MONDAY MEMO #144 / Programul de guvernare nr. 3

M

 

LUNI, 29 IANUARIE 2018

1./ASTĂZI DUPĂ-AMIAZĂ, dacă toate merg conform planului, vom avea un nou guvern – al treilea din ultimele 13 luni. Votul în plen pentru validare e programat pentru ora 15:00.

+ Cu Viorica Dăncilă, coaliția PSD&ALDE egalează – într-un singur an – recordul de trei premieri per mandat parlamentar de patru ani (un record atins până acum în doar 2 dintre cele 7 mandate post-’89: în guvernarea 1996-2000, cu premierii Ciorbea/Vasile/Isărescu, și în guvernarea 2008-2012, cu premierii Boc/Ungureanu/Ponta);

+ O analiză lămuritoare a noii formule guvernamentale – care păstrează doar 4 dintre cei 28 de miniștri ai cabinetului instalat în ianuarie 2017 (Externe, Interne, Muncă și Agricultură) – găsiți pe cursdeguvernare.ro; ca noutăți structurale, ministerul Consultării & Dialogului va fi absorbit de Ministerul Muncii & vom avea patru vicepremieri (față de doi, cât aveam anul trecut pe vremea asta);

+ O scurgere de informații – făcută pe canale media folosite de obicei de PSD pentru diseminări de mesaje – vorbește despre un schimb nu foarte amabil de replici pe tema numirii de la Educație între șeful partidului, Liviu Dragnea, și influentul secretar general adjunct Codrin Ștefănescu. Indiferent că disputa va avea sau nu consecințe, configurația geografică a noului cabinet sugerează că Liviu Dragnea a fost într-adevăr preocupat să recompenseze, în noua formulă guvernamentală, filialele care l-au ajutat să-l înlăture pe premierul Mihai Tudose.

2./NOUL PROGRAM DE GUVERNARE (PG3) – al treilea din ultimele 13 luni – vine cu câteva noutăți:

A. Cinci schimbări de viziune ale guvernului Dăncilă față de guvernul Tudose – o sinteză a capitolului Fiscalitate/Buget din PG3 făcută, pe hotnews.ro, de Dan Popa:

1) impozitul pe gospodărie “nu mai e o țintă fixă, ci mobilă”;

2) reducerea nr. de taxe se amână pentru 2019;

3) codul economic intră în dezbatere “cândva, în 2018”;

4) dispare data de la care toate taxele pot fi achitate online;

5) Comisia Națională de Prognoze își schimbă subordonarea.

B. Alte prevederi – inclusiv cele din zona salariului minim, a punctului de pensie, a plafonului pentru plata TVA și a eliminării impozitului pe dividende, aici (găsiți în text și link către versiunea integrală a PG3);

C. Ce se va întâmpla în 2019: măsuri prognozate, măsuri amânate & măsuri fără deadline – o listă scurtă pe digi24.ro.

+ De notat revenirea în guvern, pe portofoliul Finanțelor, a lui Eugen Teodorovici, “adversar al schimbărilor fiscale și al Declarației 600”, după cum scrie profit.ro; Teodorovici a fost ministru al Finanțelor/Fondurilor Europene în guvernarea Ponta. De notat și revenirea, ca vicepremier, a lui Viorel Ștefan, fost ministru de Finanțe în guvernarea Grindeanu (criticat public în repetate rânduri de Liviu Dragnea; sub mandatul său a apărut ideea impozitului pe gospodărie);

+ PNL a lansat “Cartea neagră” a primului an de guvernare PSD. E un document politic, plin de sintagme precum “cea mai mare vânzare de iluzii din 1989 încoace” și “o colecție de minciuni”; dar e un document util, totuși, pentru minuțiosul inventar de promisiuni făcute de PSD în campanie + pentru o serie de date & fapte din surse non-partizane.

3./CONFUZIE ÎN JURUL DECLARAȚIEI 600 privind veniturile extrasalariale. Termenul de depunere, considerat nerealist și de contribuabili, și de Fisc (care n-are încă răspunsuri la toate întrebările) este 31 ianuarie 2018. Cum săptămâna trecută n-am avut premier, a făcut declarații pe tema asta Liviu Dragnea, care a promis o amânare (deși n-are, totuși, rol executiv; cursdeguvernare.ro a explicat care ar putea fi “mecanismul de implementare a deciziei de partid”). “S-a comunicat foarte prost pe tema Declarației 600, probabil că nici ministrul nu a fost foarte bine informat”, s-a scuzat – clasic – Dragnea.

+ Cum declarația lui Dragnea înseamnă amânare, nu abrogare, găsiți pe digi24.ro 18 întrebări & răspunsuri de la ANAF despre declarația 600;

+ Propunerea de ordonanță de amânare până la 1 martie a fost publicată, deja, pe site-ul Ministerului de Finanțe; e destul de neclar însă ce se va întâmpla în situația – puțin probabilă, dar posibilă – în care noul guvern nu primește azi votul parlamentarilor; termenul-limită de 31 ianuarie e totuși miercuri, iar săptămâna trecută doar 8.400 dintre cei 200.000+ contribuabili vizați estimați de Fisc depuseseră declarația.

4./INFORMATIZAREA ANAF? Fiscul a împrumutat bani pentru asta de la Banca Mondială (BM) în 2012; vorbim de 91 mil. dolari. N-a cheltuit decât 23,5% – și “absolut toți banii, echivalentul a 60 mil. lei”, a recunoscut fostul ministru de Finanțe, “au fost cheltuiți numai pe consultanță”. Prin urmare, România e nevoită să ramburseze creditul în perioada 2018-2025, în tranșe bianuale de 7,1% din sumă. Cursdeguvernare.ro a făcut lista celor 6 șefi ai ANAF răspunzători – și ai celor 9 miniștri de finanțe care s-au succedat de la contractarea creditului încoace. Concluziile BM? Aici.

5./ONU NE INCLUDE ÎN TOP 10 ȚĂRI a căror populație va scădea până în 2050. Tot acest top 10, fără excepție, e ocupat de țări est-europene; “Japonia, probabil țara cu cele mai multe provocări demografice analizate, se află pe cel de-al 11-lea loc în clasament”, notează cursdeguvernare.ro.

+ O perspectivă occidentală despre clasament, cu tabel & hartă, în Quartz.

+ “La Roumanie perd ses têtes”, scrie Libération (text în franceză; o sinteză în românește, aici); e, în esență, un articol despre tinerii instruiți care au plecat din țară, în ultimii ani, din motive de instabilitate politică/fiscală.

6./A MURIT NEAGU DJUVARA. Avea 101 ani. Despre cele 18 întâlniri ale lui Djuvara cu istoria – de la Marea Revoluție din Octombrie, care l-a prins la Sankt Petersburg, până la zborul cu Air Force One, în care l-a însoțit pe Lyndon Johnson – a scris anul trecut pressone.ro. Iar Andrei Pleșu i-a schițat ieri, în câteva paragrafe, un splendid portret: “[Djuvara] a trecut prin tot: război și universitate, aventură și savantlîc, exil și repatriere, Europa și Africa, diplomație, filosofia istoriei, spionaj, jurnalistică, Sorbona, Niamey și București, boierie și sărăcie, profesorat, politică, explozie creatoare după vîrsta de 80 de ani, anonimat și glorie, acțiune, contemplativitate, radicalitate, cordialitate, hazard”.

+ “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, un audiobook în lectura lui Djuvara; face toți banii. Puteți asculta un fragment aici.

7./O LEGE DESPRE FUNCȚIONARII PUBLICI va fi discutată în parlament pentru a patra oară, după două respingeri de la CCR și o cerere de reexaminare de la președinte. E vorba de posibilitatea de a lucra și după depășirea vârstei de pensionare.

8./ADMINISTRAȚIA LOCALĂ, AȘA CUM NU SE VEDE DIN CAPITALĂ. “Primarul din Moșna are acum [salariu de] peste 9.000 de lei brut, iar odată cu creșterea salariului minim ajunge, în februarie, la 11.875 de lei”, scrie ReporterIS despre o comună a cărei economie privată constă, în teorie, în vreo 20 de firme & PFA-uri; în practică, însă, constă într-un bar și trei magazine. În scripte sunt 6.700 de locuitori în comună; dintre ei însă 4.200 sunt cetățeni din Republica Moldova care și-au făcut buletin de România aici – motiv pentru care și alocările bugetare sunt mai mari decât cele cuvenite. Fondul de salarii al primăriei pe 2018? 1,2 mil. lei. Veniturile proprii? 200.000 lei.

9./CUM STĂM CU PATRIOTISMUL / NAȚIONALISMUL / POPULISMUL? Câteva gânduri de la Vintilă Mihăilescu, care pe 24 ianuarie a vorbit cu publicul despre miturile și clișeele care vin la pachet cu aceste trei cuvinte. Poți fi naționalist fără să fii patriot, de pildă; naționalismul e o ideologie, patriotismul o atitudine personală. Identitatea etnică? E altceva decât identitatea culturală. Ioana Pelehatăi a sintetizat discuția în “10 lucruri despre naționalism pe care le-am aflat de la Vintilă Mihăilescu”.

+ Apropo de 24 ianuarie“Unirea s-a născut în exil”, un text interesant despre “mica noastră elită” post-1848, despre “influencerii” epocii și despre cum s-au petrecut lucrurile, de fapt, în 1859.

10./DUPĂ CUM PROBABIL ȘTIȚI DEJA, Simona Halep a pierdut, într-un meci formidabil – analizat în amănunt de tennis.com – finala Australian Open. Adrian Țoca de la treizecizero.ro a scris, de la fața locului, un articol cu titlul “Momentul de cotitură. După Melbourne 2018, nu va mai fi la fel pentru Simona”.

ALTELE:

DIGITAL MEMO

DACĂ VINDEȚI ONLINE CEVA – orice – citiți asta. E despre psihologia potențialului cumpărător în fața butonului “cumpără”. Reiese, din niște studii pentru care găsiți link-uri în text, că noi, oamenii, sunem “procesatori paraleli” (parallel processors), adică folosim două sisteme complementare de raționament pentru a lua decizii: unul deliberativ (cu structuri, reguli etc.) și altul asociativ (difuz, aproximativ, bazat pe experiențe personale & intuiție). Cum funcționează aceste sisteme în fața unei pagini de web explică autorii studiului. Indiciu: da, fonturile, imaginile & culorile chiar contează.

CRIPTO-ȚARA CANTOANELOR. “În alte țări, politicienii sunt îngrijorați de frenezia din jurul criptomonedelor și au temeri legate de securitatea informatică; de legislație; de bulele speculative”, scrie Financial Times. Elveția, în schimb, nu opune deloc rezistență la schimbare; dimpotrivă, a deschis larg ușa “culturii criptomonedelor” (ba chiar e “un hub global pentru lansarea de oferte inițiale”).

  • FOND CU CAPITAL DE RISC pentru start-up-uri IT din România. Se numește GapMinder și pornește cu 26 mil. euro. Fondatori, patru români și un italian.
  • CE SOFTURI de project management folosesc companii precum Uber, Dropbox ori Netflix? Aici.
  • EȘTI PE ANDROID? Uite-o listă cu ce știe Google despre tine.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

ANTREPRENORI & DECIZII

LA 10 ANI DE LA CRIZĂ, toate marile economii ale lumii sunt, în sincronie, pe creștere. Vedeți harta globală. Scăderi, doar în câteva țări răvășite de criză și război – de ex. Venezuela și Siria. Cât despre România, ar fi meritat și ea bleumarin; dacă statisticile noastre sunt corecte, în 2017 am avut creștere de peste 5,6%.

DECALAJELE ÎNTRE REGIUNILE ȚĂRII sunt în creștere, scrie cursdeguvernare.ro; iar viitorul nu promite nimic bun; vedeți prognozele până-n 2021 adunate în câteva tabele.

+ În 2017 am avut deficit bugetar de 2,88%, sub ținta de 2,96%; 22% creșteri la cheltuielile de personal; investiții cu 32% sub țintă. Aici.

+ 26,3%, creșterea activelor nete la Pilonul II (fondurile de pensii private obligatorii) în 2017, “anul în care guvernul le-a dorit desființate”.

PROBLEMA OPEN SPACE-URILOR e că sunt, ăăă…, “open”. Iar dacă mai ești și introvert și nu-ți prea place să interacționezi oricând și cu oricine, înseamnă că ești ca autoarea acestui articol – care a făcut un inventar de tactici de supraviețuire.

NARCISISTUL + EMPATUL, printre cele mai toxice tipuri de relații. Se atrag unul pe celălalt, se hrănesc unul pe celălalt – “pentru că empații au multă compasiune și înțelegere de dat, în vreme ce narcisiștii înfloresc în preajma celor care le acordă atenție”.

UN EMAIL VECHI SCRIS DE STEVE JOBS, luat la analizat de inc.com și transformat în sursă de lecții. Mesajul lui Jobs are doar câteva paragrafe; e concis, bine organizat, eficient. “A ieșit așa din întâmplare?”, se întreabă autorul. “Nu pariați pe asta”.

EXISTĂ O MULȚIME DE METODE de ținut sub control cheltuiala timpului; un reporter de la Fast Company propune un test de-o săptămână pentru stabilirea, înainte de tratament, a “diagnosticului”.

+ Sau, dacă nu vă place testul de mai sus, iată o listă cu 20 de aplicații de ținut socoteala timpului.

CONTROLUL EMOȚIILOR ÎN NEGOCIERI. Podcast de 25 min. de la Harvard Business Review; scriptul va fi disponibil abia după 30 ianuarie.

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

“EUROPA SE ÎNTOARCE”, scrie New York Times, “și respinge trumpismul”. Ziarul face referire la “ambițiosul discurs” susținut de Emmanuel Macron la Davos; unul prin care președintele francez a încercat să se poziționeze ca “lider al lumii libere” (un titlu care le-a revenit automat, post-’45, doar președinților americani). Și totuși, spune Quartz, în ciuda convingătoarei coregrafii europene, continentul e plin de fisuri.

+ Ce s-a întâmplat la Davos, o sinteză în șapte paragrafe, aici; plus ceva despre “apariția Soros”;

+ A fost într-adevăr China vedeta Davos-ului 2018? Cel mai probabil da.

CUM STĂ AMERICA LA “SOFT POWER” după un an de Trump? Mai prost ca niciodată, scrie Foreign Policy într-un text cu titlul “Trump Is the Worst Salesman America Has Ever Had”; concluzie pe sondaje Gallup în 134 de țări.

+ Într-un clasament al țărilor cu “influență pozitivă” în lume, SUA sunt pe locul al 7-lea. Vezi aici top 10, cf. IPSOS.

TOATE REVISTELE FAINE MERG ÎN RAI. În raiul printului – o colecție privată de 120.000 de titluri pe care un fost scenarist de la MTV a început-o când era adolescent, în anii ’90, înainte ca internetul să facă tiparul (semi)irelevant.

ȚIGĂRILE ELECTRONICE. După primele studii, avem și un prim raport amplu (făcut pe baza datelor din peste 800 de cercetări); principalele patru concluzii, aici.

+ Altfel, reglementatorul american FDA a respins, zilele trecute, argumentele Philip Morris – care susține că dispozitivul IQOS și tutunul “heat-not-burn” chiar reduc riscul de îmbolnăvire cu boli asociate fumatului (Philip Morris are nevoie de aprobarea FDA pentru a pune produsul – o investiție de miliarde – pe piața SUA).

BRITANICILOR LE PLAC TIMBRELE COMEMORATIVE, alea care marchează momente-cheie (“sunt ca firimiturile prăjiturilor istoriei”, scrie Quartzy). Doar că șeful poștei britanice a refuzat să emită timbru cu Brexit pe motiv de “strictă neutralitate politică”. Drept urmare, un site satiric (al cărui slogan e “Time Well Wasted”) a mobilizat designerii. A ieșit o colecție frumoasă; una așa, foarte englezească.

RUSIA A INTERZIS difuzarea comediei englezești “The Death of Stalin”, pe care o consideră parte din “războiului ideologic” al Occidentului împotriva Rusiei. Cu toate astea, un cinematograf moscovit a ignorat interdicția; dar a fost nevoit să suspende proiecțiile sâmbătă, după un raid al poliției, scrie New York Times. Mai bună reclamă nici că se putea. Trailerul filmului, aici.

ȘI TOTUȘI, E=MC2. Ce înseamnă, până la urmă, această ecuație pe care toată lumea o știe, dar atât de puțini o înțeleg? O mini-lecție care nu presupune cunoștințe anterioare de fizică, în Forbes (care, din motive care-mi scapă, publică din când în când articole de popularizare a științei).

1 secundă / 705.600.000 = 1 FLICK: noua unitate de timp, următoarea după nanosecundă, propusă de Facebook; le e utilă dezvoltatorilor IT pentru a controla sincronia efectelor vizuale, cf. BBC. Numele vine de la “frame-tick” (Facebook nu e prima corporație care propune o nouă unitate de măsură; în 1998 Swach a împărțit ziua în 1.000 de unități și a propus “.beat”-ul, care măsoară 1 minut și 26,4 secunde – și de care nimeni nu pare să fi auzit).

DACĂ NU PUTEȚI ADORMI uneori din cauza roiului de gânduri – o maladie contemporană – iată nouă soluții de domesticit “the monkey mind”, cum îi spun budiștii.

SĂ SE CONSEMNEZE că la evenimentul care va avea loc în Piața Victoriei din București la 3 septembrie 2081, inițiat pe Facebook, s-au înrolat deja 77.000 de oameni cu “going” și 92.000 cu “interested”. Pică într-o miercuri, în caz că vreți să vă puneți data în calendar. Vorba inițiatorului: “ne vedem în piață” (peste 23.229 zile).

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */