MONDAY MEMO #142 / Despre necunoscutele lui 2018

M

 

LUNI, 8 IANUARIE 2018

1./REMANIERE SAU RESTRUCTURARE? Asta-i întrebarea săptămânii. Dar nu asta-i, totuși, întrebarea relevantă. Ședința de azi a conducerii PSD, în care ar urma să se decidă dacă guvernul va fi remaniat sau restructurat (ar fi vorba de mai puține ministere, în principiu) e văzută de observatori, fără excepție, drept o luptă pentru putere între Liviu Dragnea, tot mai contestat în partid, și Mihai Tudose (devenit premier acum șase luni, să nu uităm, tot în urma unei înfruntări între șeful PSD și șeful Executivului). Hotnews a scris aseară despre “pregătirile pentru meciul Tudose-Dragnea”, listând și câteva scenarii vehiculate în PSD; și, cu câteva zile înainte, a scris despre “ultimele cărți jucate de Dragnea”.

 • Bilanțul primului an de guvernare PSD-ALDE: Sondajul IRES pe această temă, lansat pe 29 decembrie, a trecut aproape neobservat. Merită însă citit; e una dintre puținele perspective sociologice pe care le avem despre impactul lui 2017 asupra stării de spirit a cetățeanului român. Aveți aici o analiză succintă semnată de Vasile Dâncu, fost vicepremier și fondator al institutului (+ raportul integral de cercetare).
 • Punct de vedere: “Un CEX statutar și responsabil ar fi trebuit să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea și să organizeze de urgență congres extraordinar. Nu se va întâmpla însă”, scrie Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, într-o postare pe Facebook – în care vorbește, printre altele, și despre faptul că PSD “a fost luat captiv de un grup de indivizi din afara sa”. “Totuși, chiar și așa” – prognozează Ivan – “2018 va fi anul în care ne vom despărți de Liviu Dragnea”. De urmărit.

2./REMANIERE SAU RESTRUCTURARE?AN CRUCIAL PENTRU JUSTIȚIE. Justiția a fost subiectul nr. 1 pe agenda coaliției PSD-ALDE în 2017 – și nu avem niciun motiv să credem că în 2018 va fi altfel. Ultimele evoluții:

 • Cele trei legi ale justiției, votate în galop la sfârșitul anului, sunt acum pe masa președintelui (care le poate retrimite o singură dată în parlament spre reexaminare, după care e nevoit să le promulge). Zilele trecute mai multe organizații civice au cerut președintelui să sesizeze Comisia de la Veneția; iar luna aceasta autoritățile sunt chemate să dea explicații la GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției, organism din cadrul Consiliului Europei);
 • Urmează codurile penale. În ultimele zile ale anului, mai mulți deputați PSD și-au retras public semnăturile de pe inițiativa legislativă – imediat după ce Recorder a publicat un articol din care reieșea că majoritatea semnatarilor fie nu știau ce au semnat, fie pur și simplu nu erau de acord cu propunerea pe care o giraseră. E puțin probabil, însă, ca PSD-ALDE să renunțe la modificări; comisia Iordache, care s-a ocupat și de legile justiției, are program de lucru chiar și pe perioada vacanței parlamentare;
 • Consiliul Superior al Magistraturii are o nouă conducere; Dan Tăpălagă de la Hotnews e de părere că “CSM a devenit o instituție imprevizibilă, în sensul ca e greu de spus dacă va acționa în continuare de partea magistraților sau va face jocurile puterii”;
 • Protestele – de mică anvergură – au continuat în aceste zile în câteva orașe; un “mega-protest” pro-justiție e deja programat, pe 20 ianuarie, în București.

+ De ce contează toate astea? Pentru că, dincolo de impactul intern, România ar putea aluneca în 2018 – sau nu – în tabăra “democrațiilor europene iliberale”, alături de Ungaria și Polonia; lucru care nu va rămâne nesancționat – inclusiv economic – de UE. Au scris, pe tema asta, Washington Post și The New York Times.

+ O ipoteză interesantă semnalată de Liviu Avram: UE ar avea, pentru corecția României, o posibilă pârghie pe care n-a avut-o în cazurile Ungariei/Poloniei.

3./REMANIERE SAU RESTRUCTURARE? O ALTĂ MARE NECUNOSCUTĂ A LUI 2018 e cum va face față economia reală la experimentului fiscal impus pe repede înainte, fără studii de impact și fără perioade de pregătire. De notat că pentru corectarea OUG 79, cea cu modificările fiscale, guvernul a dat deja cel puțin 4-5 ordonanțe noi și a luat diverse alte măsuri, chiar și în ultimele zile din 2017 (pe 28 decembrie, de pildă, a amânat cu 6 luni plata contribuțiilor sociale în același cont unic + a adoptat un memorandum pentru păstrarea nivelului salarilor în IT; e neclar încă cum va fi rezolvată problema, spune patronatul softiștilor). Câteva previziuni, observații și gânduri despre economia în 2018:

 • Cum vor arăta indicatorii-cheie în 2018, o analiză cursdeguvernare.ro: ce spune Comisia Națională de prognoză vs. ce spun departamentele specializate ale băncilor;
 • Economia lumii în 2018, o listă de previziuni alcătuită pentru rfi.ro de Constantin Rudnițchi;
 • Lucian Croitoru (consilier al guvernatorului BNR): Despre inflație, una dintre amenințările lui 2018, și despre motivele pentru care aceasta a întârziat să apară;
 • Radu Crăciun (director BCR Pensii): Povestea economiei românești din ultimii ani într-un singur grafic. Pe raducraciun.ro;
 • Ioana Petrescu (fost ministru de finanțe în guvernarea Ponta): Ce ne aduce anul 2018? 10 previziuni economice mai puțin optimiste; aici;
 • Cristian Tudorescu (contributors.ro): Când ne-a fost mai bine, în 2017 sau în 2016? 10 indicatori economici care ne arată cum mergem pe frânghie.

4./AVEM BUGET. Președintele Iohannis a promulgat cele două legi ale bugetului, dar nu fără comentarii. Concluzia sa: “Construcția bugetului este lipsită de estimări și calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate”. Neobișnuit, la acest buget anual, e faptul că la previzibilele critici ale opoziției – o discuție eminamente bucureșteană, de obicei – s-a alăturat corul contestatarilor-primari (inclusiv PSD). Bugetele locale, care primesc 71% din impozitele pe veniturile salariale, sunt semnificativ subțiate de o prevedere a OUG 79 care micșorează aceste impozite de la 16% la 10% (explicații amănunțite despre impact a dat, în ZF, Iulian Anghel). Înainte de vot, presa locală a vuit de titluri despre cât pierde fiecare primărie în parte (1,3 mld. lei Bucureștiul; 55 mil. lei Iașul; 28 mil. euro Clujul; 24 mil. euro Sibiul etc.). Guvernul a promis compensări; de văzut dacă le va da (și, mai ales, de văzut din ce bani).

+ Cât despre creșterea veniturilor bugetare, a apărut un proiect de ordonanță pe care cursdeguvernare.ro îl califică drept “o nouă poartă spre abuz”: ANAF ar urma să-și producă, singură, suplimentele salariale.

+ Raftul cu referințe despre legea bugetului: fișa legii de pe site-ul Camerei Deputaților (unde găsiți forma trimisă spre promulgare), observațiile președintelui + punctul de vedere al Consiliului Fiscal (1 & 2);

5./HARTA SALARIILOR NETE, județ cu județ, făcută de Adevărul pe baza cifrelor oficiale. Datele sunt însă din mai 2017; dar chiar și așa, se pot vedea decalajele.

+ Cum a evoluat, în ultimii ani, numărul angajaților din administrație; în Vaslui de pildă, scrie Dan Popa de la hotnews.ro, unul din 8 salariați lucrează la stat;

+ Costul muncii în România: defazaj sever între zona business și non-business – o analiză cursdeguvernare.ro;

+ Și, în fine, cât te costă să trăiești în diverse țări ale lumii, o hartă The Economist; reiese că Bucureștiul e printre cele mai ieftine capitale.

6./IMPOZITUL PE GOSPODĂRIE, care a stârnit agitație în vară – și la care guvernul părea să fi renunțat – se va întoarce cândva (nu știm exact când); reiese asta dintr-o declarație a șefului PSD, care a spus zilele trecute la Antena 3 că “impozitul pe gospodărie trebuie să fie implementat în acest mandat”.

+ Lista măsurilor fiscale anunțate și apoi abandonate în 2017, într-un articol pressone.ro: “Răzgândiri, amânări, bâjbâieli. Haosul fiscal al guvernării PSD”.

7./“CAZUL LUCAN” – în care un chirurg clujean e învinuit, printre altele, de falimentarea unui institut medical de stat în folos personal – a intrat într-o nouă etapă: fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit public în ultimele zile despre relațiile vechi dintre Mihai Lucan și actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog; despre informatorii din minister, care-l avertizau pe medicul clujean în avans despre controalele ministerului și despre faptul că una dintre primele decizii luate de ministrul Bodog după instalare a fost demiterea șefului Corpului de Control al ministrului, a cărui investigație din 2016 stă azi la baza anchetei DIICOT.

+ “România este plină de Lucani”, susține Emanuel Ungureanu, fost angajat al institutului clujean, actualmente deputat USR – și omul care a făcut, acum 13 ani, primele sesizări penale împotriva lui Mihai Lucan.

 ALTELE : 

 • Ne mutăm sau nu ambasada la Ierusalim? Premierul israelian l-a sunat pe președintele Iohannis să-l întrebe; Iohannis a răspuns tehnic, congruent cu votul de “abținere” dat de România la ONU (și în altă linie decât șeful PSD, care a făcut la TV, în ciuda poziției oficiale a României, declarații pro-mutare);
 • O instanță de judecată clujeană a obligat UDMR să dea socoteală pentru cele 28 mil. de euro primite de la buget, în ultimii ani, în calitate de reprezentant al comunității maghiare (informații pe care UDMR refuzase să le dea, cf. Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public).
 • Vom avea sau nu referendum pentru redefinirea familiei? Încă nu e clar. PSD insistă că e necesar, ALDE nu crede că e o prioritate. Oricum ar fi, legea referendumului a fost modificată – iar PNL a contestat-o deja la Cortea Constituțională.

ANTREPRENORI & DECIZII

10 LUCRURI BUNE DESPRE ANTREPRENORIATUL LUI 2017. Un top personal făcut de Claudiu Vrînceanu, fost redactor șef la wall-street.ro – și apoi, vreme de un an, secretar de stat în Ministerul Economiei, guvernarea Cioloș. Printre mențiuni, investiția-record în UiPath; investiția Vitruvian în Bitdefender (tranzacție care duce compania la o evaluare de 600 mil. euro); și RePatriot, proiectul RBL de repatriere a diasporei prin antreprenoriat.

+ Două clasamente ale celor mai mari investiții făcute în 2017 în firme românești: unul de la startupcafe.ro și celălalt, în două părți, de la start-up.ro (1 + 2).

+ 10 startup-uri românești de urmărit în 2018; sunt și câteva companii non-tech.

CEA MAI FOLOSITĂ TACTICĂ DE NEGOCIERE, așa-numita BATNA (Best Alternative to a Negotiated Agreement) își are avantajele ei; dar este în fond, scrie Harvard Business Review, doar “o formă de apărare împotriva unei tranzacții inferioare”. Patru abordări alternative – care ar merita testate măcar – pentru situații în care simți că puterea de negociere cu care pornești e prea mică. Aici.

“LIDERUL ATLETIC”, o sintagmă de care e posibil să nu fi auzit încă, e subiectul unei cărți care va fi publicată luna asta de trei ruși; cei trei au studiat CEO de mari companii care au obținut, în contexte ostile, rezultate remarcabile. De remarcat cazuistica: nu vorbim de companii vestice, ca de obicei, ci rusești; Aeroflot, de pildă, sau Kaspersky. Cele trei trăsături-cheie ale liderului atletic, explicate sintetic de unul dintre autori, le găsiți în revista INSEAD.

12 LUNI, 12 CĂRȚI. O listă de lecturi întocmită de absolvenți, profesori și studenți ai Stanford Business School și semnalată de start-up.ro. Găsiți pe ea, surprinzător, pe lângă cărți clasice de business și obișnuitele colecții de înțelepciuni antreprenoriale, un titlu despre fizică și altul despre mâncare. Și, pentru că se fac zece ani de când a dat în clocot global criza americană, aveți și o carte pe tema asta: “All the devils are here: The Hidden history of the financial crisis” (titlul vine de la “Hell is empty, and all the devils are here” – un vers din “Furtuna” lui Shakespeare; o recenzie bună a cărții găsiți aici).

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

ANUL HI-TECH A ÎNCEPUT CU CES, marele festival de consumer electronics de la Las Vegas. O listă a celor mai inovatoare gadget-uri ale show-ului găsiți pe bbc.com.

+ Toată presa de tehnologie vorbește, de la deschiderea CES încoace, despre steagul înfipt la acest ultim festival de Google, până acum o prezență relativ discretă la târg.

MARK ZUCKERBERG E OMUL REZOLUȚIILOR; și le anunță pe Facebook, din 2009 încoace, la fiecare început de an. Anul ăsta, de exemplu, și-a propus “să repare Facebook” – mai exact să elimine erorile (“prea multe”, spune el) care apar, ca efect secundar, la aplicarea regulilor companiei privind content-ul distribuit (acum un an și ceva, Zuckerberg încă mai susținea că Facebook e doar o platformă de tehnologie, nu o companie de content). Rezoluția lui 2018 e o misiune mai grea – și mai relevantă pentru restul lumii – decât cele din anii anteriori (în 2009, de pildă, fondatorul Facebook își propunea să poarte în fiecare zi cravată; în 2011 să mănânce doar carnea animalelor pe care le-a omorât el însuși; iar în 2015 să citească o carte la două săptămâni).

URMĂTOAREA FRONTIERĂ: Cum vom controla cu gândul mașinile: despre interfețele creier-computer, care ar putea schimba până și ceea ce înțelegem azi prin “natură umană”, avem un întreg “Technology Quarterly” powered by The Economist.

TEXT-TO-SPEECH aproape de perfecțiune de la Google: devine din ce în ce mai greu sesizabilă diferența dintre vorbirea artificială, generată pe computer, și cea a oamenilor. Rezultatele măsurătorilor arată că am ajuns, deja, în zona sutimilor de indicator.

ALTELE:

 • Câți internauți are România? 11 milioane, cf. ultimelor statistici;
 • 17+ previziuni despre marketingul via social media în 2018, în socialmediaexaminer.com (#5: Rising Ad Costs Are Here to Stay);
 • Cele mai proaste idei din tehnologie în 2017; un clasament simpatic de la MIT Technology Review;
 • Oare scăpăm anul ăsta de cabluri, încărcătoare și prize? O trecere în revistă a celor mai promițătoare tehnologii;
 • 18 schimbări “exponențiale” de așteptat în anul care vinecf. MIT Technology Review – de la criptomonede la schimbările de cultură din Silicon Valley (termenul “exponențial” e un truc de marketing, bănuiesc – autorul textului are un newsletter care se numește “Exponential View”; altfel, articolul e muncit, scris într-adevăr cu gândul la cititor).
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

“FOC ȘI FURIE LA CASA ALBĂ” e titlul unei cărți proaspăt lansate pe care administrația Trump a încercat, fără succes însă, s-o oprească de la publicare. E scrisă de Michael Wolff, care a avut luni în șir acces în Casa Albă – și care spune că a discutat cu “peste 200” de oameni din anturajul lui Donald Trump. În privința credibilității, sunt destule voci care se întreabă cum trebuie tratate informațiile din carte. “Fapte? Ficțiuni tabloidale ieftine, cum le-a numit Casa Albă? Sau ceva între?”, scrie Vox.com – care dă cititorilor, în finalul analizei, și câteva chei utile de lectură.

DESIGN-UL DE LOGO ÎN 2018. Zece tendințe. N-o să credeți: cică vor fi la modă stemele și blazoanele.

PRIORITĂȚILE ANULUI, așa cum au fost ele formulate în discursurile prezidențiale din noaptea de Anul Nou: Angela Merkel a vorbit despre empatie, Vladimir Putin despre iertare și schimbare iar Kim Jong Un despre butonul nuclear de pe biroul lui. Klaus Iohannis n-a fost inclus în selecție; a vorbit despre maturitatea societății românești şi ataşamentul ei “faţă de valorile democraţiei”.

NIȘTE OAMENI S-AU ÎNCUMETAT, în 1968, să scrie o carte de previziuni despre 2018. The New Yorker și-a asumat sarcina de a vedea ce s-a împlinit și ce nu.

CEA MAI FURATĂ CARTE din Librăriile Humanitas, aici. N-aș fi ghicit-o nici din 444 de încercări.

99 DE LUCRURI MINUNATE CARE S-AU ÎNTÂMPLAT ÎN 2017; o listă care-ar putea servi drept compensație pentru toate angoasele cu care am intrat în 2018. E o listă globală; și e făcută, după toate aparențele, de niște optimiști iubitori de cifre.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */