CRIMA DE LA METROUL BUCUREȘTEAN, în care o femeie a împins pe șine o necunoscută exact înainte de sosirea trenului în stație, a fost urmată de ceea ce paginademedia.ro numește “un derapaj în lanț” al televiziunilor, care au difuzat în buclă imaginile de pe camerele de luat vederi ale Metrorex. Hotnews a scris despre responsabilitatea presei față de așa-numitele “copycat crimes”, iar Vice a inventariat soluțiile găsite de alte țări pentru a opri sinuciderile, accidentele și crimele din stațiile de metrou.

12 LUCRURI PE CARE BREXIT-UL LE-A STRICAT DEJA, cf. politico.eu. Text amuzat-amărui; vezi #9, de pildă, care vorbește de pălăria pro-UE a reginei.

CE ÎNSEAMNĂ, TOTUȘI, “A FI SĂRAC”? Statistic, definiția o dă Eurostat pe baza unei liste de 11 criterii (le găsiți aici); cf. acestei definiții, unul din doi români e sărac.

+ Dacă vreți însă o altfel de definiție, ascultați “Satul Mădălinei”, un podcast la care Ana Maria Ciobanu de la “Decât o Revistă” a lucrat doi ani. Povestea podcastului o găsiți pe brrlog.com; da, atât de complicat e să faci un material jurnalistic ascultabil în șase episoade.

DESPRE DÉJÀ VU, sentimentul acela pe care-l ai când ești într-o situație cu totul nouă, într-un loc cu totul nou – și totuși ți se pare că retrăiești o experiență trecută. Da, există câteva explicații.

EPIDEMIE DE SELFITĂ? Cică de la un anumit nr. de selfie-uri încolo e deja boală, spune o cercetare recentă; una care a început să facă victime cam acum trei ani. Simptomele le descrie The Guardian.

STAREA MARIAJULUI CA INSTITUȚIE. E mai puțin obligatoriu decât pe vremuri, e cu mai puține îndatoriri – dar importanța lui e în creștere, spune The Economist – care i-a dedicat, în consecință, un supliment special.

DECEMBRIE 2017 = 10 ANI DE CÂND SUA au intrat în “Marea Recesiune”, vestind o criză globală cum n-a fost alta. Ce-am învățat din ea? “Guvernele au umblat cu îndemânare la simptome”scrie The Economist, “nu însă și la cauzele bolii”.

CE-AR AVEA DE ÎNVĂȚAT NEUROȘTIINȚELE DE LA BUDISM? Dialog între un om de știință și un călugăr – ambii caută, în fond, cam același lucru. În ultimul număr din The Atlantic. Altfel, sărbători fericite & pace vă doresc; ne-auzim pe 27 decembrie pentru ultima ediție Monday Memo din acest an tulbure.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */