MONDAY MEMO #157 / A doua cerere de demisie: Dăncilă rezistă

M

 

LUNI, 14 MAI 2018

1./CREȘTE PRESIUNEA asupra premierului Viorica Dăncilă. Președintele Iohannis i-a cerut din nou demisia, după o primă cerere provocată mutările pe care guvernul le-a făcut în “chestiunea Ierusalim” (vezi mai jos) fără consultarea președinției.

 • De data asta, Iohannis își susține poziția (aceea că Dăncilă nu are competența să conducă Executivul) invocând argumente economice: execuția bugetară pe T1. Vorbește de “o iluzie creată de PSD” și concluzionează că, economic, țara a ajuns într-o “ecuație care cu greu poate fi dusă la bun sfârșit”(ce a mai spus Iohannis despre starea economiei, aici; în replică, vicepremierul Viorel Ștefan a venit cu un alt set de date, din care reiese că totul e OK – în caz că sunteți confuzionați, cursdeguvernare.ro vă explică de unde vin diferențele).
 • În aceeași seară – lunea trecută – Liviu Dragnea l-a acuzat la Antena 3 pe Iohannis că a furnizat “o listă de minciuni” și că a declanșat “un atac la siguranța națională” (aseară l-a acuzat că “incită la violență”). Cât despre Dăncilă, a spus el, nu va demisiona: “Nu are de ce să demisioneze, nu putem să schimbăm premierul de câte ori vrea președintele” (aide-mémoire: avem al treilea premier în 16 luni pentru că șeful PSD i-a înlăturat pe Sorin Grindeanu și Mihai Tudose prin moțiune de cenzură respectiv retragerea sprijinului politic).
 • După câteva zile, Dăncilă a confirmat, la o reuniune a pensionarilor PSD, spusele lui Dragnea, anunțând că “sub nicio formă” nu-și va da demisia “atâta timp cât am sprijinul președintelui partidului, al coaliției de guvernare și atâta timp cât am sprijinul dvs.”. Argumentul său: “Sunt un om responsabil, am fost 9 ani europarlamentar și am responsabilitate față de cetățenii României […] de a nu crea instabilitate în țara mea”.

+ Off topic? După vizita lui Dăncilă la Vatican, guvernul o postat o scurtă înregistrare video, dar fără sunet; hotnews.ro scrie că premierul i s-ar fi adresat Papei în română+engleză: “Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity”.

+ Teo Tiță face o analiză de conflict PSD-președinte: “Acum, grație lui Klaus Iohannis, ținta este doamna Dăncilă, iar PSD știe bine că nu mai e așa de solid după nenumărate gafe – și, din reacțiile sale, vom putea estima probabil cât de mare este panica, augmentată și de sondaje care nu sunt încă publice. Pentru că, parafrazând o reclamă, la PSD «e panică, man». Am intrat în linie dreaptă pentru alegeri”.

+ Ultima oră: Liviu Dragnea a cerut aseară, live la TV, anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă – pe motiv că a dezvăluit existența memorandumului privind mutarea ambasadei României la Ierusalim; articolul incriminat a fost publicat acum o lună, nu include textul memorandumului și nu e semnat de Dan Tăpălagă.

2./A “CRĂPAT” SISTEMUL INFORMATIC al Casei Asigurărilor de Sănătate, a anunțat aseară cursdeguvernare.ro, care spune că a confirmat informația “din surse convergente”. “Reprezentanții Casei au refuzat timp de 10 zile să recunoască proporțiile crizei și au susținut oficial că platforma funcționează cu «niște fluctuații»”, scrie Mariana Bechir. “Cea mai gravă problemă: potrivit surselor cursdeguvernare.ro, astăzi, 13 mai, este pusă sub semnul întrebării corectitudinea informațiilor stocate în sistem: nu e sigur că, odată introdus cardul, datele care apar sunt cele reale”. Despre implicații, aici.

3./ECONOMIA, FOTOGRAMĂ DE MAI. Ajustări în sus la câteva previziuni: BERD – 4,6%; FMI – 5,1%; iar Banca Mondială estimează tot 5,1%. PSD prezintă adesea creșterea economică – 6,9% în 2017 – drept o validare a deciziilor luate în ultimele 16 luni și promite, în subsidiar, că va ține și anul acest an deficitul bugetar sub pragul de 3%.

 • Doar că nu despre acest prag e vorba, de fapt. “În mintea politicianului român, un deficit de 3% din PIB e rețeta magică. E o filozofie complet greșită”, spune șeful Consiliului Fiscal. Problema e alta: “Suntem în plin boom economic și nu ar trebui să avem deficite atât de mari: 3% este deficitul maxim pe care UE îl permite, însă atenție, pe toată durata unui ciclu economic. Noi facem acest deficit când ne este cel mai bine, când economia crește foarte rapid.Cât va fi deficitul atunci când […] vom avea o creștere economică mai mică sau, Doamne, ferește chiar o recesiune? Evident că deficitele vor exploda”. Dincolo de prognoze și scenarii, câteva cifre din realitatea săptămânii trecute:
 • Inflația crește. BNR și-a revizuit în sus prognoza de inflație pentru 2018 – de la 3,5% la 3,6%; ne așteptăm, în T2 & T3, la o rată de cca. 5%. O sinteză bună a declarațiilor guvernatorului despre inflație, prezentarea sa & raportul descărcabil, pe hotnews.ro.
 • Dobânda BNR crește. Banca centrală a majorat dobânda de politică monetară de la 2,25% la 2,50%; e a treia majorare din 2018. Explicațiile oficiale, aici + o comparație cu alte țări pe tema “dobânda de politică monetară vs. inflație”.
 • ROBOR crește. Rata ROBOR la trei luni a ajuns joi la 2,75%, cel mai înalt nivel din 2014 încoace (minimul istoric, de 0,7%, a fost atins în toamna lui 2016).
 • Prognoză Reuters pentru leu. Un sondaj Reuters prevede că leul este, alături de dinarul sârbesc, singura monedă din Est care nu se va aprecia în următoarele 12 luni.

4./VEȘTI DIN “PENALISTAN”. A început lucrul în comisia Iordache; concluzia de neevitat, când te uiți pe propuneri, e că modificările aflate pe rol au rostul de a-i îngrădi pe cei care investighează & pronunță sentințe și de a proteja suspecții & inculpații. Forumul Judecătorilor spune, de altfel, că – dacă propunerile vor fi aprobate – noul Cod Penal riscă să se transforme “într-un instrument de instaurare a groazei în magistratură”.

 • Printre modificările & amendamentele propuse: dacă ești condamnat la sub trei ani închisoare poți executa pedeapsa la domiciliu; dacă dacă emiți/adopți acte normative favorizante nu te mai încadrezi la infracțiunea de ajutor dat făptuitorului; dacă ești suspect/inculpat poți cere să participi la audierile făcute de procurori; dacă vrei să denunți pe cineva, trebuie s-o faci în termen de 6 luni. Dacă însă ești în poziție de autoritate și dai declarații despre un dosar înainte de pronunțarea hotărârii definitive faci închisoare iar dacă arestezi sau iei altă măsură “neprivativă de libertate” împotriva unei persoane “știind sau acceptând că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că aceasta a săvârșit o infracțiune” ești pasibil de închisoare de 2-6 ani și interzicerea dreptului de a profesa. Plus câteva formulări nou-introduse – “reaua credință” și “grava neglijență” – despre care vorbește pe larg, în comunicatul său, Forumul Judecătorilor.

+ De altfel, Liviu Dragnea chiar a spus, în primul său interviu acordat presei străine după alegeri, că “lupta anticorupție a mers prea departe” și că am trecut într-o extremă în care “toți cei care fac parte din clasa politică ar trebui acuzați, urmăriți, investigați și trimiși în judecată” (șeful Senatului o compară cu “campaniile împotriva burghezo-moșierimii din anii ‘50”). Versiunea originală a interviului Associated Press cu Dragnea, aici.

Sub semnul unui nou cuvânt, “Penalistan”, sâmbătă au avut loc câteva mitinguri de protest de mică amploare (în București au fost câteva mii de oameni). Elena Calistru (Funky Citizens) are câteva explicații bine cântărite despre ceea ce unii numesc “oboseala civică”. Citiți-le.

5./“CHESTIUNEA IERUSALIM” seamănă din ce în ce mai mult cu un glonț pe care ni-l tragem singuri în picior: după memorandumul secret despre mutarea ambasadei la Ierusalim și vizita făcută de Dăncilă & Dragnea în Israel, România a blocat săptămâna trecută – alăturându-se Cehiei și Ungariei – o declarație UE care critica relocarea ambasadei SUA.

 • De ce contează: După știința mea, e primul gest prin care România blochează o inițiativă a uniunii; și o face într-o chestiune sensibilă, în care UE s-a pronunțat deja (șefa diplomației UE a spus, la începutul lunii, că niciun stat UE nu-și va muta ambasada la Ierusalim).
 • Care-i miza: Tehnic, pe chestiunea blocării declarației, Ministerul de Externe a explicat că “la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru”. Pe fondul problemei, nici premierul, nici șeful PSD – care vântură încă din decembrie ideea că ar trebui să ne mutăm ambasada – nu au explicat prin ce anume această mutare ar fi în interesul României; singura explicație e dorința lui Dragnea de a-i face pe plac lui Donald Trump (gestul nostru are “o valoare foarte mare pentru administrația americană”, a spus el în aprilie, România fiind primul stat după SUA care decide să-și mute ambasada). Cât despre premierul Dăncilă și ministrul Meleșcanu, amândoi insistă că nu e nicio decizie luată și că e vorba doar de “o analiză a implicațiilor politice, juridice ale unei relocări”. Explicațiile lui Meleșcanu despre ce conține memorandumul, aici.
 • Ce urmează: Intern, mutarea ambasadei nu poate fi decisă fără acordul președintelui; Ministrul de Externe spune că, deși nu-și dorește un conflict instituțional – care “este un element periferic al discuțiilor și nu avem în vedere să ajungem în asemenea punct”– guvernul ar putea sesiza, în final, CCR (judecătorii CCR s-au mai pronunțat o dată, în 2012, în privința prerogativelor prezidențiale în politica externă; aveți aici un text din epocă). Extern, pe lângă relațiile cu UE și, foarte probabil, cu țările arabe, o astfel de decizie ar putea afecta candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU în 2019, după cum a admis Meleșcanu la audierile de săptămâna trecută.

6./“NE SCOATEM SINGURI DE PE HĂRȚI”. De pe o anume hartă, mai exact, pe care Româna arată ca o zonă vag populată. Romanian Business Leaders (RBL) face o radiografie a stării de fapt și argumentează că, din cauza infrastructurii dezarticulate, companiile pierd business iar bugetul de stat pierde de două ori – pe de o parte taxele mai mari pe care le-ar putea încasa de la companii cu cifre de afaceri mai mari și de cealaltă taxele de la investiții nerealizate. “Este nevoie ca România să se miște agil și inteligent și să discutăm public, cu seriozitate, despre pericolul «România, țară de ocolit»; riscăm să pierdem din relevanța provenită din statutul de membru UE și poziționarea geografică”, spune RBL.

 • Harta o puteți vedea aici; judecați singuri dacă se justifică formularea “România, țară de ocolit”.
 • Cifrelele le găsiți în sinteza RBL Facts; include și info despre siguranța circulației, a deceselor cauzate de accidente & impactul asupra sectorului de construcții.

+ Pe cursdeguvernare.ro, “Raport științific al incompetenței: România plătește 43,3 mil. $ ca să afle oficial de ce nu poate construi autostrăzi”.

7./STRATEGIA “ROMÂNIA 2040”, anunțată în premieră de Liviu Dragnea la congresul PSD din martie, va fi întocmită în următoarele 12 luni de o comisie pe care chiar el o va conduce, cf. unui proiect de lege proaspăt adoptat de guvern. Strategia, care ar urma să fie obligatorie pentru următoarele guverne, va include obiective pe termen lung și “un set de politici publice strategice pentru atingerea lor” pentru trei scenarii – optimist, moderat și pesimist; după ce Comisia 2040 încheie lucrul, în iunie 2019, toată povestea va merge la parlament pentru dezbatere și adoptare.

+ PNL spune că “a luat act cu stupoare” de faptul că, “prin comitetul lui Dragnea”, PSD vrea “să reglementeze cine stabilește viitorul României în următorii 22 de ani”, indiferent pe cine vor vota cetățenii în următoarele alegeri.

8./DECIZIE CONTROVERSATĂ A CNDC. Președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 lei pentru formularea “niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”; Iohannis a anunțat că va ataca decizia în instanță. Decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), luată cu un vot 5:4, vine după o serie întreagă de pronunțări controversate privind declarații făcute de politicieni; și deschide – sau ar trebui să deschidă – o discuție de substanță despre faptele care sunt de competența CNDC și cele care sunt de competența instanțelor.

+ Președintele CNCD, Asztalos Csaba – care a votat împotriva amendării președintelui – a scris pe Facebook, sub hashtag-ul #cncdindependent, că nu crede “că există în România judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare”, după care a dat un interviu în Scena9.ro în care spune că “se încearcă utilizarea CNCD ca o măciucă în lupta politică”.

9./PREVIZIUNE-SURPRIZĂ DE LA BANCA MONDIALĂ. Cele mai sărace regiuni din România și din alte țări estice vor fi mai bogate peste șapte ani – dacă tendințele se mențin – decât regiunile stagnante din Italia, Spania, Portugalia și Grecia. Avansul este, în bună parte, rezultatul apartenenței la UE, “o mașină de convergență”, spune studiul “Rethinking Lagging Regions” (sunt multe referiri despre România; la pag. 120 găsiți un segment interesant despre Iași – care, deși e pe locul 12 în România ca PIB, ocupă locul 4 în topul orașelor care atrag angajați și locul 3, după București și Cluj, dpdv al indexului Hachman, care măsoară complexitatea/dinamismul economiilor locale).

 • Suntem a 16-a economie din UE, cu o pondere de 1,2% din PIB-ul uniunii în 2017 – înaintea Ungariei și la egalitate cu Grecia. Dintre vecinii est-europeni ne mai depășesc Polonia, care are o populație dublă, dar și Cehia, cu o populație jumătate cât a noastră. Graficul, aici.
 • României îi mai trebuie 10 ani să ajungă la 90% din media UE PIB/capita, a calculat Open Society Institute Sofia; detalii pe cursdeguvernare.ro.

 

DIGITAL MEMO

CEL MAI INFLUENT OM DIN TECH s-ar putea dovedi, în final, cineva despre care n-ați auzit niciodată: un japonez pe nume Masayoshi Son care probabil că va influența decisiv, prin ceea ce “The Economist” numește “un pariu de 100 mld. $”, și tehnologia deceniilor care vin, și piața investițiilor în tech. Nu vă stric surpriza; aici e toată povestea.

+ Inteligența artificială va declanșa sfârșitul capitalismului, crede unul dintre cei mai influenți experți chinezi în drept. Fiind vorba de o perspectivă care vine dintr-o țară comunistă – și care și-a propus să ajungă, până în 2030, lider global în inteligența artificială – probabil că merită măcar citită.

+ O publicație 100% capitalistă, axios.com, vorbește despre “etica inteligenței artificiale” și despre cum a devenit așa-numita “explainable AI”, o prioritate pentru diverse companii capitaliste precum Microsoft, Google, IBM.

“BEST OF” GOOGLE I/O 2018. În Business Insider, o listă cu cele mai importante anunțuri făcute la conferința dezvoltatorilor Google. Vedeta evenimentului a fost Duplex, care poate vorbi la telefon în locul tău – sau al secretarei tale – fără ca cel de la capătul liniei să-și dea seama că vorbește cu un computer. Demonstrația o aveți aici. V-o recomand, în caz că n-ați apucat s-o vedeți (5 min.); Duplex știe să spună și “mm-hmm” în pauzele de conversație.

+ Firește, după aplauze au apărut îngrijorările: e OK, totuși, ca Duplex să nu-i spună interlocutorului că nu e om? Un comentariu pe tema asta, în The New York Times.

+ Au apărut, imediat, și parodiile. Sunt simpatice amândouă – deși e greu să te împaci cu ideea că nu vei mai putea face diferența între vocea de om și cea de computer.

APPLE NEWS, care a debutat modest în 2015, devine, se pare, o sursă interesantă de trafic pentru publisheri, bulversați periodic de schimbările de algoritm și exploatați fără milă de Facebook, care încasează bani de publicitate pe un content la a cărui finanțare nu contribuie. Un articol Business Insider (doar pentru abonați, din păcate), a colectat păreri din diverse surse media. Ideile principale:

 • Mai mulți publisheri americani – Vice, Vox, Meredith – confirmă că Apple le aduce trafic tot mai consistent (în cazul Vice ar fi vorba de o dublare în ultimul an); iar NBC a constatat că, de îndată ce cititorii încep să folosească aplicația, devin utilizatori fideli;
 • Publisherii au speranțe că asta le va aduce și bani, mulțumită unei formule de inserturi de publicitate lansată în octombrie;
 • Aplicația s-a îmbunătățit și are o bază potențială gigantică de utilizatori;
 • Apple, spre deosebire de Facebook și Google, nu face bani din advertising; vezi și decizia din 2017 de a introduce în browserul său “intelligent tracking prevention”, care permite utilizatorilor să controleze un instrument cheie pentru industria de advertising (motiv pentru care un consorțiu de șase mari agenții a acuzat Apple că distruge “ecosistemul de publicitate digitală”).

FACEBOOK A ANUNȚAT, săptămâna trecută, că se reorganizează în trei divizii și a făcut și numiri noi în managementul superior; e cea mai mare schimbare din istoria companiei, notează recode.net. Printre altele, a creat “o misterioasă divizie de blockchain” care va fi condusă de fostul șef al Facebook Messenger.

+ Toate reclamele Facebook cumpărate de ruși în timpul alegerilor americane din 2016 – 3.500 la număr – au fost date publicității de Congres; ele arată “cât de sofisticată a fost influența Rusiei”în campania electorală, spune Washington Post (în text sunt câteva exemple de mesaje manipulative: una dintre dintre reclame, de pildă, înfățișează secesiunea Texasului în cazul în care Clinton câștigă).

DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

ANTREPRENORI & DECIZII

CEO = CHIEF ENABLEMENT OFFICER, cf. unui profesor INSEAD, Stanislav Shekshnia, care spune că “enabling” – a crea condiții, a facilita, a impulsiona – e cel mai important dintre atributele pe care trebuie să le aibă un lider. Shekshnia e coautor al unei cărți proaspăt apărute, “CEO School: Insights from 20 Global Business Leaders”, pe care a documentat-o prin interviuri cu CEO din 20 de țări (câte unul pentru fiecare țară G20) – și care-și propune “să demistifice rolul CEO-ului în secolul 21”. Până la carte, puteți citi articolul din revista INSEAD.

CUM “CITEȘTI” O SALĂ înainte de a-ți începe prezentarea, un text plin de sfaturi utile din Harvard Business Review. Indiciu: totul începe cu verbul “a observa”; la final sunt și două studii de caz. Plus:

 • O privire în culisele “sistemului de ședințe de board” pus la punct de Netflix.
 • Cum lucrezi cu un perfecționist: întâi trebuie să înțelegi ce fel de perfecționist este (sunt două tipuri, se pare). Restul, aici.
 • Vi s-ar potrivi un spațiu de co-working? Un checklist bun de la cineva care e pe cont propriu din anii ’90.

PLUS TREI ȘTIRI despre diverse legi & reguli noi:

 • Deputații noștri au adoptat proiectul de aplicare a GDPR, regulamentul european privind protecția persoanelor fizice care intră în vigoare la 25 mai.
 • PPP, modificarea modificării. OUG privind parteneriatul public-privat (PPP), proaspăt adoptată, modifică o parte din modificările făcute în 2017 de guvernul Tudose la o lege adoptată la final de 2016 (una care “nu este aplicabilă”, scrie profit.ro, din cauză că nici până acum nu au fost adoptate normele de aplicare; premierul Dăncilă spune că, în noua formă, nu e nevoie de norme metodologice, pentru că ordonanța e clară). Detalii + textul ordonanței, aici.
 • Un gard mai înalt pentru francizori. Regulile de franciză impuse antreprenorilor români se modifică pentru prima dată în ultimele două decenii; guvernul spune că actualele norme au favorizat dezvoltarea de “rețele nesustenabile”, în special în imobiliare și brokeraj bancar – și că sute de francizați “au cumpărat iluzii deșarte”, sfârșind în faliment. Ce știm deocamdată despre modificările propuse, pe profit.ro.
ÎN ANTREPRENORI & DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

DOUĂ ȘTIRI NUCLEARE, LA PROPRIU, ambele venite dinspre Casa Albă – și ambele cu impact global:

Prima știre: Donald Trump a decis – în ciuda pelerinajului făcut la Casa Albă, pe ultima sută de metri, de Franța, Germania și Marea Britanie – să retragă SUA din acordul cu Iranul, o înțelegere din epoca Obama prin care Teheranul se angaja, în esență, să-și parcheze ambițiile nucleare timp de 10 ani în schimbul ridicării sancțiunilor economice. Acordul, încheiat în 2015, are multe puncte slabe, însă opinia generală e că-i mai bun decât nimic; și că e un prim pas spre o nouă înțelegere cu o țară complicată, care sprijină rețele teroriste și pe care lumea nu o vrea cu arme nucleare.

 • Ce urmează: Administrația Trump nu pare să aibă un plan B pentru relația cu Iranul; ce-i cert e că decizia lovește în aliați, ale căror companii intră sub incidența sancțiunilor economice americane în caz că fac afaceri cu iranienii (Airbus, de ex., pierde o comandă de 100 aeronave pentru Iran Air; o sinteză despre impactul asupra UE, aici).
 • The Economist: “Retrăgând America din acordul cu Iranul, președintele Donald Trump contează fie pe renegociere, fie pe schimbare de regim. Cel mai probabil se va alege cu un război”. Și The New York Times vorbește despre război.

A doua știre: Donald Trump se va întâlni pe 12 iunie, în Singapore, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un; e prima întâlnire din istorie între un președinte american în exercițiu și un lider nord-coreean, iar miza lui Trump e să-l facă pe “micul rachetoman”, cum îl numea acum câteva luni (primind, la schimb, apelativul de “boșorog deranjat la cap”) să renunțe complet la armele nucleare, promițându-i în schimb “investiții americane” și garanții de securitate.

 • Time: “Cum l-au convins pe Trump discuțiile cu Coreea de Nord să abandoneze acordul cu Iranul”.

DESPRE CUPLUL POLITIC DRAGNEA-DĂNCILĂ, două materiale old school (făcute în tranșee, adică; pe bază de interviuri cu oameni care nu apar la televizor): recorder.ro reconstituie “Trecutul lui Dragnea” și scrie despre prima lui afacere, barul Bachus din satul Giuvărăști; iar Vice ne povestește despre anii în care Viorica Dăncilă preda “mașini și utilaje” la liceul din Videle.

“BABY, YOU’RE A RICH MAN”. Sunday Times își promovează topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, pe care urmează să-l dea publicității săptămâna asta, anunțând clasamentul muzicienilor: conduce, ca de obicei, Paul McCartney (“Baby, You’re A Rich Man” era despre altceva, de fapt) a cărui avere se apropie de 1 mld. euro – de trei ori mai mare decât a lui Mick Jagger. Pe locul al doilea, un muzician-lord care nu urcă niciodată pe scenă.

COPLEȘIȚI DE GRIJI? Un video de  3 min. de la BBC ne prezintă o tehnică plauzibilă de ameliorat anxietățile; a fost inventată de-un profesor olandez de psihologie clinică. Pentru aprofundare, puteți lua cartea lui, “Stop Worrying”; versiunea Kindle costă 9$.

DOAR 17% DINTRE NOI răspundem corect la cel mai scurt test IQ din lume, The Cognitive Reflection Test (CRT). Ia vedeți.

SUPERSCRIERILE LUNII: o listă pe care Fundația Friends for Friends a început s-o pună cap la cap de la începutul primăverii cu ajutorul juraților Superscrieri, cel mai important premiu de jurnalism din România. Nu, jurnalismul românesc n-a murit.

“I’M NOT YOUR PRODUCT”. Un ONG american a lansat o campanie intitulată “I’m not your product” care oferă instrucțiuni detaliate – 13 de toate – prin care puteți împiedica Facebook să vă targeteze contul. Le găsiți aici.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */