MONDAY MEMO #164 / Până la capăt

M

 

LUNI, 2 IULIE 2018

1./“MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT”. În ciuda a tot și a toate, parlamentarii PSD-ALDE se pregătesc să schimbe, în sesiunea extraordinară convocată pentru 1-19 iulie, Codul Penal; printre cele mai controversate propuneri e cea privind abuzul în serviciu (infracțiunea pentru care șeful PSD a fost condamnat în primă instanță la 3,6 ani închisoare cu executare).

 • Abuzul în serviciu. Propunerea care va merge la vot e stabilită în comisia Iordache, care a lucrat susținut și săptămâna trecută. Presa a consemnat mai multe propuneri, mare parte dintre ele în direcția scăderii pedepsei cu închisoarea și a stabilirii unui prag financiar. Altfel, Europa FM a verificat afirmațiile justificative făcute de liderii PSD-ALDE, care susțin că 90% dintre dosarele de corupție au la bază acest articol “neconstituțional” și “sovietic”, cum l-a numit Liviu Dragnea (care le-a cerut scuze “miilor de români care stau în pușcărie” din cauza lui). Afirmația cu 90% e însă falsă: în 2017, doar 10%din totalul de 1.300+ persoane trimise în judecată pentru corupție erau acuzate de abuz în serviciu.
 • Articolul 305: DIICOT a făcut o primă estimare de impact pentru una dintre modificările deja operate în Codul de Procedură Penală (CPP): peste 4.700 de dosare ar putea fi clasate dacă intră în vigoare art. 305 (cel care limitează urmărirea penală la un an, dacă în acest interval nimeni nu este trimis în judecată). CPP a fost deja atacat la CCR de PNL&USR; de asemenea, Parchetul General susține că în noua formulă există 33 de prevederi neconstituționale.
 • Ultimul apel al ambasadelor. Săptămâna trecută 12 ambasade aliate au semnat un apel pentru păstrarea actualei legislației penale (iar acesta e un semn, comentează Liviu Avram, că “negocierile discrete” au eșuat). Răspunsul Bucureștiului, care altfel invocă insistent directive UE pentru a-și justifica inițiativele, a fost în nota obișnuită: parlamentul este ales de popor, deci europenii să-și vadă de treaba lor. Ba chiar MAE a spus că “întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate prin programul de guvernare 2018-2020” (lucru neadevărat; lupta anti-corupție nici măcar nu e menționată în programul de guvernare).

+ Protocoalele DNA-SRI. Șeful Senatului i-a cerut joi vicepreședintelui Comisiei Europene să condamne public protocoalele încheiate între DNA și SRI; cu o zi înainte, Călin Popescu-Tăriceanu depusese – alături de Liviu Dragnea – un proiect de legepentru desecretizarea documentelor care au stat la baza unei hotărâri CSAT din 2005 privind combaterea corupției (șeful CSAT de atunci, Traian Băsescu, neagă că acea hotărâre ar fi privit SRI).

2./CUM MAI STĂM CU DATELE MACRO. Veniturile bugetare cresc, dar nu pot face față creșterii galopante a cheltuielilor, scrie Constantin Rudnițchi, care observă un fapt straniu: de câteva luni, datele privind execuția bugetară nu mai sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe la 25 ale lunii, cum s-a întâmplat ani de-a rândul (publicarea a fost împinsă pe 26 ale lunii, iar ultimele date au fost publicate abia pe 27 iunie – zi în care, coincidență sau nu, s-a votat moțiunea). De ce e important? Pentru că analiștii, inclusiv cei externi, au calendarul lor și-și iau deciziile și în funcție de astfel de date.

 • Detalii privind execuția bugetului general consolidat, pe hotnews.ro; deficitul bugetar a ajuns la 0,88% din PIB, de trei ori și jumătate mai mult față de ianuarie-mai 2017 (în prezent, două treimi din buget se cheltuiesc pe salarii și pensii – iar ponderea nu are cum să scadă, de vreme ce de la 1 iulie a crescut din nou, cu 10%, punctul de pensie).
 • De ce crește ROBOR și se depreciază leul, o analiză profit.ro.
 • Față de mai 2017, încrederea macro în economia României a scăzut cu 25,1 puncte, anunță CFA; detalii privind previziunile pentru euro/inflație pentru mai 2019, pe cursdeguvernare.ro.

+ “Politicienii care arată cu degetul spre BNR trebuie să-și clarifice faptul că ei contribuie la inflație prin politicile pe care le concep. Câteodată au fost principalii contributori”, scrie Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, într-un comentariu care se dovedește cu mult mai interesant decât titlul ales: “O perspectivă asupra inflației în România”.

3./MOȚIUNEA DE CENZURĂ, a treia depusă de opoziție de la instalarea actualului parlament, a picat, după cum era de așteptat; o analiză a contextului, pe Digi24.ro. Recorder.ro a făcut un video despre ziua moțiunii pe care l-a intitulat “România în zece minute: ură, furie, rușine”. De la min. 8:15, imagini de la Cotroceni, unde au fost aduși angajați ai primăriilor de sector pentru un contra-miting împotriva președintelui Iohannis. “Veți vedea poate cele mai tragice imagini pe care le-am publicat vreodată pe Recorder […]. Sunt oameni luați cu forța de la birou și duși într-un loc în care nu-și doreau să fie. Nu e vorba de oameni de la țară, săraci și ușor de manipulat, ci de oameni din clasa de mijloc, cetățeni lucizi, înțelegând foarte bine unde sunt și ce li se întâmplă. Oameni cuprinși de rușine, lăsând capul în pământ și acoperindu-și fața ca să nu fie filmați în timp ce se obișnuiesc cu dictatura”. Îi puteți vedea aici.
+ Minighid anti-polarizare politică. Polarizarea duce la un fel de osificare a convingerilor: atacul la persoană se petrece instant, niciun argument nu mai trece de partea cealaltă, o nouă conversație devine imposibilă. Un jurnalist de la The Atlantic a sintetizat cinci idei prezentate la Aspen Ideas Institute – idei care, aplicate perseverent, ar putea funcționa. Prima: schimbați de la bun început logica de la “cine are dreptate” la “discutăm în contradictoriu ca să înțelegem amândoi mai bine”.Există chiar o inițiativă civică americană pe tema asta; se numește The Better Arguments Project.

4./NUNDAȚII ÎN JUMĂTATE DIN JUDEȚELE ȚĂRII, unde în ultimele zile au fost lansate avertismente meteo pentru 2/3 din bazinele hidrografice. Până la această oră avem 99 de localități inundate, patru morți, aproape 800 de persoane salvate de viituri, 255 de case distruse + poduri, tronsoane de drum național și de cale ferată etc.
+ Bilanțul pe județe/localități, pe site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență.
+ Sâmbătă s-a prăbușit un pod de cale ferată dintre Brașov și Întorsura Buzăului; imagini aici.
+ Codul portocaliu de inundații pe râuri din nouă județe expiră astăzi la ora 16,00.

5./“AL DOILEA MANDAT AL LUI IOHANNIS”, un comentariu lucid al lui Teo Tiță despre poziția președintelui în an preelectoral: “Nu cred în teoria aceea care spune că dl. Iohannis e mulțumit cu onorurile formale de care se bucură în funcție. Cred că, pur și simplu, nu găsește ieșiri din situația actuală și asta e marea dramă a candidatului pentru un al doilea mandat. […] E greu pentru dl. Iohannis să iasă din încurcătura asta, dar nu imposibil. Din nefericire, un al doilea mandat Iohannis nu va avea drept obiectiv finalizarea proiectelor începute în primul (ele nu există sau sunt teribil de vagi), ci reconsolidarea relevanței și prestigiului instituției prezidențiale. După Traian Băsescu, Klaus Iohannis ar fi trebuit să facă curat și să zugrăvească edificiul. N-a făcut-o și acum casa a suferit modificări de structură care riscă să o pună la pământ”.

6./S-A REZOLVAT ȘI CU GUVERNANȚA CORPORATIVĂ. Circa 100 de companii de stat vor fi exceptate de la regulile de transparență și management profesionist care abia începeau să fie implementate; Senatul și-a dat din nou votul săptămâna trecută. Spre reamintire: legea fusese declarată neconstituțională pentru că era încălcat principiul bicameralismului: senatorii votaseră în iunie 2017 o listă de doar 30 companii exceptate, în vreme ce deputații adăugaseră, în decembrie, alte cca. 70 de companii. Dar s-a rezolvat, cum spuneam: senatorii au votat și ei lista lungă scrisă de deputați – ba chiar au mai adăugat o companie. Lista completă, aici.

7./LA CHIȘINĂU SE REPETĂ ALEGERILE: Curtea Supremă a menținut decizia unei instanțe inferioare de a invalida alegerile locale din 3 iunie în care a câștigat, cu 52%, candidatul anti-oligarhie Andrei Năstase – acuzat de socialiști că a făcut campanie electorală în ziua scrutinului (în fapt, a îndemnat oamenii să iasă la vot). “Beneficiarul marelui jaf este [Vlad] Plahotniuc”, a spus Năstase după pronunțarea sentinței, referindu-se controversatul om de afaceri moldovean.

ALTELE:

 • A fost extins intervalul de plată a amenzilor de circulație de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare; noile reguli, propuse în 2015 de guvernul Ponta, vor intra în vigoare din 2019. Până atunci puteți plăti amenzile, impozitele și taxele via CEC (pe mobil sau în persoană); nu trebuie să aveți cont de spațiu privat virtual (SPV).
 • Regulile de diminuare a risipei alimentare – programate a fi aplicate din mai 2017, dar amânate de guvernul Tudose – nu vor mai fi obligatorii pentru retaileri; se vor aplica, în regim opțional, din februarie 2019, cf. votului deputaților.  Legea, care fusese adoptată în 2016, obliga retailerii și producătorii să doneze alimentele aflate în prag de expirare ONG-urilor și primăriilor care ajută familii sărace; sau să le vândă, la prețuri modice, întreprinderilor sociale.
 • Parlamentarii au adoptat regulile naționale pentru aplicarea GDPR (vezi documentul); un fost secretar de stat în guvernarea Cioloș atrage atenția asupra unei “ambuscade” legislative care a trecut complet neobservată – și care, crede el, va afecta cercetările penale.
 • Încă trei modificări în Codul de procedură fiscală; “este cea de-a 61-a schimbare a regulilor fiscale din acest an”, după numărătoarea hotnews.ro.
 • CSAT a lăsat Roșia Montană în grija Guvernului, care la rândul său a hotărât să suspende procesul de includere a sitului în patrimoniul UNESCO. “Nu am mai întâlnit o astfel de situație”, spune unul dintre coordonatorii dosarului Roșia Montană.
 • Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, acum consilier al premierului Dăncilă, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul Belina (spre reamintire: părți din insula Belina și brațul Pavel au fost trecute în 2013 prin HG din proprietatea statului în cea a CJ Teleorman – și apoi închiriate, câteva zile mai târziu, companiei TelDrum; DNA cere acum instanței să desființeze hotărârea).
 • Trei probleme ale legii internship-ului, cf. unei analize făcute de IMM-iști: nu specifică o vârstă maximă; nu e clar când angajatorul trebuie să încheie contract de stagiu și când de internship; nu e clar cum se aplică prevederea despre perioada de probă din Codul Muncii.
 • PSD a acceptat oficial nominalizatul președintelui Iohannis pentru conducerea SIE; audierea va avea loc săptămâna asta (șeful PSD se declarase nemulțumit că nu a fost consultat înainte de desemnarea lui Gabriel Vlase).
 • Gabriel Oprea, fost vicepremier și șef al UNPR, a postat pe Facebook o fotografie în care dă mâna cu Barack Obama: ori Oprea are degetele identice cu ale lui Traian Băsescu, ori poza e un trucaj (da, e un trucaj).

 

DIGITAL MEMO

RĂZBOIUL PATENTELOR ÎNTRE APPLE ȘI SAMSUNG, declanșat cu câteva luni înainte de moartea lui Steve Jobs, s-a încheiat cu o înțelegere în afara tribunalului. Nu se cunosc detalii despre compensația pe care Samsung a acceptat s-o plătească Apple pentru copierea unor caracteristici iPhone (în mai, un tribunal american fixase valoarea despăgubirilor de 539 mil. $, dar procesul nu era încheiat). E un rezultat amar pentru Apple, spun diverși comentatori: după șapte ani de înfățișări și zeci de milioane cheltuite pe avocați, niciun produs Samsung n-a fost scos de pe piață. E, în același timp, un precedent de notat pentru companiile deținătoare de patente: după cum se vede, chiar dacă demonstrezi că cineva a violat patentul pe care-l deții, tribunalele pot decide să nu blocheze vânzarea, dacă acel patent nu e esențial în economia produsului.

+ Cine fură cele mai multe idei: Apple, Google sau Samsung? David Pogue, unul dintre cei mai urmăriți comentatori tech americani, a aranjat meticulos în format grafic, în ordinea cronologică a lansării, câteva zeci bune de caracteristici comune (de la “dock”-ul de aplicații frecvente până la notificări, mod de economisire baterie, video 4K, recunoaștere facială, “pay by phone” etc.). Bilanțul lui Pogue: în materie de premiere conduce detașat Apple (44 inovații), urmată de Google Android (31) și de Samsung (12).
+ Un jurnalist de la Quartz ne amintește cum arătau telefoanele noastre în 2008; chiar, mai țineți minte cum ne alunecau degetele pe tastaturile Blackberry, țac-țac-țac-țac? Astăzi RIM, compania producătoare a Blackberry, mai are 1% din piață; cum arată cel mai nou model al său, aici.

NETFLIX ÎNGHITE 20% DIN LĂȚIMEA DE BANDĂ downstream a lumii; are 125 mil. abonați; își adjudecă peste 2h/zi din viața utilizatorilor săi; și toate cifrele astea sunt atinse fără ca măcar să fi intrat în China, unde nu are dreptul să opereze. Pe scurt, Netflix e una dintre companiile acelea cu impact major asupra a multiple industrii – de la Hollywood la consumul de conținut TV – despre care se vorbește, totuși, relativ puțin. The Economist i-a dedicat o copertă care n-are nevoie de titlu; și un text care repară nedreptatea (supratitlul e “Hollywood ending”).

 • GDPR-ul american, versiune beta, tocmai a fost adoptat în California – care devine astfel, după febrile negocieri între legiuitori și companiile Big Tech care-și au centrul aici, primul stat SUA cu legislație severă de protecție a datelor personale. O cronică a deciziei găsiți în Sacramento Bee, cel mai mare ziar din capitala Californiei.
 • Volanul + telefonul. O cercetare recentă spune că șoferii petrec 12% din timpcu ochii la telefon. Werner Hertzog a grupat acum câțiva ani, într-un film de 1/2 oră, patru povești despre acești 12%.
 • 13 mici surprize în Windows 10. De exemplu editarea video în aplicația foto; sau adnotări pe pdf-uri direct în browser; sau transferuri wireless între PC-uri mai simple decât până acum. Lista completă de surprize, aici.
 • Ce ne-aduce macOS Mojave 10.14. “Dark Mode”; organizare pe “rafturi”; conexiuni FaceTime cu până la 32 de persoane (& altele).
 • Google Earth are, mai nou, un instrument bun de măsurat distanțe(deocamdată pe Android/Chrome; urmează și iOS).
 • Firefox a înfiat, în noua versiune, un instrument de securitate care ne permite să aflăm dacă ne-a fost compromis contul de email (puteți face verificarea oricând și fără Firefox, pe Have I Been Pwned?; pur și simplu introduceți adresa de email și aflați răspunsul).
DIGITAL MEMO e un concentrat de cultură digitală menit să vă țină la curent cu mersul tehnologiei; rubrică sprijinită de un partener digital-native, eMAG.

ANTREPRENORI + DECIZII

CUM SĂ-I CONDUCI PE ALȚII CÂND ȘI ȚIE ÎȚI ESTE FRICĂ? Peter Bregman, care a lucrat cu mai mulți CEO de Fortune 500, spune povestioara unui executiv ajuns în situația de a-și mobiliza, în ciuda propriei frici, oamenii. Trei pași: nu-ți propune să scapi de frică – e naturală – ci să te menții funcțional în ciuda ei; mută-ți mereu focusul de pe rezultat pe proces (îndemnul “vindeți altfel” va genera alte comportamente decât îndemnul “vindeți mai mult”); și, în final, formulează-ți diferit mesajele către echipă (în text găsiți chiar un exemplu de email redactat pe structura “viziune-empatie-direcție-dovadă”).
“Business transformation”. Liderii din business se concentrează prea mult pe schimbat politici interne și prea puțin pe schimbat convingeri – acele frici și insecurități personale care ne alterează comportamentul (poate că de aceea și eșuează 75% dintre inițiativele de “business transformation”). La finalul textului, patru instrumente-întrebări (prima: “ce anume nu văd?”; a patra: “cum îmi este influențată perspectiva de propriile frici?”).

OAMENI PERFORMANȚI, DAR PRĂJIȚI. Explicația simplă e că oamenii sunt singurii responsabili de propria supraîncărcare; ei sunt cei care acceptă, la urma urmei, să sacrifice totul pentru job. Explicația complicată, și mai apropiată de adevăr, e că parte din responsabilitate o poartă șefii lor. Harvard Business Review listeazătrei situații care accentuează suprasolicitarea top-performerilor (practici comune, de tipul “să punem în această echipă un om bun care să compenseze minusurile colegilor mai puțin buni”) și formulează, în final, trei soluții. E posibil să pară că beneficiile obținute vor fi marginale, “dar aceste mici acumulări de timp și îmbunătățiri minore reduc riscul de «prăjire» – iar top performerii sunt prețioși pentru orice companie, livrând anual cu 400% mai mult decât cei cu rezultate medii”.

SCHEMĂ CU PATRU CADRANE pentru o mini-analiză a tipurilor de competiție de care ar fi bine să ținem cont (nu e vorba doar de competitorii propriu-ziși). Două merg în direcția “există clienți?” și iar celelalte două spre “suntem depășiți?”. Aveți aici un tabel cu întrebări de pus & cu cele patru lucruri împotriva cărora luptați: irelevanța, absența nevoii, competitorii și auto-suficiența.

MILLENIALS, GENERAȚIA CARE ÎNCEPE SĂ INTRE DEJA PE PIAȚA MUNCII, are o părere tot mai proastă și despre business, nu doar despre politică, cf. unui sondaj global Deloitte. E o inversiune față de edițiile precedente ale “Millenial Survey”, spun autorii: percepția de comportament etic în business a scăzut de la 65% în 2017 la doar 48%, iar cea privind impactul social pozitiv de la 62% la 47%. Restul părerilor pe care le au viitorii voștri angajați, pe StartupCafe.ro.

ÎN ANTREPRENORI + DECIZII, rubrică de cultură antreprenorială, găsiți săptămânal informații, modele, studii de caz și idei proaspete; din România și din lume.

#DEȘTIUT #DECITIT #DEÎNCERCAT

ȚINEȚI MINTE ACESTE COORDONATE: HELSINKI, 16 IULIE 2018. Summit-ul SUA-Rusia, la care președintele Donald Trump poftește vinovat de dinainte de inaugurare, are acum o dată și un loc: va fi la Helsinki, pe 16 iulie, la câteva zile după summit-ul NATO din 11-12 iulie. Aliații SUA sunt, fără nicio exagerare, terifiați:

 • În primul rând pentru că Donald Trump vociferează de mai bine de-un anîmpotriva NATO – alianță militară sacrosanctă, până acum, a civilizației vestice. Ultima zicere a lui Trump e că “NATO e la fel de rea ca NAFTA” (dacă vă mai amintiți, anul trecut pe vremea asta nimeni nu reușea să-l determine să promită că America va respecta articolul 5 privind apărarea colectivă – adică inima tratatului NATO);
 • În al doilea rând pentru că, indiferent ce-ai conveni în prealabil cu oamenii din administrația sa, Donald Trump deviază fără avertisment de la orice script (dovadă recentul summit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, căruia Trump i-a promis, surprinzându-i și pe aliații sud-coreeni, și pe propriul ministru al Apărării, că va stopa exercițiile militare în regiune; o promisiune pentru care n-a cerut, de altfel, absolut nimic în contrapartidă);
 • Și în al treilea rând – și cel mai important, poate – pentru că Donald Trump e pur și simplu fascinat de Vladimir Putin, pe care-l admiră fățiș (președintele rus e printre puținii lideri politici pe care președintele american nu l-a atins nici măcar cu un adjectiv, deși întreaga comunitate americană de intelligence i-a confirmat și răsconfirmat intervenția rusească în procesul electoral din 2016). În aceste condiții, chiar nu mai e nimic exclus; flirturile lui Trump cu regimuri autoritare sunt la vedere și nimeni – nici propria administrație, nici Congresul – nu pare în stare să-i stea împotrivă.

FILOZOFUL LUI PUTIN. Nu e vorba de contemporanul nostru Alexandr Dughin – descris în toate felurile, de la “creierul lui Putin” la “Rasputin-ul lui Putin”. Un istoric de la Yale îl pune în lumină pe Ivan Ilin – un gânditor pre-Dughin, și el citat uneori de liderul de la Kremlin – numindu-l “un ideolog al fascismului rusesc creștin”. Viziunea lui Ilin ar suna, sintetic, așa: “lumea e coruptă și poate fi mântuită doar de o națiune capabilă de «politică totală» – iar acea națiune e Rusia” – o perspectivă atrăgătoare azi nu doar pentru Kremlin, ci și în capitale europene vrăjite de “convingerea cvasi-mistică în națiuni și conducători care, dând la o parte legile și procedurile, pot rezolva realități cotidiene”. În video-ul din text [5 min.], istoricul Timothy Snyder arată cum pot fi ideile vechi – fascismul din anii ’20, ’30 și ’40 – aduse în sec. XXI și adaptate în context postmodern. Iată una: votul, susținea Ivan Ilin, e doar un ritual, o ratificare colectivă – nicidecum o alegere.
+ Cât despre Alexandr Dughin, ideologul en titre al Kremlinului, trebuie să știți că a fost anul trecut la București; un reportaj despre atmosfera de la lansarea cărții sale, pe PressOne.ro.

MĂCELARII FRANCEZI CER PROTECȚIA POLIȚIEI în fața amenințării activiștilor vegani: federația lor, care grupează 18.000 de business-uri, i-a scris ministrului de Interne pentru a se plânge că măcelăriile le sunt împroșcate cu sânge artificial și clădirile le sunt mâzgâlite cu graffiti. Veganii “vor să-și impună stilul de viață în fața imensei majorități a oamenilor”, se plâng măcelarii. Pe un alt front, proprietarii de ferme de animale, îngrijorați de perspectiva scăderii vânzărilor, fac lobby pe lângă guvernul lui Emmanuel Macron să blocheze eventualele măsuri anti-carne; iar procesatorii militează, la rândul lor, pentru interzicerea unor denumiri precum “cotlet”, “șuncă”, “cârnați” ori “fillet” înscrise pe produse vegetale vândute în școli. Totul e despre “fără carne”, după cum vedeți; dar e cu mult sânge.

LICEENII SCRIU DESPRE COMUNISM. PressOne.ro publică trei povestiri din cele peste 250 colectate recent de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului; “dincolo de stilul adolescentin sau de eventualele naivități, considerăm că aceste texte sunt utile pentru o dezbatere care nu s-a purtat cu adevărat în spațiul public din România”, argumentează redacția.

CALEA UITATĂ CĂTRE ATENȚIA COPIILOR: s-o legi întotdeauna de motivație. Doi cercetători care studiază de ani întregi subiectul ne vorbesc despre un lucru la care arareori ne gândim: acela că, spre deosebire de diverse alte abilități – cea de a vedea ori cea de a detecta fețe, de exemplu – nu avem în creier o regiune distinctă care să controleze capacitatea noastră de a ne focaliza pe un anume lucru. Se pare, spun cercetătorii, că atunci când suntem atenți la ceva, mai multe părți ale creierului lucrează împreună – de aici și nevoia de a crea complexitate și motivație; de a le spune copiilor “fii atent pentru că…”, în loc de “fii atent”, pur și simplu.

LECTURI DE VACANȚĂ. Tradiționala listă de vară a lui Bill Gates, probabil unul dintre cei mai mari cititori de carte din liga Fortune 500: printre titlurile incluse, o nouă biografie marca Walter Isaacson, cea a lui Leonardo da Vinci (tocmai a apărut, la Editura Publica, și versiunea românească). Un alt titlu: Factfulness, scrisă de Hans Rosling, unul dintre cei mai fermecători speakeri din perioada timpurie a TED (Rosling e statisticianul acela suedez care-ți vorbește despre niște date care nu te interesează deloc de parcă ți-ar povesti o semifinală de campionat mondial).

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */