MONDAY MEMO #163 / Cu sau fără OUG 13-bis?

M

 

LUNI, 25 IUNIE 2018

1./ORDONANȚĂ & MOȚIUNE. După câteva zile în care plutit în aer varianta modificării Codului Penal prin ordonanță sau asumarea răspunderii guvernului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) a spus luni că nu e cazul; Kelemen Hunor (UDMR) s-a pronunțat și el împotrivă. Câteva ore mai târziu, Liviu Dragnea a declarat “exclusă” ordonanța (și totuși, neîncrederea publică persistă). Urmează, cf. lui Dragnea, o sesiune parlamentară extraordinară.

 • Vă reamintesc miza nr. 1 a PSD: dezincriminarea rapidă a abuzului în serviciu. E evident de ce ordonanța era calea cea mai eficientă: o OUG ar intra în vigoare imediat, deci în timp util pentru apelul lui Liviu Dragnea împotriva condamnării la 3,5 ani închisoare cu executare (adoptarea via parlament trimite modificările în circuitul de contestare/promulgare – vezi legile justiției, care au fost aprobate în decembrie 2017 și nici azi nu sunt promulgate).
 • Declarația lui Tăriceanu, care până acum a acționat în sincronie cu PSD, e văzută drept un gest pregătitor pentru prezidențialele din 2019 (la care șeful ALDE intenționează, după toate probabilitățile, să candideze); sau drept instrument de negociere pentru susținerea moțiunii de cenzură de miercuri, speculează g4media.ro.
 • Matematica parlamentară arată însă că moțiunea n-are cum să treacă decât cu voturi de la PSD; iar ordinul lui Dragnea e ca social-democrații să fie prezenți, dar să nu voteze. Oricum ar fi, PNL poartă zilele astea negocieri cu diverse facțiuni parlamentare, inclusiv cu Victor Ponta.

+ Pentru miercuri, ziua moțiunii, se anunță felurite proteste civice la prânz – pietoni, bicicliști, motocicliști, automobiliști – dar nu în Piața Victoriei, ca de obicei, ci la Palatul Parlamentului. În social media au apărut îndemnuri la grevă prezidențială; la nesupunere civică (nu cumpărați nimic, nu plătiți taxe etc.); am văzut chiar și două anunțuri cu mici business-uri care dau liber angajaților, în caz că vor să participe la protest.

2./CUM MAI STĂM CU LEGISLAȚIA PENALĂ. După legile justiției, aflate la promulgare (care, printre altele, ar putea duce la pensionarea a 1/3 din corpul de magistrați al României) și după noul Cod de Procedură Penală, intrat deja în circuit, coaliția are pe agendă alte două legi-cheie ale luptei anti-corupție. Update & pașii următori:

1. Codul de Procedură Penală (CPP). A fost deja adoptat la 13/18 iunie cu majoritate PSD+ALDE+UDMR.

 • Cum au votat deputații și senatorii în 13/18 iunie: aici am calculat procentele pe județe și am făcut lista nominală cu parlamentarii dvs. (inclusiv absenții). De menționat: șefii PSD, ALDE și UDMR au lipsit toți de la vot;
 • Ce s-a modificat în noul CPP și cum afectează noile prevederi munca procurorilor, într-o analiză DNA.
 • Un punct de vedere cu mai multe nuanțe are Renate Weber, parlamentar european afiliat grupului ALDE, care a explicat într-o postare pe Facebook cum vede ea câteva dintre modificările controversate;

Noul CPP a fost deja contestat la CCR, cu argumente care se întind pe 64 de pagini, de PNL și USR (“este o lege a favorizării infractorilor”; “sunt peste 50 de articole neconstituționale”); instanța supremă și-a anunțat intenția de a face același lucru, la fel și Ministerul Public.

2. Codul Penal. Prioritatea personală a lui Liviu Dragnea ar fi redefinirea abuzului în serviciu; PSD propune un prag de 200.000 de euro.

 • Factual.ro a demontat afirmația deputatului Cătălin Rădulescu, care a susținut public că “în Europa abuzul în serviciu este dezincriminat”;
 • Lista schimbărilor propuse e lungă și complicată; explicații pe înțelesul tuturor despre o parte dintre modificări – plus un infografic – găsiți pe penalistan.ro(proiectul integral e aici).

3. Legea 78/2000 privind fapte de corupție. Două modificări vizate / luate în calcul:

 • Dezincriminarea infracțiunilor de corupție săvârșite în folosul altcuiva; printre inițiatori e un deputat PSD condamnat penal chiar pentru prevederea pe care vrea s-o modifice. Senatul a adoptat tacit proiectul, comisia juridică a Camerei Deputaților și-a dat avizul, urmează votul în plen.
 • Nu e exclusă abrogarea cu totul a L78/2000, după cum reiese din conversația pe care doi deputați-cheie din PSD și UDMR au purtat-o săptămâna trecută în comisia juridică. De urmărit.

3./PREȘEDINTELE IOHANNIS ÎNTÂRZIE cu aplicarea deciziei CCR care-l obligă s-o revoce pe șefa DNA. Citiți, pe contributors.ro, “Șah constituțional: poate fi dejucată OUG 13-bis?”. Articolul e scris înainte de declarațiile făcute luni de ALDE/UDMR/PSD, dar merită citit: autorul, care predă drept constituțional, schițează posibili pași pregătitori pe care ar trebui să-i facă președintele pentru a proteja legislația penală.

De notat două mutări politice importante de săptămâna trecută:

 • Prima: Klaus Iohannis și-a anunțat – minimalist, într-o frază – candidatura la prezidențialele din 2019; un semnal atât pentru electorat, cât și pentru cancelariile occidentale, observă Adevărul.
 • A doua: fostul vicepremier și ministru de interne Gabriel Oprea, părintele UNPR și al controversatei Academii SRI, și-a anunțat revenirea în politică. Oprea, personaj exersat în “negoțului de cai” care se face în culise (vezi și fabrica de doctorate ANIMV, de care au beneficiat mulți politicieni) a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină (care-l însoțea, în octombrie 2015, în coloană oficială).

4./“INSTITUTUL DE BOLI INVENTATE”. “Sănătatea e subfinanțată”, asta e marea noastră problemă – toată o lumea știe. Ultimul oficial care ne-a spus-o, chiar săptămâna trecută, e un consilier prezidențial, Diana Păun: “Resursele financiare insuficiente stau de fapt la baza celorlalte probleme”, a explicat ea. Sau nu? Poate că problema e, totuși, alta? Victor Ilie de la RISE PROJECT a publicat săptămâna trecută un material excepțional documentat în care demonstrează cum la gripa cu care ajungi la medic se adaugă, spre decontare de la sistemul public, alte 5-10 afecțiuni: așa se umflă nota de plată – și așa, în loc de un tratament de 100 euro, bugetul plătește 1.000 euro. Probele pe care Ilie le aduce – discuții cu pacienți și medici, capturi de ecran ale datelor din sistemul informatic, e-mail-uri, documente oficiale – sunt asamblate într-o narațiune clară, ilustrată cu infografice și fotografii. Citiți-o până la capăt.
O statistică relevantă: suntem pe locul 3 în Europa la “inflația aferentă serviciilor medicale” – la creșterea costurilor, adică – cf. Medical Trends Around the World.

5./SOLUȚIA BRAȘOV. Cum a ajuns Brașovul pe primul loc în topul municipiilor cu locuințe asigurate în caz de dezastre – cu 50%, față de media națională de 19,1%: pe scurt, primăria a dat SMS-uri la oameni, le-a trimis înștiințări și i-a îndemnat să-și facă asigurări. Povestea, aici.
Apropo de dezastre, iată o cifră înspăimântătoare de la Banca Mondială (BM): în cazul unui cutremur comparabil cu cel din 1977, în București ar muri 4.000 de oameni – de aproape trei ori mai mult ca acum 40 de ani. E alarmant să te gândești că 70-80% din PIB e în zona cu cel mai mare risc seismicspune managerul BM pentru România.
Ce-i de făcut? Aveți “Cutremur în orașul vulnerabil”, un articol publicat de Georgiana Ilie într-o ediție DoR de anul trecut; e cel mai bine documentat și mai lucid material pe care l-am citit vreodată pe această temă. La final găsiți pași concreți de pregătire.

6./EVALUAREA NAȚIONALĂ. 39,7% dintre elevi – viitoarea noastră forță de muncă – nu au obținut notă de trecere la matematică la evaluarea națională; la română, procentul celor cu note sub 5 este de 17%. Detalii aici.
Hotnews.ro a făcut o hartă interactivă cu rezultatele pe județe.
Fenomenul Brăila: pentru al șaselea an la rând, județul Brăila are cea mai mare rată de promovabilitate din țară – 89,5% – anunță PRO TV, întrebându-se ce relevanță mai are, de fapt, examenul de evaluare națională.

7./FAPTA NOASTRĂ BUNĂ DE IUNIE. O variantă de compensat îngrijorările macro cu soluții micro: la Swimathon București – care e sâmbătă, 30 iunie – sunt înscrise 25 de cauze care pot repara, vindeca, sprijini, pregăti sau coagula soluții practice acolo unde statul eșuează. Sunt, toate, proiecte de tip problemă/soluție; s-au născut la firul ierbii și mizează pe sprijinul comunității. Sâmbătă, la bazinul Dinamo, 450 de oameni vor înota pentru a le ajuta să adune resursele de care au nevoie.

 • Cauzele înscrise sunt diverse: de la proiecte jurnalistice precum “Să fie lumină” la finanțarea tinerilor care vor să studieze antreprenoriat; de la reconstrucția unei secții de spital la achiziția unei biciclete pentru un participant la Jocurile Paralimpice; de la inițiativa de transparență decizională a Primăriei Capitalei la sprijin concret pentru copii care vor la grădiniță, sau au nevoie de-o masă caldă, sau pur și simplu s-au născut cu afecțiuni cronice și sunt în suferință.
 • Lista celor 25 cauze o găsiți aici. Ce-ați putea face, în caz că găsiți pe listă o cauză cu care rezonați? Puteți merge sâmbătă la locul faptei, să fiți live parte din soluție. Sau, dacă nu reușiți să ajungeți, puteți contribui online; dacă vă uitați la sumele pe care aceste proiecte își propun să le adune, o să vă dați seama că orice bănuț contează.

ALTELE:

 • Cum se vede piața media din România, dacă excludem publicul fără acces la net: un studiu Reuters analizat, pe hotnews.ro, de Costin Ionescu;
 • Încrederea românilor în justiție, cf. Eurostat, arată puțin altfel decât ne-au spus liderii PSD la mitingul din 8 iunie;
 • Scăpăm oare de copiile după certificatE de naștere/căsătorie? Așa ar trebui: guvernul a alocat 40 mil. euro pentru informatizarea actelor noastre de stare civilă;
 • Guvernul a adoptat programul “Investește în tine”, care prevede acordarea de credite pentru tineri; programul a fost contestat însă de elevi și studenți;
 • Că tot vorbim mereu de infrastructură: pentru cea de transport am avea nevoie de 70 mld. euro; avem însă, din această sumă, doar jumătate;
 • Procentul românilor “nebancarizați”, cum li se spune celor fără cont bancar, e de 42%, cf. Global Findex; printre ei e și un fost premier al României, conform declarației sale de anul trecut;
 • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a pierdut procesul cu jurnalistul C. T. Popescu, sancționat în dosarul “pavianul cu mantie” (prima instanță);
 • Posibili cumpărători pentru ArcelorMittal Galați: tot niște indieni, anunță Reuters.

 

ANTREPRENORI + DECIZII

CELE MAI PRODUCTIVE ȘEDINȚE sunt cele la care participă sub opt oameni, “doar că mulți manageri sunt prea incluzivi și invită mai mulți” – ceea ce înseamnă timp pentru ca fiecare să-și spună părerea, derapaje de la agendă, prea multe opinii divergente care conduc la concluzia “hai să mai analizăm” ș.a. Câteva soluții de regândire a ședințelor voastre, în Harvard Business Review.
Patru experiențe personale împărtășite de la patru CEO care au reușit să reducă și numărul, și durata ședințelor; poate găsiți ceva de folos.

DE CE EȘUEAZĂ MENTORINGUL. Autoarea articolului, care spune a ajutat la construirea de programe de mentoring în companii Fortune 500, a identificat cinci cauze principale.

DESPRE DIVIDENDELE ACORDATE TRIMESTRIAL, nu anual: legea a fost aprobată iar un consultant Deloitte ne explică impactul: “regimul microîntreprinderii intră în normalitate, iar antreprenorii nu vor mai fi nevoiți să recurgă la diverse metode de utilizare a banilor, cum ar fi efectuarea de cheltuieli pe societate”.

E VIABILĂ SOLUȚIA MUNCITORILOR EXTRACOMUNITARI la criza forței de muncă din România? Antreprenorii spun că nu, din cauza costurilor asociate pe care cu un angajat din România nu le ai (cazare, masă, transport etc.);“plus handicapul de adaptare culturală”. Câțiva antreprenori și-au povestit experiențele într-o conferință pe tema asta.

AVEM O LEGE A INTERNSHIP-ULUI, proaspăt aprobată: de la 16 ani în sus, tinerii pot fi plătiți în programe speciale care trebuie să dureze maximum 6 luni. Detalii despre salariul minim, acordul părinților, nr. de ore lucrate, CAS&CASS, aici.

ÎN ANTREPRENORI + DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

DIGITAL MEMO

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ MADE BY IBM – mai exact “Project Debater” – a bătut-o pe cea umană la “argumentație computațională”. Singura noastră consolare e că acest Project Debater și-a extras argumentele din milioane de articole de presă și publicații academice scrise de inteligențe neartificiale – și că nu știe să spună, deocamdată, dacă ceea ce afirmă e adevărat sau fals.
Oare putem da roboții – automobilele autonome, să spunem – în judecată? E o întrebare pe care Volvo, Google și Mercedes și-o pun deja cu toată seriozitatea.

CRONICAR DE CANNES LIONS. Câteva observații personale ale unui reporter recode.net după cel mai mare eveniment al industriei de advertising (“cel mai nebunesc lucru pe care l-am văzut la Cannes a fost cumpătarea”, scrie el).
“Google și Facebook au câștigat”anunță The Guardian. “Anul acesta vechea gardă a industriei de advertising a fost îngrijorată – și foarte conștientă că schimbarea chiar se întâmplă” (cam același lucru, dar din alt unghi, a observat și The New York Times).
Cinci tendințe de notat; printre ele blockchain-ul, audio marketing-ul și noua generație de campanii video.
Lista completă a câștigătorilor festivalului, cu tot cu filmulețe, o găsiți în AdWeek.

SILICON VALLEY SE ADUNĂ MIERCURIa aflat axios.com, să discute despre protecția datelor și despre alte necazuri post-Cambridge Analytica. Mișcarea are legătură cu GDPR-ul european – privit deja drept standard de facto al industriei, de vreme ce toate marile companii din Big Tech au operațiuni în UE.
Sfatul fostului CEO Microsoft, Steve Ballmer, pentru Facebook & Google: “Nu repetați greșelile pe care le-am făcut noi”.

UNDE-ȘI PETREC OAMENII MAI MULT TIMP, pe Facebook sau pe Instagram? Cifrele sunt valabile pentru SUA, dar asta nu înseamnă că n-aveți nevoie de-o strategie.
Achiziția Instagram e probabil cel mai deștept lucru pe care Facebook l-a făcut vreodată, crede Quartz.

ALTELE:

DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

LIVIU DRAGNEA, AȘA CUM NU-L ȘTIAȚI. Ultimul episod din seria “Trecutul lui Dragnea”, publicată în ultimele săptămâni de recorder.ro, ne înfățișează ascensiunea politică a președintelui PSD de la sponsor de partid la șef de CJ – cu trecerea de la PD la PDSR, cu mișcările făcute pentru preluarea șefiei județului, cu tacticile premergătoare privatizării TelDrum. Text bine documentat, ilustrat cu fotografii de epocă și articole din presa vremii, ușor de parcurs și foarte relevant azi; dacă citești cu atenție, îți dai seama că Liviu Dragnea folosește acum, la scară națională, aceleași tehnici de control al partidului – și al mecanismelor instituționale ale României – pe care le-a folosit odinioară și în Teleorman. De citit.

TURCIA, O NOUĂ EPOCĂ. Președinte rămâne, după alegerile anticipate de duminică, tot Recep Tayyip Erdoğan – doar că prerogativele lui sunt deja cu totul altele. Erdoğan va cumula atribuțiile prezidențiale cu cele de premier (funcția a fost desființată prin noua Constituție, care acum intră în vigoare); va avea dreptul să intervină în sistemul judiciar; și să declare, fără aprobarea parlamentului, stare de necesitate.

După alegeri, Erdoğan va trebui să dea piept cu problema economiei Turciei, scrie The New York Times. “Și parte din problemă e chiar el”.
Dacă vreți să înțelegeți cum se poate transforma fast-forward o democrație imperfectă în autocrație – cu arestări în masă, instituții anihilate, Constituție schimbată – citiți pe BBC Turcia lui Erdoğan, o cuprinzătoare cronică ilustrată a frământărilor din ultimii doi ani (care explică și cum se face că autoritarismul lui Erdoğan are atâta priză la electorat).

CELE MAI BUNE 15 FILME DIN 2018un clasament vox.com. Pe primul loc, abia-lansatul “First Reformed”, cu Ethan Hawke. În listă e inclus și “Moartea lui Stalin”, film interzis în Rusia (motivul oficial e că producția e “extremistă” și “profanează simbolurile noastre istorice – imnul sovietic, ordinele și medaliile, iar mareșalul Jukov e înfățișat drept un idiot”).

PRIMUL HAMBURGER HI-TECH E AICI. Costă 6 dolari și e făcut da capo al fine de “un instrument culinar” (adică de un robot la care se muncește de câțiva ani buni). “Modelul nostru de business e destul de simplu”, spune unul dintre proprietarii companiei. “Luăm un burger foarte bun, care le place oamenilor, și-l vindem la jumătate de preț”. Povestea companiei care l-a creat – cu finanțare de la Google Ventures & alții – o găsiți în Fortune. Restaurantul se deschide miercuri în San Francisco, așa că probabil veți mai citi despre el.

CINCI “SUPER-SKILLS” PENTRU VIITOR care nu se învață la școală: brandul personal; fluența în digital; tribul; capacitatea de a înțelege complexități; și reziliența (care m-a făcut să vă trimit această ediție din MONDAY MEMO chiar și în condiții potrivnice).

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */