Miniștrii de finanțe ai PSD, durată medie de viață.

M

 

Fiscal suntem OK ca țară, a zis azi Eugen Teodorovici, noul ministru de Finanțe. “Problema principală, în schimb, o reprezintă birocraţia, partea birocratică, ceea ce efectiv sperie şi contribuabilul şi mai ales investitorii care ar dori să aleagă România în locul altei destinaţii”. Și ar mai fi o problemă, cred; una cel puțin la fel de gravă. Din 2012 încoace, de când avem – cu excepția anului Cioloș – doar guverne PSD, durata medie de viață a unui ministru de Finanțe e de 7,9 luni (cel mai longeviv a fost al doilea ministru din cei șapte – Daniel Chițoiu – care a rezistat, și el, doar 14 luni și jumătate).

Cine să rezolve deci problema birocrației fiscale, când schimbi șapte miniștri în 4,5 ani? Iată-i pe cei șapte:

1. Florin Georgescu – 228 zile
2. Daniel Chițoiu – 439 zile
3. Ioana Petrescu – 284 zile
4. Darius Bogdan Vâlcov – 91 zile
5. Eugen Teodorovici – 232 zile
6. Viorel Ștefan – 176 zile
[Anca Dragu, guvern tehnocrat – 414 zile]
7. Ionuț Mișa – 214 zile

NU MAI SPUN CĂ PENTRU INFORMATIZAREA ANAF România a luat în 2012 un credit de 91 mil. $ de la Banca Mondială, dintre care 23,5% – asta înseamnă vreo 21 mil. $ – au fost cheltuiți până acum pentru consultanță și niciun dolar pentru IT; că Banca Mondială ne-a tot controlat și ne-a tot avertizat; și că, nefiind în stare să implementăm proiectul, din octombrie suntem nevoiți să începem să rambursăm creditul, în tranșe bianuale de 7,1% + dobânzi. Ultima rată? În 2025.

IATĂ ȘI DECLARAȚIA LUI MIȘA, cf. cursdeguvernare.ro (care se întreaba zilele trecute, pe bună dreptate, de ce trebuie contribuabilul român să plătească 21 mil. $ servicii de consultanță pentru o informatizare care n-a avut loc):

“S-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiţi numai pe consultanţă. Am avut discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale din acest punct de vedere. Ei au sesizat din 2012, în fiecare an, faptul că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT şi că ne-am rezumat la a face analize şi consultanţe”.

“Nu s-au făcut progrese”. Cine anume “nu s-au făcut”? Și cine anume n-a rezolvat “partea birocratică”?

Statul paralel?

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */