ANALIZĂ PE TEXT / Nu, maiorul Cazan nu și-a cerut scuze. S-a scuzat doar pentru a scăpa de două întrebări la care nu voia să răspundă.

A

 

Peste tot văd titluri care spun că maiorul care a comandat operațiunea din 10 august a fost primul oficial al Jandarmeriei care și-a cerut scuze publice. Unele dintre articole nuanțează în text, comentând că scuzele sunt târzii și discutabil formulate – dar că au fost, totuși, niște scuze. La o zi după ce Laurențiu Cazan a pronunțat cuvântul în interviul cu TVR1, publicul știe asta:

SĂ ANALIZĂM, VĂ PROPUN, dacă într-adevăr coordonatorului operațiunii a vrut să ne spună că îi pare rău.

Care a fost contextul – și ce-a zis, de fapt? S-a întâmplat așa: pe ecranul din studioul TVR rula o secvență cu un grup de jandarmi care, după momentul intervenției în forță de la 23:11 – când a început evacuarea pieței – scot dintr-un taxi trei bărbați și îi pun la pământ (era vorba, am aflat toți ulterior, de trei turiști israelieni care luaseră taxiul spre un club, deci n-aveau nicio legătură cu protestul, cf. mărturiei taximetristului). Iată cum decurge discuția:

 

ADELIN PETRIȘOR: Sunteți comandantul acțiunii: haideți să ne uităm la imaginile acestea. Sunt niște oameni dați jos dintr-un taxi, da? Nu puteați să-i întrebați cine sunt? Să-i legitimați?

LAURENȚIU CAZAN: De acord, imaginile le-am văzut și eu ulterior.

EMMA ZEICESCU: Ce-i aici? Lipsă de pregătire, lipsă de luciditate sau rea voință? Pentru că, iertați-mă, imaginile astea nu pot să fie trecute [cu vederea]… Și e doar un caz, domnule Cazan. Am prieteni care sunt încă sub imperiul gazelor lacrimogene.

ADELIN PETRIȘOR: Cum au acționat oamenii dvs. aici? Vă rog frumos…

LAURENȚIU CAZAN: Aici este vorba de o situație după ce s-a intervenit după restabilirea ordinii publice, dacă nu mă înșel. E Titulescu, zona dinspre Banu Manta.

ADELIN PETRIȘOR: Exact.

LAURENȚIU CAZAN: Acolo era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor de Jandarmerie.

ADELIN PETRIȘOR: Corect, dar eu întreb: așa se întâmplă, întâi îl bați și apoi îl întrebi?

LAURENȚIU CAZAN: O secundă, o secundă. Acolo a fost o situație de următoarea manieră.

ADELIN PETRIȘOR: Vă rog.

LAURENȚIU CAZAN: Din ce cunosc eu la momentul de față, și vă repet: astea sunt aspecte care țin de ancheta procurorilor militari și sunt sigur că ele vor fi lămurite.

ADELIN PETRIȘOR: Dar eu vă întreb pe dumneavoastră, ca ofițer de jandarmi. Dumneavoastră ce credeți că s-a întâmplat aici?

LAURENȚIU CAZAN: O secundă, că am o explicație și încerc…

ADELIN PETRIȘOR: Păi știu, dar valsăm exact ca…

LAURENȚIU CAZAN: Nu valsăm, nu valsăm deloc. Era o situație în care cei care atacau efectiv forțele de jandarmerie…

ADELIN PETRIȘOR: Veneau cu taxiul?

LAURENȚIU CAZAN: Nu. Cei care au făcut acea baricadă, în acea zonă în care au dat foc, vă aduceți aminte? Mobilierul stradal și așa mai departe… Sunt și imagini în media, când pur și simplu o femeie îi îndeamnă la calm.

ADELIN PETRIȘOR: Am văzut. Nu vă supărați…

LAURENȚIU CAZAN: Ce se întâmplă? Cei care acționau în zona respectivă… cei care acționau în zona respectivă au observat că la momentul în care noi ne-am dus cu efectivele către acea zonă să respingem acel grup pentru a restabili ordinea publică… o parte dintre ei foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă – taxiurile care erau la momentul respectiv acolo.

EMMA ZEICESCU: Bun…

LAURENȚIU CAZAN: Ca o măsură a noastră pentru a reuși să identificăm persoanele respective am fost să verificăm și acea zonă cu taxiuri…

ADELIN PETRIȘOR: Păi și cum verificați aici? Dați picioare în niște oameni care…

LAURENȚIU CAZAN: Repet, repet, și v-aș ruga să…

 

După care vine și momentul scuzelor:

EMMA ZEICESCU: Haideți să facem așa: vă delimitați de colegii dvs. pentru această situație?

 

LAURENȚIU CAZAN: În primul rând vreau să transmit un mesaj extrem de important. În calitate de comandant al acțiunii, vreau să-mi cer scuze față de toți cei care poate au suferit în mod gratuit în urma intervenției noastre de restabilire a ordinii publice.

ADELIN PETRIȘOR: Sunteți prima persoană din Jandarmerie.

 

LAURENȚIU CAZAN: Și accept că este posibil să fi existat și asemenea cazuri.

EMMA ZEICESCU: Nu “e posibil”, e cert, domnule Cazan.

 

LAURENȚIU CAZAN: Dar eu sunt ferm convins că astfel de situații sunt analizate punctual…

EMMA ZEICESCU: …de procurori.

LAURENȚIU CAZAN: Exact, și vor fi măsurile legale dispuse împotriva lor.

Cum citesc eu aceste vorbe: dacă maiorul Cazan ar fi venit, într-adevăr, cu gândul să transmită “un mesaj extrem de important”, ar fi făcut-o din proprie inițiativă, poate chiar la începutul emisiunii (“în primul rând”, spune el) – și nu ca o soluție de a scăpa in extremis de două întrebări perfect legitime. În plus, tehnic vorbind, maiorul introduce în frază două elemente care anulează scuzele: “poate au suferit” (pe ecran rula scena cu israelienii) și “accept că este posibil să fi existat” (prin care transformă în ceva ipotetic multiplele mărturii video). Pronunță cuvântul “scuze”, într-adevăr, după care îl golește imediat de substanță – dovadă că n-a avut nicio intenție să spună “Jandarmeriei îi pare rău”.

ACESTA ESTE, DE FAPT, contextul marii premiere a scuzelor de ieri: maiorul Cazan a spus cuvântul-cheie doar când dovada abuzului se derula pe ecran și fusese încolțit de două întrebări, ambele esențiale: una concretă, despre ce se întâmpla în secvența video; și alta de principiu, despre cum gestionezi, ca șef, comportamente abuzive ale subordonaților tăi.

În plus: maiorul Cazan nu numai că nu și-a făcut datoria de a-și cere scuze, după aproape o săptămână, de la cetățenii pe care Jandarmeria îi deservește – de la toți, nu doar de la cei agresați fără motiv – dar a ratat momentul de a-și face datoria și față de subordonații lui corecți. Chiar dacă în toată nebunia aceea ar fi fost doar un singur jandarm care n-a făcut nejustificat uz de forță, pentru acel jandarm era dator să se delimiteze. Măcar printr-o declarație de principiu, de genul “evident că nici eu, în calitate de comandant, nici colegii mei nu suntem de acord cu comportamente abuzive, indiferent de situație”.

DE CE SPUN ASTA: Uitați-vă la scena din video-ul de mai jos până la capăt, chiar dacă omul din imagine spune același lucru, în loop, minute în șir. De la jumătatea înregistrării încolo explică de ce-o face. Uitați-vă și la stânjeneala jandarmului cu care vorbește.

 

 

Fără un full apology – explicit, complet, fără “poate” și “dacă” – șefii Jandarmeriei își expun oamenii corecți, cei care nu știu cum să se justifice în fața prietenilor și familiilor lor, la insulte, huiduieli și judecăți pe care nu și le merită. Iar celor care au acționat ca niște brute le transmit mesajul că orice-ar face n-or să fie sancționați public. Să se ocupe Parchetul Militar de conduita oamenilor lor – iar dacă nu e penal, e OK.

Mai jos, interviul TVR1. Secvența cu “scuzele” începe la minutul 12:58.

 

 

despre mine

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

de Mona Dîrțu

Mona Dîrțu

Jurnalist & trainer. Scriu în fiecare săptămână MONDAY MEMO, un distilat de informație de actualitate pentru oameni ocupați. Din când în când fac cursuri de scriere și storytelling pentru companii / jurnaliști.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.

/* ]]> */