MONDAY MEMO #158 / Se întâmplă ceva rău cu banii dvs. de pensie

M

 

LUNI, 21 MAI 2018

1./AL DOILEA ATAC LA PILONUL II DE PENSII. Cf. unui proiect de lege care urmează să fie aprobat până-n vacanța parlamentară, guvernul vrea să suspende contribuțiile la Pilonul II pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 – și, în același timp, să introducă o nouă modalitate de calcul (funcționarii din Ministerul Finanțelor spun că nu știu nimic despre acest proiect). Măsura, care urmează celei prin care guvernul Tudose a scăzut contribuțiile de la 5,1% la 3,75%, îngrijorează mediul de afaceri; trei organizații de business au avertizat guvernul, într-o singură săptămână, că e vorba de soarta pensiilor a 7 milioane de oameni & de soarta economiei în general (92% din banii acumulați în sistemul privat sunt investiți pe piețele financiare românești).

 • Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a dat un comunicat în care a spus că, după opinia membrilor săi, “contribuția […] nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă, ar trebui să crească din nou spre 6%”.
 • AmCham a solicitat autorităților, în numele a sute de angajatori, să păstreze Pilonul II așa cum e – și a cerut coaliției PSD-ALDE să renunțe “la măsurile politice care sacrifică obiective pe termen lung, în cazul de față bunăstarea viitoarelor generații de pensionari, în favoarea nevoilor bugetare pe termen scurt”.
 • AOAR, la rândul său, avertizează că Pilonul II este “singura formă reală de economisire” în care angajații români au “garanția absolută asupra contribuțiilor proprii”; asta pe lângă faptul că fondurile private de pensii finanțează economia, fiind cei mai mari investitori instituționali autohtoni (cu plasamente de peste 850 mil. euro la BVB, acestea asigură “15% din lichiditatea bursei, având un rol crucial în succesul ofertelor publice, inclusiv al celor de stat”).

+ În aprilie, CFA România, o asociație a analiștilor financiari, avertiza că direcționarea către bugetul de stat a contribuțiilor pe care fiecare dintre noi le plătim la Pilonul II ar avea efecte “catastrofale”; găsiți în text argumentele & câteva explicații despre funcționarea actualului sistem.

+ Un articol lămuritor de anul trecut: “Trebuie să vorbim despre pensii” (subtitlul e “un reporter DoR încearcă să afle cine dracu’ o să-i plătească pensia”; materialul a fost publicat înainte de scăderea contribuțiilor la 3,75%).

 ULTIMA ORĂ:  Un apel fără precedent, ca amploare și ton, a fost lansat aseară de 15 asociații și organizații, patronate, instituții care operează pe piața de capital. Semnatarii cer guvernului păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România și invită toate organizațiile care se regăsesc în ideile din apel să adere la el (contact: staff-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România – APAPR).

2./STAGNARE ECONOMICĂ FAȚĂ DE T4/2018. Economia României a stagnat față de trimestrul anterior și a crescut cu 4% față de T1/2017, a anunțat Institutul Național de Statistică; iar ING și BCR și-au revizuit în jos prognozele. “Vom avea nevoie de un ritm de creștere mediu de 6,6% pe cele trei trimestre rămase pentru a reuși să atingem cele 6,1% prognozate oficial”, notează cursdeguvernare.ro.

 • Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, despre execuția bugetară pe primele luni: “Pe scurt, avem venituri pe care nu le colectăm și cheltuieli deja făcute mult peste ceea ce se bugetase”. Diagnosticul pe larg, aici.
 • În aprilie, inflația a fost de 4,3%, cea mai mare din UE; am avut, de asemenea, cea mai mare scădere a sectorului construcții din uniune.
 • Despre investiții: Guvernul a lansat o nouă schemă de ajutor de stat pentru investițiile private de peste 10 mil. euro; Dăncilă spune că Executivul vrea să atragă, astfel, peste 1 mld. euro. Acesta “este anul în care creșterea economică își va schimba motoarele: în 2018, ne dorim ca motorul principal să-l reprezinte investițiile”, nu consumul, spune și vicepremierul Viorel Ștefan.
 • În 2018 vom depăși, în premieră, pragul de 10.000 euro/locuitor, anticipează Societatea Academică Română (SAR), care a publicat un raport intitulat “12 ani în UE – evoluție sau involuție?” (raportul integral include cinci recomandări de politici publice, prima fiind “depolitizarea birocrației”).

+ Cristian Hostiuc (ZF): “Pentru a nu arunca avionul economiei direct în aer, guvernarea PSD are nevoie de 10 miliarde de lei: 4 miliarde de lei vin de la Pilonul II, iar întrebarea este de unde vin celelalte 6 miliarde de lei”.

+ Bloomberg: “Boom-ul țărilor est-europene, care a adus unele din cele mai mari rate de creștere din lume, a trecut de punctul maxim”.

3./PROTEST MOTORIZAT PENTRU AUTOSTRĂZILE A7 ȘI A8. Câteva sute de oameni din județe ale Moldovei, dar și din Ardeal, s-au suit sâmbătă în mașini și au venit la București, protestând astfel împotriva indiferenței guvernării PSD-ALDE față de marile proiecte de infrastructură – în cazul de față, autostrăzile A7 (Siret – Bacău – Ploiești) și A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni). Protestul este al doilea organizat de grupul civic “Împreună pentru A8” și de Asociația “Moldova vrea autostradă” – după cel din noiembrie, când aproape 2.000 de oameni au făcut, în Iași, un lanț uman (găsiți, pe pagina lor, o petiție care a strâns deja peste 12.000 de semnături). Coloana de mașini a fost împiedicată să intre în Piața Victoriei; o relatare de la fața locului + înregistrări video, pe hotnews.ro.

 • Stare de fapt: În cazul A8 suntem exact în același punct ca în 2007 (cele două studii de fezabilitate au fost anulate); iar pentru A7 licitațiile pentru studiile de fezabilitate au fost amânate, în cinci ani, de 16 (șaisprezece) ori, scrie adevărul.ro (găsiți, în articol, și cele cinci cereri ale protestatarilor).
 • Analiză Adevărul: “Transportul între regiunile istorice, dezastruos în anul Centenarului. Zeci de ore dintr-un colț în altul al țării, 3,8 cm de autostradă pentru fiecare om”.
 • “România, țară de ocolit”: Protestul de sâmbătă vine la două săptămâni după încercarea comunității Romanian Business Leaders de a impune pe agenda publică tema infrastructurii. “Este nevoie ca România să se miște agil și inteligent și să discutăm public, cu seriozitate, despre pericolul «România, țară de ocolit»”, spunea, la începutul lunii, RBL; argumentele și soluțiile propuse, aici.

4./PSD, PE CONTRASENS CU SOCIAL-DEMOCRAȚII EUROPENI. Guvernul insistă cu mutarea ambasadei României, o inițiativă care o pune pe premierul Viorica Dăncilă și PSD-ul în conflict nu numai cu președintele Iohannis – vezi aici ce s-a întâmplat la întâlnirea de săptămâna trecută – ci și cu toate partidele social-democrate din Parlamentul European (pe scurt, grupul S&D). În decembrie, când SUA au anunțat mutarea ambasadei la Ierusalim, grupul S&D a dat un comunicat neechivoc, în al cărui titlu spunea că “Trump se joacă cu focul”; iar colegul de partid al Vioricăi Dăncilă, Victor Boștinaru, era citat în comunicat spunând că președintele american “are datoria de a acționa responsabil și de a cântări riscurile acțiunilor sale”. Viorica Dăncilă o fi având, și ea, această datorie?

+ De altfel, grupul S&D s-a delimitat de poziția PSD, cf. unei declarații obținute de g4media.ro: “Poziția S&D este foarte clară. Nu doar că protestăm împotriva deciziei președintelui Trump, dar facem apel la toate statele membre ale UE să nu urmeze această cale. […] Discuția din România cu privire la relocarea ambasadei la Ierusalim este în desfășurare în acest moment și o urmărim îndeaproape. Din câte știm, o decizie finală nu a fost luată până acum”.
+ Americanii și-au inaugurat lunea trecută ambasada la Ierusalim, președintele american fiind reprezentat de fiica lui, Ivanka; a fost o inaugurare simbolică, menită în principal să coincidă cu aniversarea a 70 de ani de la declararea statului Israel (tehnic, personalul ambasadei încă nu s-a mutat). În ziua celebrării, 60 de palestinieni din Gaza au murit în timpul ciocnirilor cu armata israeliană.

5./“CÂND AȚI CITIT ULTIMA INVESTIGAȚIE pe un site local de presă? Când ați văzut ultimul interviu cu întrebări incomode la o televiziune regională? De unde vine servilismul celor care poartă legitimație de presă?”, întreabă Recorder.ro, după care face inventarul contractelor SEAP care arată cum administrațiile locale din toată țara au cheltuit, doar în ultimele trei luni, aproape un milion de euro pe “ode, emisiuni aranjate și felicitări” în presa locală. Propagandă pe bani publici, cu alte cuvinte; foarte bun text, foarte muncit.

6./“INSTITUȚIA REGELE MIHAI I”. Așa ar urma să se numească o nouă structură propusă săptămâna trecută, după două tentative eșuate de reglementare a statutului juridic al Casei Regale, de 36 parlamentari PSD-ALDE. Instituția – care ar urma să fie finanțată de la bugetul de stat cu 860.000 euro – va fi găzduită de Palatul Elisabeta (pentru care moștenitorii regelui Mihai plătesc, în prezent, chirie către RA-APPS). PressOne i-a contactat pe câțiva dintre semnatarii inițiativei legislative; niciunul n-a știut să explice cum a fost stabilit bugetul de 860.000 euro.

7./LASERUL DE 10.000.000.000.000.000 WAȚI DE LA MĂGURELE, cel mai mare proiect românesc de cercetare din istorie, a trecut vineri fără probleme de primul test, ajungând la capacitatea de 3 petawați (peta = 15 zero-uri) – ceea ce-l face cel mai puternic din Europa (ne întrec, în acest moment, chinezii, cu un laser care în 2016 a ajuns la 5,3 PW; dar treptat laserul nostru va ajunge la puterea sa nominală, care-i de 10 PW).

+ O cronologie hotnews.ro a proiectului, de la începuturi până-n 2015, aici; plus un interviu cu Nicolae Zamfir, care conduce Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară.

DIGITAL MEMO

ÎMBLÂNZIREA FACEBOOK, MODELUL GERMAN. Reportaj dintr-un centru de deletion din Berlin, o clădire cu cinci etaje în care peste 1.200 de oameni decid ce e și ce nu e “limbaj care incită la ură” – și se ocupă cu ștergerea conținutului care violează standardele companiei, de la propagandă teroristă la simboluri naziste și abuz împotriva copiilor. “Germania învață din greșelile pe care le-a făcut în trecut”, scrie The New York Times, poziționându-se acum “în avangarda națiunilor care încearcă să rezolve una dintre cele mai complicate probleme ale epocii: reglementarea celei mai mari rețele sociale a lumii”.

+ Când zvonuri lansate pe Facebook incită la violență în lumea reală: un episod tulburător din podcastul “The Daily” (căutați ediția din 16 mai; are 22 min.);

+ În urmă cu cinci ani, Mark Zuckerberg își lansa public ambițioasa idee de a conecta întreaga lume prin Internet gratuit. Ce s-a întâmplat cu ea?

DIGITAL BRANDS. “Felul în care clienții folosesc produsele s-a schimbat, însă brandurile nu țin pasul”, scrie Harvard Business Review: citiți un articol în care Antonis Kocheilas, șeful pe strategie de la Ogilvy Worldwide, examinează modul în care Nike se folosește de instrumente digitale pentru a-și ține aproape consumatorii. De citit.

SE ADUNĂ LA BUCUREȘTI, PESTE TREI SĂPTĂMÂNI, peste 200 de experți și speakeri care ne vor povesti vreme de două zile, pe șapte scene, încotro se îndreaptă tehnologia – și noi odată cu ea. Vin la ICEE.fest 2018 oameni din digital și tehnologie (Netflix, Google, Facebook, Youtube, Instagram, Shazam); oameni din media și comunicare (CNN, The New York Times, Vice, El Mundo); oameni din fintech, advertising, blockchain & criptomonede, VR/AR, e-commerce & retail, e-health, startups & investitori (în total sunt nouă linii de conținut; le găsiți descrise pe scurt aici).

 • Neclasificabilii. Din line-up fac parte, anul acesta, și 13 keynote speakers care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile clasice; organizatorii i-au adunat sub termenul-umbrelă de “thought leaders” (sunt scriitori, regizori, futurologi, influenceri, inovatori).
 • Upgrade Democracy. Când s-a născut ICEE.fest, în 2008 – se numea RoNewMedia pe-atunci – nimeni n-ar fi putut anticipa că pe scena unui festival de tehnologie se va discuta despre democrație; dar iată că zece ani mai târziu avem o secțiune dedicată: un “eveniment-satelit” intitulat Upgrade Democracy, răspunsul pe care organizatorii îl dau la criza Cambridge Analytica (lista invitaților, aici).

 + PRIMIȚI DISCOUNTURI DE 10-20% VIA MONDAY MEMO.  În caz că vreți să vă luați bilet la festival, care are loc pe 14-15 iunie, faceți forward la această ediție de MONDAY MEMO către tickets@iceefest.com; procentul de discount se aplică prețurilor listate aici și depinde, firește, de nr. de bilete cumpărate.

ALTELE:

 • Companii care trag obloanele în Europa din cauza GDPR, care intră în vigoare pe 25 mai.
 • Google a eliminat motto-ul “Don’t be evil”, pe vremuri misiune a companiei, din codul corporate de conduită; a descoperit asta Gizmodo (autoarea a pus tag-ul “evil is fine now” articolului prin care anunța schimbarea).
 • Astăzi, 21 mai, judecătorii se vor pronunța în procesul Apple vs. Samsung pe tema a trei patente de design și a două patente de funcționalități.
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

NUNTA CA NUNTA, DAR MONARHIA CUM SE SIMTE? O analiză interesantă despre starea monarhiei, “ramura demnă” a constituției Marii Britanii (guvernul e “ramura eficientă”, cf. lui Walter Bagehot, redactor șef al The Economist între 1860-1877). “Ramura demnă se adaptează astăzi epocii populiste mult mai bine decât ramura eficientă”, scrie publicația. Dar are, cu toate astea, “o problemă anticipabilă sub forma viitorului rege Charles al III-lea”.  

BILL GATES DESPRE TRUMP. Într-o înregistrare video din 2016, Gates povestește că s-a întâlnit de două ori după alegeri cu președintele american, care nu știa care-i diferența dintre HIV și HPV; care l-a întrebat de două ori dacă nu cumva vaccinurile sunt ceva rău; și care i s-a adresat, la un moment dat, spunându-i “Trump a auzit că nu-ți place ce face Trump” (“Wow, dar tu ești Trump”, și-a zis Gates).

ATENȚIE LA ITALIA. “O coaliție între Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele (M5S) ar putea scoate țara de pe șine”, scrie The Economist. La două luni și ceva de la alegerile parlamentare avem, în Italia – și în Europa – prima guvernare totalmente populistă; o alianță între un partid de extremă dreapta și o mișcare anti-establishment – care încă n-au reușit să cadă de acord asupra unui premier – și care va fi marcată, probabil, de divergențe fundamentale (Liga Nordului a promis, în campanie, o cotă unică de 15%; M5S vrea un “venit per cetățean” de 780 euro/lună; ambele formațiuni vor să anuleze tăierile de pensii operate în 2011, ceea ce conduce la întrebarea ce se va întâmpla cu datoria publică, ajunsă la 132% din PIB la sfârșitul anului trecut).

+ De ce ne-ar interesa? În primul rând pentru că ce se întâmplă în Italia afectează echilibrul și așa complicat de menținut al Uniunii Europene; și în al doilea rând pentru că acolo, în Italia, trăiesc 1,3 mil. români – iar unul dintre liderii noii alianțe de guvernare, Luigi Di Maio, a făcut în campanie declarații vădit anti-români.

NOUL ȘEF AL CIA SE NUMEȘTE GINA HASPEL. E o premieră cel puțin într-o privință: Haspel e prima femeie care conduce agenția. Dar nu sexul ei a stârnit controverse, ci rolul pe care l-a jucat în câteva investigații în care, imediat după 11 septembrie 2001, CIA a torturat – în acord cu legile de-atunci – suspecți al-Quaeda (vorbim de waterboarding); și de rolul lui Haspel în distrugerea unor înregistrări din acea perioadă. În cele din urmă, Gina Haspel a fost confirmată cu sprijin de la câțiva senatori democrați – și după o subtilă campanie de culise dusă de oameni din CIA, care cred că ea e printre puținii oameni echipați să-i țină piept președintelui Trump (care a spus, în repetate rânduri, că tortura funcționează și trebuie reintrodusă).

ȚOPESCU, PINTILE, EPOCA. Au fost înmormântați într-o singură săptămână, amândoi cu onoruri militare, doi oameni-reper ai României totalitare: Cristian Țopescu, comentatorul sportiv care ne-a explicat, în puținele transmisiuni directe îngăduite de regim, ce înseamnă expresia “fair-play” (și a fost suspendat în perioada 1983-1989 pentru această declarație); și Lucian Pintilie, “authority-defying Romanian Director”, cum l-a numit zilele trecute The New York Times.

“SĂ PRIVIM MAI ÎNDEAPROAPE ce se întâmplă în culise în timpul unei decizii”, începe articolul din Scena9.ro. “Imaginează-ți că faci o alegere simplă, stând într-un magazin, în fața unui frigider cu iaurturi și încercând să alegi una dintre cele două arome care îți plac la fel de mult – mentă și lămâie, să spunem. Din exterior nu pare că faci mare lucru: stai acolo pur și simplu încremenit, uitându-te când la una, când la cealaltă din cele două opțiuni. Totuși, în interiorul creierului tău, o alegere simplă ca aceasta dezlănțuie un uragan de activitate”. Pentru că, în caz că nu știați, “creierul este o mașinărie construită prin conflict”.

#FEYNMAN100. S-au făcut 100 de ani de la nașterea lui Richard Feynman, unul dintre cei mai fascinanți oameni de știință pe care i-a dat secolul XX. Dacă aveți o oră, puteți afla mai multe despre el din acest documentar BBC. Dacă aveți doar un minut, iată o animație minunată intIulată “Ode To a Flower”.

+ Tehnica Feynman: un model mental în patru pași prin care putem învăța să învățăm mai eficient.

Dacă vreți să primiți MONDAY MEMO în fiecare luni dimineață în Inbox, iată formularul.

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */