MONDAY MEMO #153 / “Despre influența nefastă a Rusiei”

M

 

LUNI, 2 APRILIE 2018

1./DÉJÀ VU. În caz că acesta ar fi începutul unui nou război rece (nu-i cazul încă, argumentează răbdător BBC), merită totuși consemnat că ostilitățile ne-au prins de data asta de cealaltă parte a baricadei. Am expulzat și noi un diplomat rus, asemeni celorlalte țări NATO, în “criza Skripal”; Moscova a expulzat, la paritate, un diplomat de-al nostru; iar ministrul român de Externe a spus într-o conferință de presă că – deși “n-are cifre” – poate spune că “se simte totuşi o prezenţă foarte solidă în România” a spionajului rusesc.

 • Și totuși: Nu se discută deloc, în România, “despre influența nefastă a Rusiei”, deși suntem în zona ei proximă de interes geostrategic, notează Teo Tiță în Dilema Veche. “Dincolo de gesturi formal-inutile de expulzare a vreunui secretar III al ambasadei, trebuie discutat atât despre așa-numita soft-power, cât și despre influența directă în economia națională. […] Nimeni nu poate spune cu siguranță care este valoarea proprietăților și investițiilor rusești în România. Or, dacă trebuie căutată undeva influența rusească, nu e la nivelul unor ideologi ridicoli precum Aleksandr Dughin și alți halucinați, ci acolo unde sunt banii. Asta e discuția care nu se poartă aproape deloc, în timp ce MAE român expulzează și el un nefericit oarecare de pe la ambasada Rusiei”.
 • Context: Criza relațiilor ruso-occidentale, care zilele astea a atins un vârf post-’89, s-a declanșat pe 4 martie, când un fost agent dublu pe nume Serghei Skripal și fiica lui au fost otrăviți în plină zi, într-un parc dintr-un orășel englezesc, cu o neurotoxină inventată de sovietici. Britanicii au văzut în asta un act de agresiune și au expulzat, rapid, un lot de 23 diplomați ruși. Din solidaritate, americanii și restul țărilor NATO au făcut la fel, ducând numărul total al expulzărilor la peste 150. Iar rușii – care neagă că ar avea vreo implicare în otrăvirea lui Skripal – au replicat în logica “ochi pentru ochi”, expulzând la rândul lor zeci de diplomați din țările NATO.

2./CONTROVERSATELE LEGI ALE JUSTIȚIEI, votate în decembrie în Parlament, contestate imediat de PNL la Curtea Constituțională, analizate în lunile care-au urmat de judecătorii CCR și retrimise în februarie în Parlament, au fost re-aprobate prin vot – mai întâi de deputați și apoi, la 26 martie, de senatori. După care au fost trimise, pentru a doua oară, președintelui Iohannis pentru promulgare (noile modificări operate, aici). Doar că:

+ GRECO, grupul de state împotriva corupției, a întocmit raportul despre schimbările de legislație, dar încă nu l-a publicat; găsiți totuși o sinteză a observațiilor evaluatorilor în Adevărul, care spune că a vorbit cu un oficial al Consiliului Europei.

+ PSD își păstrează, după cum era de așteptat, poziția: “Îmi pare rău pentru statul paralel, este un proces pe care nu-l mai poate opri nimeni”, a declarat Liviu Dragnea săptămâna trecută.

+ Deputații din Comisia juridică au refuzat reexaminarea legii ANI, retrimisă în parlament de președintele Iohannis; legea, așa cum a fost ea votată în decembrie 2017, prevede suspendarea tuturor sancțiunilor/interdicțiilor pentru parlamentarii aflați în conflict de interese în perioada 2007-2013.

3./DECLARAȚIA UNICĂ, PLĂTIBILĂ ONLINE. Ministrul Teodorovici promite că până pe 16 mai toți contribuabilii persoane fizice vor primi, prin poștă, parolele de acces pentru depunerea online a declarației unice de venituri, proaspăt reglementată prin OUG 18/2018. “Până la finalul anului [urmează] să avem și o aplicație telefonică” pentru plata impozitelor, a mai spus el, promițând “o simplificare radicală” a relațiilor cu Fiscul.

+ Un articol despre OUG 18/2018, “explicată pe înțelesul tuturor”, pe hotnews.ro; găsiți acolo și link către textul ordonanței.

4./CE-I FAMILIA? PSD a anunțat pe mai multe voci – prin vicepremierul Paul Stănescu și prin președintele partidului, Liviu Dragnea – că în luna mai va organiza referendum pentru modificarea definiției familiei în Constituție (de la “căsătorie între soți”, cum e acum, la “căsătorie între un bărbat și o femeie”). Inițiativa de revizuire a Constituției, care aparține Coaliției pentru Familie, a fost aprobată în 2017 de deputați și “va trece în Senat în regim de urgență”, a spus Dragnea; iar “după ce președintele o promulgă” va fi stabilită și data referendumului.

+ Va fi analizată, a mai spus Dragnea, și “oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil”, pentru că “este vorba despre o minoritate [LGBT] pe care nu ne putem face că nu o vedem sau nu putem spune că nu există”; a scris despre asta și Associated Press.

5./BNR EXPLICĂ. Tot consiliul de administrație al BNR – nouă membri – a stat săptămâna trecută în fața Comisiei economice a Senatului. “Fapt rar”scrie pe rfi.ro Constantin Rudnițchi, “dacă ne gândim că ultima apariție a guvernatorului Isărescu la o comisie parlamentară datează din 2015”, din momentul crizei francului elvețian (fapt și mai rar, adaug eu: de cealaltă parte a mesei au stat doar trei din cei nouă membri ai comisiei).

 • Mesajul lui Mugur Isărescu: Dacă politica fiscală n-o ajută pe cea monetară, băncii centrale nu-i rămâne decât o singură pârghie pentru a combate inflația (care în februarie a ajuns la 4,7%) – să majoreze dobânda de referință, lucru pe care deja l-a făcut de două ori anul acesta.
 • Prognoza BNR: Un vârf al inflației de 5,1% și apoi, “încet-încet”, o temperare până la 3,5% la final de an.

+ “Raport al BNR în Senat, boicotat de PSD”titrează cursdeguvernare.ro, care arată că niciunul dintre senatorii partidului de guvernământ n-a venit la discuția cu BNR. Găsiți, în articol, o enumerare a “șocurilor adverse” care au generat inflația; comparații cu Polonia, Cehia și Ungaria; și câteva comentarii ale guvernatorului despre relația băncii centrale cu clasa politică. Discursul integral al lui Isărescu, aici.

6./SCHIMBARE DE GARDĂ LA ANAF. Noul șef al fiscului e Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe în perioada iunie 2017 / ianuarie 2018 – și cel care a girat, tehnic, așa-numita “revoluție fiscală” declanșată prin OUG 79 (intens amendată, în ultimele săptămâni, prin noi OUG-uri). Mișa, care a mai lucrat în ANAF – unde a fost șef al Direcției mari contribuabili – a fost propus formal de succesorul său, Eugen Teodorovici (care însă l-a criticat public, în repetate rânduri, din poziția sa anterioară de șef al comisiei de buget-finanțe a Senatului). Mișa nu a făcut încă declarații publice, dar e foarte probabil ca printre prioritățile sale să fie informatizarea ANAF și salvarea creditului de 91 mil. $ acordat de Banca Mondială, rămas neutilizat din 2012 încoace.

7./UN NOU PARTID POLITIC. Fostul premier Dacian Cioloș și Platforma România 100 – care grupează oameni implicați într-un fel sau altul în guvernarea tehnocrată din 2016 – au depus la tribunal actele pentru înființarea Mișcării “România Împreună” (manifestul oficial, aici). Partidul, care a anunțat că va participa la toate alegerile – inclusiv la europarlamentare – l-a desemnat deja candidat la Primăria Capitalei pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

 • Două declarații de notat după lansare: șeful USR, Dan Barna, a salutat înființarea noului partid, spunând în același timp că “drumul lui Dacian Cioloș, al lui Vlad Voiculescu și al celorlalți colegi din RO100 este comun cu al USR”; iar fostul ministru Violeta Alexandru, acum consilier al liderului PNL, a avertizat“orice nouă construcție canibalizează opoziția” și a cerut să-i fie scoasă fotografia de pe site-ul noii formațiuni.
 • Fostul premier Cioloș a explicat într-un articol publicat în Adevărul “De ce un nou partid?”; iar duminică, la 48 de ore la anunțul oficial de înființare, unul dintre liderii mișcării a anunțat numărul de cereri de înscriere în noul partid.

8./TREBUIE REGÂNDITĂ LEGISLAȚIA PRIVIND EVAZIUNEAcrede ministrul Finanțelor – astfel încât să nu mai fie, ca azi, “o sperietoare”, ci “un punct de atracție pentru investitori”. Teodorovici, care a făcut referire la pedepsele cu închisoarea pentru abateri (“plătești la stat toată suma, nu te duci la pușcărie – pentru că nu ăsta este interesul”), a mai spus că până la final de iunie va începe lucrul la modificarea diverselor prevederi ce reglementează evaziunea fiscală (cele din OUG 241 “și nu numai… și Codul penal, și alte prevederi legale”).

+ Vlad Petreanu: “Ideea este atractivă, orice s-ar spune – și chiar dacă ești cinstit fără reproș, tot simți o furnicătură: băi, deci dacă se schimbă legea, aș putea face evaziune liniștit, că dacă mă prinde, ajunge să dau banii înapoi și gata?”. Aici.

9./“BUGETARII CU iPHONE X”. Recorder.ro a săpat în SEAP pentru a afla câți bani publici au fost cheltuiți de instituțiile bugetare, în 2017, pentru achiziții de telefoane scumpe. “A rezultat un tabel cu peste 800 de achiziții din care se poate constata că iPhone-ul este marea slăbiciune a bugetarilor noștri (peste 250 de terminale achiziționate), dar nu se dau înapoi nici de la ultimele modele de Samsung (aproape 400 de terminale Samsung S7 și S8)”. Lista completă de achiziții și suma totală, aici.

10./CEL MAI BUN FILM ROMÂNESC DIN 2017. Palmaresul oficial al premiilor Gopo + palmaresul neoficial, întocmit de șapte critici de film care-au răspuns la o întrebare pusă de Scena9.ro: “Voi ce film românesc din 2017 ați păstra”?

ALTELE:

 • 39,55% Rata de promovabilitate a elevilor de-a XII-a la recenta simulare a bacului; în cazul celor de-a XI-a, procentul a fost de 33,73%.
 • 636 mil. lei / an Costurile poștale pe care statul le are cu plata pensiilor; Ministerul de Finanțe încearcă să-i convingă pe pensionari să accepte plata pensiilor via card.
 • 370-550 mil. euro Valoarea despăgubirilor pe care statul român ar trebui să le plătească deținuților din cauza “condițiilor necorespunzătoare” din penitenciare, cf. sindicaliștilor; adică 3-5 euro / zi / deținut.

ANTREPRENORI & DECIZII

ÎNCEP CONTROALELE POST-REVOLUȚIE FISCALĂ. S-a încheiat termenul de depunere la REVISAL a modificărilor de salarii făcute din cauza mutării contribuțiilor de la angajat la angajator, ceea ce înseamnă că pot începe controalele. Mesajul oficial al șefului Inspecției Muncii către angajatori îl puteți citi pe profit.ro.

+ Cifrele din februarie arată că în 2018 au fost majorate salariile brute pentru 3,2 mil. angajați cu normă întreagă, adică 59,4% din total (pentru 1,35 mil. angajați vorbim, însă, de majorarea salariului minim de la 1.450 la 1.900 lei, care era obligatorie).

OPȚIUNI PENTRU MICROÎNTREPRINDERI. Ori aleg impozitul pe profit, ori cel pe cifra de afaceri, cf. unei OUG aprobate joi; condiția e să aibă capital de minimum 45.000 lei și cel puțin doi angajați. OUG prevede, în plus, și scăderea din impozitul datorat a cheltuielilor cu sponsorizarea. Detalii, aici.

 • TelemuncaLegea a fost promulgată; noul tip de contract permite angajaților lucreze unde vor. O sinteză bună găsiți pe startupcafe.ro.
 • Ministerul pentru IMM-uri a publicat info despre Start-up Nation 2018 (detalii pe startupcafe.ro); și despre programul Comerț, prin care microîntreprinderile și companiile mici/mijlocii pot primi fonduri nerambursabile de până la 54.000 euro fiecare (idem).
 • Ashoka România a făcut un studiu despre ecosistemul antreprenoriatului social de la noi; câteva concluzii, aici.

CEL MAI FRECVENT TIP DE LIDER INCOMPETENT nu e cel care strigă și intimidează, nici cel care se împăunează cu munca altora și nici “narcisistul sociopat” de care probabil că ați auzit, scrie Harvard Business Review. Un studiu care a avut drept scop depistarea “deraierilor manageriale” – și care a inventariat tipuri diverse de comportamente nocive – arată că cel mai frecvent tip de lider incompetent, despre care se vorbește însă foarte puțin în literatura de specialitate, e “liderul absent”. Din top 9 reproșuri pe care angajații le fac celor care-i conduc, opt se referă la lucruri pe care aceștia nu le fac; interesant articol.

CONNECTIONS, CEL MAI AMBIȚIOS PROGRAM HR al Amazon, a început în aprilie trecut și presupune ca fiecare angajat să răspundă, imediat ce ajunge la serviciu, la întrebarea legată de job care îi răsare pe ecran. CNBC a vorbit cu o duzină de oameni din Amazon și ne explică și nouă ce funcționează și ce nu; aici.

DESPRE VORBITUL ÎN PUBLICO listă de sfaturi în plus n-are cum să strice, presupun (ex.: vorbiți lent, chiar dacă vă simțiți ciudat; așa cum face Simon Sinek).

ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

PESTE UN SFERT DE TRILION DE DOLARI au pierdut companiile din Big Tech în ultimele două săptămâni, după dezvăluirile despre Cambridge Analytica – și, în plus, după atacul președintelui Donald Trump la Amazon.

+ The New York Times: “Can social media be saved?”

+ Axios: “Wild West of digital marketing finally gets reined in” & “Media vs. Facebook: This time it’s personal”

+ The Economist: “Mad Men adrift. Technology has upended the world’s advertising giants”

ÎNTRE TIMP, MICROSOFT E BINE. Fortune scrie, citând analiști Morgan Stanley, că ar putea atinge 1 trilion de dolari valoare de piață înaintea Apple sau Alphabet (umbrela sub care funcționează Google) și, mai nou, înaintea Amazon.

+ Despre Microsoft, epoca post-Windows: cloud + inteligență artificială; în The Verge.

+ De ce Apple și Microsoft sunt mai solide decât Facebook, o analiză Bloomberg.

COMUNITATEA CRYPTO DIN ROMÂNIA ȘI-A FĂCUT ONG. Se numește “United Blockchain Association din România” (UBA-RO) și-și propune să informeze/educe publicul, să-i ofere instrumente sigure de investiții și, în plus, să scrie guvernatorului BNR o scrisoare în care să-l roage să explice “de ce este reticent cu privire la acest domeniu”, spre deosebire de șeful BCE și de șefa FMI.

+ Ce spun guvernele lumii despre criptomopnede, în Bloomberg.

AU APĂRUT AIRBNB-URILE PENTRU MAȘINI, iar companiile de închirieri auto nu-s tocmai fericite. De urmărit.

DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

FOTOGRAFIA DIN IANUARIE 2017 ÎN CARE LIVIU DRAGNEA apare în același cadru cu proaspăt instalatul președinte Donald Trump n-ar fi decât livrabilul agreat al unei înțelegeri de business. Cel puțin asta reiese dintr-un articol The New York Times în care Liviu Dragnea e listat, alături de un politician congolez și unul angolez, printre clienții cu care un fundraiser de-al lui Trump ar fi negociat – în schimbul “vizualurilor” cu noul președinte american – diverse beneficii. Fundraiserul se numește Elliott Broidy și are o companie pe nume Circinus. “The company entered into an agreement last month with a Romanian government-owned defense company that appears to give it the inside track for contracts valued at more than $200 million, according to Romanian news media and people familiar with the contracting process”, scrie The New York Times. De urmărit.

“DEZAMĂGIȚI DE ȚARA ÎN CARE TRĂIȚI?”, întreabă Quartz. “Ei bine, niciodată nu-i târziu să vă întemeiați una numai a voastră”. E plină lumea, se pare, de “micronațiuni” imaginare – majoritatea americane – care se adună o dată la doi ani la MicroCon, un fel de ONU de-al lor. Fotografii de la adunarea generală de anul acesta, aici.

BREXIT AND THE CITY. Mai e fix un an până la deadline-ul calendarului de exit al Marii Britanii din UE; cum se va transforma City-ul londonez?

DUPĂ-AMIEZELE NOASTRE RATATE: Patru posibile soluții de salvare de la Fast Company (soluția #2: “Outsource your worries”).

NOI ATELIERE DE WRITING/STORYTELLING. Dacă aveți bătăi de cap cu scrisul / povestitul (sau, foarte posibil, doar trac și neîncredere în sine) vă aștept cu drag la Fundația Friends For Friends, alături de care fac aceste ateliere de câțiva ani buni:

Ambele sunt pentru non-scriitori; e vorba pur și simplu despre a scrie bine, convingător și concis în lumea asta în care scrisul a devenit un skill vital. Pun aici două linkuri recente despre cât de important a devenit scrisul:

+  Daily Beast: “Bad Writing Costs Businesses Billions”;

+  Forbes: “Storytelling Takes Corporate Communications To The Next Level”.

Ambele ateliere sunt “open”, adică se poate înscrie oricine (la Ingrid Weber – ingrid@ffff.ro). Facem și ateliere dedicate unei singure companii, cu exerciții special create pe texte interne (tot la Ingrid dați de știre). Vă aștept; promit că nu-i pierdere de vreme.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */