MONDAY MEMO #143 / Premierul nr. 3. Ce urmează.

M

 

LUNI, 22 IANUARIE 2018

1./PREMIERUL, PREȘEDINTELE, PROTESTUL. Săptămână începută cu CEx-ul de tranșare a crizei din PSD și încheiată cu cel mai mare protest din februarie 2017 încoace.

PREMIERUL. Luni Mihai Tudose a demisionat, după ce majoritatea filialelor i-au retras sprijinul politic: “PSD continuă războiul cu PSD, poporul așteaptă un nou premier temporar”o relatare în stil Vice a înfruntării Dragnea-Tudose. Marți, partidul a propus-o pe Viorica Dăncilă.

PREȘEDINTELE. Klaus Iohannis a acceptat de îndată propunerea PSD, fapt care a împărțit electoratul de opoziție în două mari tabere: cei care spun că “președintele n-avea ce să facă” și cei care sunt dezamăgiți că nici măcar la nivel declarativ n-a sancționat purtările PSD.

+ Cristian Pantazi, hotnews.ro: “Furie și rațiune. Două perspective asupra deciziei președintelui Klaus Iohannis de a accepta rapid propunerea PSD”.

+ Cum a întrerupt discursul lui Iohannis – “care vorbește rar, măsurat, cu pauze mari, narcoleptice” – emisia Europa FM; audio de 1:27 minute, aici.

PROTESTUL. În București au fost, în funcție de ce citești, 25.000 de oameni (economica.net), 50.000 (AP, Reuters), 60.000 (digi24.ro) sau 70.000 (hotnews.ro). Alte mii bune de oameni au ieșit în orașe mari (Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Oradea, Galați etc.) și alte zeci/sute în diaspora și în orașe medii (la Alexandria, de pildă, au protestat 9 oameni). De notat, dincolo de cifre, două lucruri: că oamenii au ieșit din case pe o vreme descurajantă și că – dacă ne luăm după pancarte – lista nemulțumirilor a inclus instabilitatea fiscală și pe cea politică.

2./CINE ESTE VIORICA DĂNCILĂ? Președinte al grupului PSD din Parlamentul European; de loc din Teleorman; studii de inginerie (petrol și gaze); intrare în politică în 1996; din 2015, șefă organizației de femei; suporter declarat al OUG 13. În privința englezei, o puteți evalua singuri aici. Alte info:

 • Cum o caracterizează politico.eu: “Dăncilă gave one of the worst MEP interviews ever […]. She failed to answer any of the soft questions posed. After claiming «I love reading», she failed to name a book she had read. Asked to describe her political style in three words, she used 39, and didn’t name a political role model or any specific career achievement”.
 • Cum o văd concetățenii săi din Videle: Un video-reportaj recorder.ro; are 6 minute.
 • Care e relația sa cu Dragnea: Șeful PSD spune că Dăncilă e “o doamnă decentă, agreabilă și foarte competentă”. Altfel, Viorica Dăncilă a angajat-o în propriul staff de parlamentar european pe Adriana Botorageanu, inculpată – alături de Liviu Dragnea – în dosarul angajărilor fictive (“dosarul Bombonica”, cum îi spune presa).

+ CE URMEAZĂ. Formarea noului guvern, pentru care PSD reunește astăzi din nou CEx-ul; și, cel mai probabil pe 29 ianuarie, votul în Parlament.

3./“EXPLOZIVUL FORMULAR 600”, cum îl numește cursdeguvernare.ro, analizat de Radu Derscariu de la Deloitte: cf. ultimelor modificări fiscale, sunt obligați să depună declarația 600 până la 31 ianuarie toți cei care au obținut în 2017 din venituri extrasalariale (de la cele via PFA la drepturile de autor și de la dividende la chirii) mai mult de 22.800 lei. Problema mare n-ar fi atât formularul în sine (deși termenul scurt de depunere e nerezonabil și capacitatea ANAF de a face față e în cel mai bun caz discutabilă), ci faptul că în 2018 ești obligat să plătești trimestrial statului contribuții în acord cu câștigurile din 2017, chiar dacă anul ăsta nu vei mai avea acele venituri extrasalariale.

+ Calculele și explicațiile expertului Deloitte, aici.

+ Ministrul de Finanțe și șefa ANAF au fost convocați de senatori, săptămâna aceasta, pentru explicații (fiscul spune că sunt doar 200.000 de oameni afectați; diverși observatori cred că cifra e, foarte probabil, mult mai mare).

4./EURO A DEPĂȘIT VINERI, pentru prima dată, 4,66 lei; alte repere despre alte monede, aici.

+ Trei variante prin care BNR vrea să tempereze creditarea.

+ Despre amenințarea inflației, o analiză cursdeguvernare.ro.

5./UN FOST MINISTRU DE FINANȚE din guvernarea Ponta, Ioana Petrescu, face pe blogul său calendarul primelor trei teste ale “premierului Dragnea”:

 • ianuarie/februarie – vom vedea consecințele introducerii formularului 600 “și a degringoladei de la ANAF”;
 • februarie – vor apărea consecințele noii legi a salarizării: unii angajați din sistemul public vor constata că le-au scăzut salariile și “vor da în judecată statul”;
 • aprilie – “avem termen limită să rezolvăm problema cu deficitul structural și să prezentăm un raport cu măsurile luate”.

6./RAPORT DEFAVORABIL pe tema justiției de la GRECO, organismul anti-corupție al Consiliului Europei (documentul integral, aici). În decembrie, GRECO a cerut autorităților române ca până pe 15 ianuarie să explice ce și cum se întâmplă cu legile justiției (deci concluziile despre noua legislație nu sunt parte din raport).

+ Situația justiției din România va fi dezbătută, în februarie, în plenul Parlamentului European;

+ De prin vecini: Curtea Supremă a Poloniei a declarat neconstituționale noile legi ale justiției, sursă majoră de conflict între Varșovia și UE; iar în Cehia noul premier a rămas fără imunitate pe motiv de suspiciuni de fraudă cu fonduri UE + în weekend are loc al doilea tur de prezidențiale (la care sunt șanse ca președintele în exercițiu, care e pro-rus, să fie învins).

+ “Europa franco-germană se va distanța de flancul estic”, crede Valentin Naumescu; despre opțiunile pe care le avem noi, esticii, după “teribilul recul iliberal”aici.

7./CNA ȘI-A FĂCUT DATORIA, tehnic, și a sancționat cu amenzi și somații nouă televiziuni pentru difuzarea imaginilor cu crima de la metrou. Socoteală pe cifrele publicate de paginademedia.ro: pentru cele 4.436 difuzări prin care publicul a fost expus la filmul unei crime, CNA a dat amenzi cumulate de 92.000 lei, adică de 19.732 euro. B1TV, care deține recordul – cu 1.884 difuzări – a fost amendată cu 4.289 euro.

8./PREȘEDINTELE A CONTESTAT LA CCR  legea care permite parlamentarilor, miniștrilor & primarilor să fie “comercianți persoane fizice” și a trimis la reexaminare legea prin care Monitorul Oficial trece din subordinea guvernului în cea a Camerei Deputaților.

9./DACĂ AVEȚI COPII LA ȘCOALĂ, e bine să știți că s-a modificat regulamentul: elevii nu mai sunt obligați să poarte uniformă, dar sunt obligați să-și depună telefoanele în timpul orelor “într-un loc special amenajat”. Președintele unei asociații a elevilor spune că nu e OK și invocă “prerogativa dreptului la proprietate”. Un profesor nu înțelege, totuși, supărarea: “Nici eu, ca profesor, nu am voie să folosesc telefonul în timpul orelor”.

+ Disciplină opțională nouă: “Adolescență și autocunoaștere”; despre relații, iubire, sex, familie, decizii & despre “consumul necritic de media”; din anul școlar 2018-2019.

+ Cât durează, mai nou, adolescența? Păi cam de la 10 până la 24 de ani, explică BBC.

DIGITAL MEMO

DESPRE CREȘTEREA ȘI DESCREȘTEREA BITCOIN, care a avut o săptămână bizară, plus câteva lecții pe tema celor cinci stadii ale bulelor speculative, particularizate pe criptomonede. Numele englezești ale stadiilor, ne explică The Economist, sunt “displacement” (de obicei are legătură cu apariția unei noi tehnologii); “boom” (în care încep să se înmulțească investitorii); “euphoria” (când noua sursă de câștiguri devine subiect de conversație pentru toată lumea); “financial distress” (când apar primele scrâșnete) și “revulsion” (când bula se dezumflă cu totul).

+ De ce n-ar emite guvernele propriile bitcoin-uri? O întrebare interesantă de la Bloomberg. Posibil răspuns: “The future of money may or may not include digital cash — but such government-backed currency, if it’s ever issued, will be very different from Bitcoin”. Argumentația, aici.

+ Criptomonedele pe înțelesul tuturor, o excelentă colecție de surse de informație făcută de start-up.ro.

“CRIZA ATENȚIEI DIGITALE” – declanșată, grădinărită și-apoi măiastru canalizată de sclipitoare minți de la Google, Apple și Facebook – naște și antidoturi. De pildă “Time Well Spent”.

S-A DESCHIS ȘCOALA GOOGLE DE IT-IȘTI. Pachet de șase module de curs online dezvoltate de Google în parteneriat cu Coursera. Barieră de intrare joasă (începători, adică “no prior experience required”). Toate cele șase module sunt accesibile vreme de un an, începând cu 23 ianuarie. După cele șapte de zile de “trial”, costul e de 49$/lună – pe ideea “cu cât înveți mai repede, cu atât mai mult economisești”. La final, după teste, capeți diplomă “Google IT Support Professional Certificate”, în caz că-ți trebuie.

 • UN EXCELENT GRUPAJ WIRED cu titlul “Free Speech, Tech Turmoil, and the New Censorship”. Merită, dacă aveți timp; pare că ne îndreptăm spre un punct de inflexiune.
 • WHATSAPP ȘI-A LANSAT versiune business; în România va fi disponibilă în următoarele săptămâni.
 • CĂPĂSTRU PENTRU TITANII TECH. Dominația Google, Facebook & Amazon e dăunătoare pentru consumatori și pentru competiție; o mini-analiză The Economist.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

ANTREPRENORI & DECIZII

ARE SENS START-UP NATION? “În formula sa din 2017, programul Start-Up Nation acorda 44.000 de euro antreprenorilor pentru a începe o afacere”, ne amintește start-up.ro. “Aceștia din urmă nu trebuiau să aibă niciun alt venit pentru a putea accesa finanțarea. Practic, statul a înmânat niște bani unor oameni, antreprenori sau nu, fără să ia în calcul gradul de risc al investiției”. Statul israelian, notează Vlad Andriescu, face altfel: nu dă bani dacă în business-ul respectiv nu mai investește și altcineva: “e ca a la fotbal: niciodată statul nu pleacă pe flanc dacă pe partea cealaltă nu e un privat”.

+ În aprilie începe o nouă sesiune Start-Up Nation; se pot înscrie și respinșii din 2017.

MARKETINGUL “OM-CĂTRE-OM” în era în care aveam, la sfârșit de 2017, peste 5.000 de soluții software pentru marketing. Plus șase argumente pe ideea “viitorul marketingului e H2H”, adică “human-to-human”, adică “om-către-om”. Argumente știute, aproape banale – dar de bun simț.

CINE-AR PUTEA AVEA UN PROFIT mai mare decât Apple ori Warren Buffett? Indicii: e instituție de stat; nu e din China; și nu e nici dintre țările exportatoare de petrol din zona Golfului Persic. Aici.

LECTURI ANTI-PRĂJIRE. Pentru antreprenorii care-abia și-au lansat un start-up – sugativă de timp, energie și nervi – o listă eclectică de cărți făcută de entrepreneur.com; pe ea, una despre bătălia Amundsen-Scott pentru întâietatea la Polul Sud; alta despre “războiul consolelor” din anii ’90; și una fundamentală, scrisă de fermecătorul domn Kahneman.

“ACEST SPAȚIU funcționează fără autorizația de securitate la incendiu” – așa sună textul pe care proprietarii de cluburi, baruri, restaurante, cinematografe, hoteluri, pensiuni, teatre etc. sunt obligați să-l afișeze începând cu 2018; legea tocmai a fost promulgată zilele trecute. E și ăsta un efect al Colectiv.

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

AM SCRIS ACEST MONDAY MEMO ieri cu gândul Nic Sârbu. Cațavenc old-school; scria Science Friction, o rubrică/blog în care ne explica cum e cu știința. Om cald și curios, iubitor de științe; ne împărtășeam unul altuia, din când în când, linkuri și bancuri despre fizicieni – și-mi dădea uneori feedback despre Monday Memo. Era astrofizician cu școală la Berkeley; așa că s-a dus să joace șotron printre stele. Mi-a rămas în minte dialogul ăsta, care-o să mă facă întotdeauna să zâmbesc:

 • Nic, pe Facebook: “Căutam să văd care-s diferențele între dorks, geeks and nerds. Că mă tot întreabă Simona eu ce oi fi. Acum știu. Dacă sînteți curioși să faceți testul, pe la sfîrșit vă întreabă o serie de chestii mai personale, așa, inclusiv adresă de mail. Eu aveam una mai veche, le-am dat-o pe aia, că tot n-o mai port. 48% Nerd, 30% Geek, 4% Dork”.
 • Eu, în comment: “Și restul de 18%?”.
 • Nic, în reply: “Da’ să știi că faptul că ai calculat te bagă și pe tine pe-acolo…”.

O APLICAȚIE ROMÂNEASCĂ pentru programări online la doctor. Se numește Docbook, listează medici din 11 orașe și își propune să ajungă până la sfârșitul anului în alte 49.

PLAGIATUL DE LA CSM. Noul vicepreședinte al CSM, Codruț Olaru, și-a plagiat teza de doctorat, scrie Emilia Șercan în PressOne: “Niciun rând din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu îi aparține procurorului Olaru […]”. Teza a fost coordonată de Tudorel Toader, care la momentul respectiv era decanul Facultății de Drept Iaşi și judecător CCR.

IANUARIE E CEA MAI BUNĂ LUNĂ de cumpărat bilete de avion; companiile acordă reduceri de 40-60%, ne amintește PRO TV. Prin urmare, dacă știți când și unde, nu amânați; rezervați.

CUM NE SEDUC DICTATORII. Un text în care Manfred Kets de Vries, profesor la INSEAD, listează patru tehnici pe care mai toți liderii autoritari le folosesc: 1. ne spun ceea ce vrem să auzim (folosindu-se și de așa-numitele “confirmation bias” și “neurological laziness”); 2. exploatează frustrările celor vulnerabili “prin procesul psihologic de identificare cu agresorul”; 3. ne împing în “jocul de-a căutarea vinovatului”; 4. îi etichetează pe cei care dau știri nefavorabile drept “inamici ai statului”.

TESTUL LA CARE TRUMP A LUAT PUNCTAJ MAXIM. La recentul său consult medical, președintele Trump a insistat să-i fie făcută și o evaluare cognitivă (s-au înmulțit vocile care-i pun la îndoială inteligența și stabilitatea emoțională); a luat 30 de puncte din 30. E vorba de așa-numitul MoCA (Montreal Cognitive Assessment), pe care medicii îl folosesc pentru a identifica rapid disfuncțiile cognitive ușoare. Dacă vreți să-l faceți și voi, îl găsiți aici; n-ar trebui să dureze mai mult de 10 minute.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */