MONDAY MEMO #147 / Decizii așteptate

M

 

LUNI, 19 FEBRUARIE 2018

1./ȘTIREA-BLOCKBUSTER A SĂPTĂMÂNII n-a fost o știre în sine, ci o conferință de presă pe care doar la TV au urmărit-o aproape 2 mil. români (+ cei din online). Șefa DNA a ieșit public – punctând la capitolul imagine fie și prin faptul că a răspuns, timp de două ore, la toate întrebările presei – pentru a contracara acuzația potrivit căreia “procurorii de la DNA falsifică probe” (lansată de un fost deputat, inculpat în mai multe dosare, care susține asta despre procurori de la DNA Ploiești).

De ce contează: Reacția lui Kovesi vine pe fondul speculațiilor despre revocarea ei – și a ceea ce ea numește “un festival disperat al inculpaților” care încearcă să decredibilizeze instituțiile anti-corupție. Context în care premierul Dăncilă l-a rechemat de urgență în țară pe ministrul Justiției, aflat în Japonia, să rezolve “criza”. Tudorel Toader a revenit cu o zi mai devreme; rezultatul palpabil al acestei reîntoarceri precipitate a fost o declarație de presă în care, după ce-a povestit despre proiecte imobiliare japoneze, ministrul a anunțat că amână decizia în privința DNA pentru joia asta, când urmează să prezinte un raport în plenul Parlamentului (după care a fugit, la propriu, din fața jurnaliștilor).

2./PROGRAMUL DE GUVERNARE (PG) AR URMA SĂ SE MODIFICE din nou, dacă luăm de bună o declarație a lui Liviu Dragnea – care a anunțat un congres extraordinar al PSD în prima jumătate a lui martie; ar fi a patra modificare din ultimele 14 luni. Dincolo de PG, există și alte două mize ale congresului, cf. unor opinii din interiorul PSD citate de hotnews.ro – aici.

De ce vrea să schimbe Dragnea PG: ”Vreau să redefinim programul de guvernare, vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun grupurile ilegitime, să ne implicăm în democratizarea societăţii româneşti, vreau să angajăm PSD în cel mai ambiţios program de dezvoltare pe termen lung”.

3./ULTIMELE DATE-SEMNAL DE LA INS consemnează o creștere economică de 7% în 2017; e cea mai mare creștere economică post-criză.

+ Fitch: Politica fiscală expansionistă a României “va amplifica dezechilibrele macroeconomice”.

+ Bloomberg Misery Index 2018 ne plasează, cu toată creșterea noastră, în categoria “economiilor nefericite” (“Romania absorbs more misery in 2018”, scrie publicația), spunând că ne îndreptăm într-o direcție greșită (indexul Bloomberg, care evaluează 66 de economii, se focalizează pe doi indicatori: inflația și șomajul).

+ Că tot vorbim despre inflație, e în creștere accelerată. A ajuns la 4,32% în ianuarie 2018, surprinzând până și banca centrală. “Ascensiunea inflației a fost mult mai abruptă decât se anticipase” în T4/2017, spune BNR; lista cauzelor, în minuta de la ultimul consiliu de administrație.

4./PREMIERUL DĂNCILĂ ARE ȘANSE BUNE să devină cel mai gafeur prim-ministru din istorie, dacă luăm în calcul rata gafelor de la instalare încoace. Doar în ultimele zile a justificat păstrarea în funcție a consilierului Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani închisoare, argumentând – complet paralel cu îndatoririle pe care le are față de imaginea publică a Executivului – că “eu nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil”. Apoi a mărturisit într-o emisiune TV că a discutat cu președintele și i-a spus că e îngrijorată că “până şi unui prim-ministru i se poate face un dosar penal” (lucru știut, consfințit prin lege și deja întâmplat în guvernarea Ponta). După care i-a numit “autiști” pe parlamentarii europeni care vorbesc despre îndepărtarea României de UE – ceea ce a atras proteste din partea ONG-urilor care grupează părinți cu copii afectați de autism + o autosesizare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (în final Dăncilă și-a cerut scuze publice). Asta după ce, cu o săptămână înainte, s-a arătat îngrijorată de evoluția indicelui Dow Jones într-o discuție cu ambasadorul SUA; după ce, ca parlamentar european, a spus că Iranul&Pakistanul sunt membre UE; și după ce a fost luată peste picior pentru engleza mediocră pe care-a arătat-o discurs filmat.

+ Săptămâna asta Viorica Dăncilă se va întâlni la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene și cel al Consiliului European. De capacitatea sa de a negocia “va depinde dacă România primeşte 30 sau 40 de mld. euro”, a spus pentru PressOne europarlamentarul Siegfried Mureșan; e interesant interviul, merită citit.

5./CU AGENDA PUBLICĂ COTROPITĂ, de 14 luni, de justiție & fiscalitate, despre infrastructură – una dintre bolile cronice ale României – se vorbește puțin spre deloc. Consiliul Investitorilor Străini – contributor cu 24%, prin companiile pe care le reunește, la PIB-ul României – a trimis o scrisoare deschisă premierului Dăncilă pe tema asta. A făcut recomandări, s-a oferit să furnizeze know how și bune practici. De la destinatar, niciun semn încă.

6./DACĂ TOȚI ANALFABEȚII DIN ROMÂNIA ar trăi într-un oraș, el ar fi cât Brașovul de mare. Iar “dacă citiți acest articol”, scrie Recorder.ro, “nu înseamnă că sunteți de partea cealaltă a problemei”. Harta analfabetismului, pe județe, e necruțătoare; avem un județ cu 4,02% analfabeți.

7./RISC DE COLAPS AL MAGISTRATURII, avertizează Forumul Judecătorilor (FJ): prin efectele lor combinate, noile legi ale justiției – deocamdată în suspans, cu multe prevederi declarate neconstituționale – transformă în pensionabili (prin coborârea pragului de la 25 de ani vechime la 20) un sfert dintre magistrați. “2.000 de magistrați ar urma să părăsească imediat sistemul, iar alți 2.000 vor pleca în următorii 5 ani […]. Printre magistrații care ar urma să iasă imediat din sistem se numără inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție”, avertizează FJ.

+ Niciuna dintre cele trei legi nu a ieșit intactă din “judecata CCR”, cum o numește Adevărul. De cealaltă parte, părintele legilor – Florin Iordache (PSD-Olt) – e mulțumit: “Cred că e un succes pentru Parlament”, spune el. “La Legea 317 au fost declarate [neconstituţionale] patru articole din 120 – eu cred că procentajul e foarte mic”.

8./NOUA LEGE A PENSIILOR îi va exclude din rândul pensionarilor pe cei care au cotizat mai puțin de 10 ani de la sistemul de pensii, a anunțat Ministrul Muncii. Ce se va întâmpla cu ei? Vor avea statut de asistat special, care va fi reglementat printr-o legislație distinctă. Deocamdată nu există un proiect; doar o declarație.

+ Global vorbind, anunțatele modificări ale sistemului de pensii – precum și majorările din ultimul an – vin pe fondul unei crize a sistemelor publice bazate pe mecanismul PAYG (pay as you go).

9./ȘI, ÎN FINAL, TREI VICTORII:

 

A TRECUT APROAPE NEOBSERVATĂ ȘTIREA despre neconstituționalitatea modificărilor la legea guvernanței corporative (care au trecut și ele neobservate în decembrie, în fierbințeala votului pe legile justiției). Prin aceste modificări, parlamentarii exceptaseră de la prevederile legii la grămadă, fără vreo motivare serioasă, cca. 100 de companii de stat – deschizând practic autostradă către numirile politice. Administratorul Fondului Proprietatea (care a demisionat între timp) a numit ziua votului “cea mai neagră zi din istoria guvernanței corporative din România” și a scris în decembrie o scrisoare disperată președintelui, cerându-i “salvarea legii”.

De ce contează: Pentru că această exceptare – care a alarmat investitorii, după cum scria în decembrie Financial Times [abon.] – ar fi fost un recul formidabil în transparentizarea managementului companiilor de stat; citiți aici despre “metoda 4 luni” – sau “strategia interimatului”, cum preferați – prin care sunt conduse acum parte dintre companiile de stat.

CNA, OBLIGAT DE INSTANȚĂ SĂ-ȘI FACĂ TREABA. Titlul de pe paginademedia.ro sună așa: “CNA, obligat [de instanță] să oblige Antena 3 să dea un drept la replică pentru o ediție din 2014”, scrie paginademedia.ro; “o situație unică în istoria instituției”.

ACCES LA INFORMAȚII PUBLICE. UDMR a fost obligată de instanță – prin sentință definitivă – să dea publicității informații detaliate despre cum cheltuie fondurile publice primite (4-5 mil euro anual); informațiile fuseseră cerute de o asociație, Atlatszo Erdely Egyesulet (Transilvania transparentă, în traducere), care a argumentat că UDMR e o organizație a cetățenilor, care prestează servicii în folosul comunității maghiare (juridic, UDMR e un ONG, nu un partid politic). Durează să obții informațiile publice, dar se poate.

DIGITAL MEMO

ARTICOLUL SĂPTĂMÂNII ÎN TEHNOLOGIE, un text de referință despre “cei doi ani de coșmar ai Facebook”, vorbește despre dilemele, aroganțele și bâjbâielile unei companii al cărei crez – algoritmul – a împins-o într-un teritoriu mlăștinos din care se zbate acum să iasă. Vă ia cca. 30 de minute lectura, dar merită; cei doi jurnaliștii de la Wired au vorbit cu 51 de de angajați și foști angajați Facebook.

+ George Soros – cel mai detestat dintre filantopii lumii – a făcut valuri săptămâna trecută cu un articol intitulat “Numai UE ne poate scăpa de dominația Facebook & Google”.

CA SĂ POATĂ ÎNFLORI, inteligența artificială trebuie mai întâi să se explice pe ea însăși (“dacă nu poate face asta, cine-o să aibă încredere în ea?”, întreabă The Economist). Textul mi-a amintit de tweet-ul ăsta; și de inteligența cu care această publicație poate scrie despre inteligența artificială.

VIITORUL POST-TEXT. Ceea ce faceți chiar acum, citind aceste cuvinte pe-un ecran, începe să se demodeze, ne explică – prin intermediul unor cuvinte scrise pe-un ecran – The New York Times. Să vedem. Până la urmă, scrisul e și el tot o tehnologie – una “care restructurează gândirea”.

DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

ANTREPRENORI & DECIZII

IMPACTUL MODIFICĂRILOR FISCALE, care-a ținut agenda publică de la un cap la altul al săptămânii anterioare, a fost trecut de presă – sedusă cu totul de războiul PSD vs. DNA – la capitolul “discutate și uitate”. Cu greu am găsit câteva noutăți. Iată-le:

  • OUG 79, care deja are efecte palpabile, e acum în Parlament; și tot mediul de afaceri așteaptă să vadă cum va arăta în final. Senatul a adoptat unele modificări – de ex. una privind posibilitatea renunțării la impozitul pe cifra de afaceri (regimul microîntreprinderilor). Însă comisia de specialitate din Camera Deputaților a amânat săptămâna trecută adoptarea și a propus “să aibă mai întâi loc o dezbatere generală asupra ordonanței”, scrie profit.ro. (Aș vrea să vă pot da mai multe detalii despre această “dezbatere generală”, dar pe pagina comisiei găsești un singur lucru: niște pdf-uri cu ordinea de zi a ședințelor; în ce privește ședința din 20 februarie, trebuie să știți că OUG 79 nu e printre subiectele de discuție).
  • Contribuțiile: Circulă pe net un video făcut de PNL cu criticile aprige (“trădare”, “bazaconie”, “fascism”) pe care PSD le-a adus unei propuneri de mutare a contribuțiilor de la angajator la angajat (făcute în timpul guvernării Cioloș, dacă vă mai amintiți, de secretarul de stat Gabriel Biriș); câte convingeri se pot schimba, totuși, într-un an și jumătate.
  • Declarația 600: Noutatea săptămânii e că cei care s-au conformat legii și au depus declarația la termen, până la 31 ianuarie, pot face cerere pentru recuperarea banilor. Anterior, ministrul Finanțelor promisese un formular nou în care urmau să fie comasate cinci declarații – inclusiv infama Declarație 600.
  • Vociferări privind salariile: Câteva doar – și numai din sectorul public, unde există sindicate “de ramură”. S-au plâns cei din educație (care-au semnalat că bugetarii aflați în concediu medical, de la bolnavii de cancer la femeile care au născut sau urmează să nască, pierd 20% din salariu); polițiștii (10.000 dintre ei au salarii mai mici după creșterea de 25%, se revoltă sindicatul; aș, răspunde ministrul Carmen Dan, “nu există niciun minus la salariu, era doar un spor discriminator”, cel de muncă suplimentară); și funcționarii publici (care au anunțat că vor da în judecată statul, “prin acțiuni colective”, pentru că și-a încălcat promisiunea de a compensa diminuările apărute din cauza mutării contribuțiilor).
  • Avem o ordonanță pregătită, dar neaprobată încă, care schimbă modalitatea de calcul a contribuțiilor plătite de cei aflați în anumite tipuri de concediu medical, cf. profit.ro; detalii, calcule și-un scan după proiect, aici.

DACĂ AȚI ȘTI CĂ EXISTĂ PRINTRE NOI un om care a analizat 100.000 de declarații financiare de la companii românești, multe alunecate în insolvență, ce l-ați întreba? Cum să faceți să nu ajungeți niciodată acolo, presupun. Iancu Guda de la Coface România – căci despre el e vorba – tocmai și-a lansat, la Editura Publica, cartea “De ce eșuează companiile. 10 greșeli și 100 de soluții”. Numai două capitole am apucat să citesc, dar cred că v-ar fi de folos (și nu-s finanțist, nici pe departe măcar). E doldora de cazuistică românească, de exemple, de analize pe situații concrete de-aici, la noi.

CUM SĂ NU LUĂM DECIZII STUPIDE – cu Radu Atanasiu, care predă gândire critică la Maastricht School of Management (și e, pe deasupra, antreprenor). Foarte bun. Erorile cognitive explicate + tips&tricks; pe andreearosca.ro.

ȘTIȚI CÂT NE COSTĂ PLICURILE ALEA DE LA ANAF? Cam 10 mil. euro anual, spune ministrul Finanțelor – care le vrea înlocuite cu e-mail-uri. Și a mai spus ceva ministrul în scurta declarație consemnată de presă: că “viitoarea conducere a ANAF” va lucra cu contract de performanță. (Presat să dea detalii, Eugen Teodorovici s-a eschivat; există însă speculații, scrie profit.ro, că actuala șefă a ANAF va fi înlocuită cu nr. 2, Sorin Giuvelea).

LONGEVITATEA BUSINESSULUI DE FAMILIE în trei variabile-cheie. De la un profesor INSEAD care analizează cazul unei bănci britanice rămase așa, în familie, din 1672 încoace (adică de dinainte de Constantin Brâncoveanu).

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

“SINDROMUL ITALIA”, spun psihiatrii, e o patologie specifică femeilor est-europene plecate “la muncă” în Italia (și în alte țări din UE, prin extensie). În cazul, puțin probabil, în care nu știm astfel de femei, le știm cu siguranță copiii rămași aici; sunt generația-crescută-fără-mama, din care o bună parte a ajuns deja la vârstă adultă. Scena9.ro a vorbit cu unul dintre psihatrii care a botezat sindromul și spune povestea acestor femei, al căror suflet e – după cum spune el – “un cimitir de emoții neexprimate”.

“TAXA DE CENTRU” pentru reducerea poluării în București, anunțată anul trecut de primarul Gabriela Firea, a fost lansată în dezbatere publică (propunerea nu include însă și o valoare a taxei). Hotnews.ro scrie că e o măsură bună în principiu – aplicată și în orașe precum Londra și Milano – doar că avem o problemă: Bucureștiul n-are centură funcțională. Cât de fezabilă e propunerea primăriei, aici.

MOMENT-JALON ÎN INVESTIGAȚIA RUSIA. Comisia Mueller a pus sub acuzare, săptămâna trecută, 13 cetățeni ruși în ceea ce presa consideră a fi o mișcare-cheie în investigația pe tema amestecului Rusiei în procesul electoral american. Sunt primele rechizitorii direct legate de alegeri; iar mecanismul descris de comisia Mueller e scenariu de film, nu alta: identități de cetățeni americani furate de ruși infiltrați; organizări de mitinguri; activism pro-Trump și pro-Sanders + atacuri la alți candidați; milioane de dolari investite în propagandă via social media.

PORTRETELE OFICIALE OBAMA, parte din ritualul post-prezidențial american, sunt gata. Și fostul președinte, și soția lui, și-au ales singuri – și asta e parte din ritual – portretiștii. Câteva opinii – și câteva interpretări despre simbolistică & mesaje – în The New York Times. Michelle nu prea seamănă cu Michelle, comentează mulți (dar ăsta e un lucru irelevant, explică criticii).

POFTA DE HAINE A OMENIRII începe să se mai potolească, dacă ne luăm după micro-tendințele din SUA. Americanii dau tot mai puțini bani pe îmbrăcăminte și tot mai mulți pe alte plăceri. Sunt schimbări subtile deocamdată, dar care au în spate mutații incontestabile de valori și de obiceiuri; printre ele ținuta de birou, de exemplu, care nu mai e așa diferită de cea din timpul liber ca acum 20-30 de ani (să le mulțumim pentru asta antreprenorilor hi-tech, care-au făcut blugii și pantofii sport acceptabili la întâlnirile “office”).

+ Nu te-ai gândi, de exemplu, în ce hal au scăzut serviciile americane de spălătorie din 2010 încoace; că de pe la începutul anilor 2000 blugii au păstrat cam aceleași linii (mai puțin un efemer evazeu); ori că diversitatea în materie de modă înseamnă, de fapt, că orice haină bine îngrijită e OK, așa că nu-ți mai cumperi alte haine doar ca să nu pari demodat.

NE ÎNCĂLZIM GLOBAL (ASTA ȘTIM DEJA). Iar ce nu știm putem vedea pe harta asta: anume că, în vreme ce unele zone se prăjesc și se deșertifică (Europa, de pildă) – sau chiar dispar cu totul (Micronezia) – altele ar urma să devină locuibile. De ex. Antarctica. O previziune aventuroasă, notată chiar pe hartă, spune că o felie din acest continent – de nimeni stăpânit încă – va deveni “de nerecunoscut; dens populată cu orașe în expansiune accelerată”. Sau poate că strănepoții noștri vor prefera Siberia.

CE ÎNVAȚĂ ADOLESCENȚII din pornografia online: mult mai multe decât bănuiesc părinții lor, adică lucruri importante despre “plăcere, putere și intimitate”. Aici.

ATELIERE DE SCRIERE/STORYTELLING. Am deschis înscrierile pentru cele două ateliere pe care le fac de câțiva ani, cu mare plăcere, împreună cu Fundația Friends for Friends:

Ambele sunt pentru non-scriitori; e vorba pur și simplu despre a scrie bine, convingător și concis în lumea asta în care scrisul a devenit un skill vital. Pun aici două linkuri recente despre cât de important e scrisul azi:

+  Daily Beast: “Bad Writing Costs Businesses Billions”;

+  Forbes“Storytelling Takes Corporate Communications To The Next Level”.

Ambele ateliere sunt “open”, adică se poate înscrie oricine (la Ingrid Weber – ingrid@ffff.ro). Facem și ateliere dedicate unei singure companii, cu exerciții special create pe texte interne (tot la Ingrid dați de știre). Vă aștept; promit că nu-i pierdere de vreme.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */